Majdnem 1.000.000 alkoholista országa vagyunk, ráadásul ezért Tibi atya felel!

A fentebb olvasható ill. ehhez hasonló főcímekkel próbálnak egyes, magukat hírközlő médiumnak aposztrofáló oldalak nagyobb publicitást szerezni. Mert ugye Tibi atya neve jól cseng, vele sok mindent el lehet adni. Tibi atya Magyarország etilizmusának alfája és omegája, aki nemezisként egy országot taszít az alkoholizmus mocsarába. Lófaszt, hogy a költő szavaival éljek.


Kezdésként fontos lenne pár dolgot tisztázni, mi is az alkoholizmus, vagy mit jelent, ha valaki nagyivónak számít. Kezdjük az utóbbival. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definiálta az egységnyi alkohol fogalmát.  Így egy egység alkohol megegyezik egy pohár sör (425 ml világos vagy 285 ml barna sör), egy pohár bor (100 ml fehér vagy 60 ml vörös bor) és 3 cl tömény alkoholos (égetett szeszes) itallal.
Nagyivónak számít az a nő, aki heti 35 egységnél, és az a férfi, aki heti 50 egységnél többet fogyaszt. Állítólag ez a szám Magyarországon 2.5 millió, ám annyi a probléma, hogy ez csupán egy tippelt adat. Lehet valaki nagyivó anélkül, hogy alkoholista lenne - gondoljuk csak a bulizó fiatalokra, valamint elérhet az alkoholizmus olyan szintet, amikor már a test leépülése miatt a volumen nincs is meg.

Az alkoholizmus nem csupán az alkohol fogyasztásából, vagy az alkohol iránti sóvárgásból ered. Egy szenvedélybetegség - fizikai és pszichés függéssel. A legfontosabb, hogy a kialakuló betegség hatására az adott személy a korábbi feladatait hiányosan, vagy nem képes ellátni - legyen ez akár a munkahelyi, akár a családban betöltött szerepe. Ismerjük a kifejezést gyerekkorunkból: "fiam, ne igyál annyit, mert alkoholista leszel". Az alkoholizmushoz nem az alkohol által nyújtott felszabadult érzés vezet, hanem megoldatlan problémák sorozata, ahonnan menekül az adott egyén a probléma egyszerűbb "leszarom-majd-lesz-valami" kezelési módja felé. Az alkoholizmusért magát az alkoholt vádolni ugyanannyira abszurd, mint mondjuk a szerencsejáték-függőségért a Tippmixet.

Az elérhető statisztikákban a világon a legtöbbet fogyasztó országok között vagyunk - ez tény és való.
Ám felvetődik egy egyszerű kérdés: a listán nálunk előrébb lévő Ukrajnában, Fehéroroszországban vagy Oroszországban nincs Tibi atya, akkor miért isznak az emberek? Sőt tovább megyek: 2010-ben is a világ élbolyába tartoztunk, mégsem hirdette az atya a poénjait. 

Egyesek azzal védekeznek, hogy az oldal az alkoholizmust propagálja, menőnek tünteti fel, és károsan hat a fiatalokra. Így, ilyen idős fejjel, közelebb a harminchoz, mint a húszhoz, elgondolkozom. Néztem a Tom és Jerryt, azon nőttem fel, eszembe jutott, hogy kalapáccsal verjem a másik fejét, mert azt látom? Láttam, hogy a Dallasban folyamatosan iszik Samantha, alkoholista lettem? Nem hiszem. Bármelyik filmet néztem, a menő csávó folyton füstölt mint a gyárkémény, dohányzom? Nem.
Úgy gondolom, itt sürgősen a fejekben kéne rendet rakni. Egy teljes generáció nő fel a közösségi médiából és a tévéből okádott szennyen, ahol felborulnak a korábban ismert szerepek. Nem skatulyázok be senkit, de az biztos, hogy sokkal több fiatalnak van eltorzult értékrendje, mint x évvel ezelőtt.
Zachernak igaza van, mikor a mentálhigiénés rendszer hiányáról beszél. Sajnos annyi történik, hogy az alkoholista jobb esetben saját lábán, rosszabb esetben más módon bejut az addiktológiára, két hónapig ott van, nem iszik, visszakerül a megszokott környezetbe, aztán folytatja amit elkezdett.

De ennek nem az atya az oka.
Tibi atya politikája egyszerű: az emberek így is - úgy is isznak. Nem volt ez sosem másképpen, még szesztilalmak idején sem, sőt - akkor valószínűleg súlyosabb károkat okoztak az otthon főzött párlatok - persze felderítetlenül. Az atya minőségi italokat próbál a magyarok asztalára rakni; főleg hazai termelői borokat, ahol a borfogyasztás kultúrája régebbi magánál az országnál is.
És meg lehet próbálni megbélyegezni a "Tibi atya jelenséget" pár extra kattintásért akármivel, attól még nem lesz igaz.

/HumbákPress/

SZABÁLYOZZÁK AZ OTTHONI PÁLINKAFŐZÉST

Tibi atya
2015.09.14.

A korábbi nagyszámú baleset miatt korlátozzák az otthoni pálinkafőzést Humbákföldén. A megszorító intézkedésre (amelyikről egy későbbi cikkben írunk) azután került sor, hogy tegnap Ámpli Józsi egyik, Sánc utcai főzdéje felrobbant, letarolva ezzel 1,5 hektárnyi gyümölcsöst, helyén egy tátongó krátert hagyva, amibe jelenleg is a helyi lakosok hordják a szemetüket. Józsefet egyébként nem úgy tűnik, hogy nagyon megrázta az eset, épp a Tátika presszó egyik Double Dice nyerőgépének oldalát csapkodta kurvaanyázva, mikor csapatunk interjúra kérte fel, amely felkérésnek boldogan tett eleget. "Hát nem adja be a kurva anyját, komolyan mondom, előbb is megvolt a két kocka, tartom, erre hótziher, hogy egy kurva cseresznye jön a helyébe, adj már egy ezrest, aztán mondom is" -világosított fel a szolgáltatás ellenértékéről a megőszült úr, majd miután begyűrte a kapott készpénzt a gép résébe, megszívta a "Priluki" márkajelzésű cigarettáját, és a füstöt az orrán keresztül kifújva folytatta a megkezdett beszélgetést. "Sajnálatos volt a tegnapi eset, de tényleg én hibáztam. Véletlenül a Habák Tomikáékkal reggel 7-ig ittunk, ami után gondoltam bejövök folytatni a főzést. Sajnos úgy be voltam kúrva, mint egy sánta tüzérló, azt sem tudtam merre vagyok arccal. Beértem a gyárba, faltól falig minden helyet kihasználtam a srácok elmondása szerint.
A baj ott kezdődött, mikor véletlenül belekapaszkodtam az előmelegítő termosztátjába, hogy felvegyek a földről egy ötforintost és véletlenül feltekertem 280-ra a hőfokot. Eztán az rémlik, hogy eszembe jutott: a kalapom a presszóban hagytam, mikor leraktam a vécétartály tetejére, hogy hányni tudjak, mer' tudja, múltkor is beleesett egy sapka a fajanszba, aztán nem szerettem volna, hogy megismétlődjön az eset. Baktattam visszafelé a Tátikába - még ha jól rémlik, egy kétdekás vodkáért beugrottam a Cézár italboltba. Körülbelül úgy félúton hatalmas robbanást hallottam, de gondoltam, lehet megint csak a Kalányos fivérek viccelték meg egymást azzal, hogy Megatreskre cserélik egymás cigarettáit, nem is különösebben érdekelt. Elhoztam a kalapom, megittam még egy kis kadarkát is, mert semmi savam nem volt a sok rövid után, és indultam is vissza főzni. Még a Cézárba beugrottam egy kis unikumért, mert olyan savas volt a Kaszás Bumbi bá vörösbora, hogy nem is értem miért nem barna gyógyszertári üvegben kell tartani.  Mikor visszaértem, látom nincs semmi az épület helyén, csak egy hatalmas gödör, gondoltam biztos csak benyomtam, le is dőltem aludni. Ma reggel keltem, mire hallom, hogy valamit felrobbantottam. Kurvára nem érdekel, volt rendes biztosítás az épületen, már tartom is a markom a cég felé. Ha meg nem akarnak fizetni, nézzék meg a biztonsági kamerák felvételét. Már ha megtalálják a hamu és a szénné égett cefrekupacok között" -vigyorgott a néhai főzde tulajdonosa, majd felemelte a tétet 100 forintra, és nekiállt klimpírozni a nyerőgépet.

Lekapcsolják a matrica nélkül közlekedő migránsokat

Tibi atya
2015.09.07.


Embertömeg lepte el a világ legfiatalabb enklávéjának autópályáit, egyre nagyobb problémát okozva a közlekedésben. Káromkodó, öklüket rázó autósok, szalagkorlátnak csapódott Lada, szemétkupacok - így tudnánk jellemezni a helyi gyorsforgalmi közlekedést. "Engem nem érdekel, hogy milyen migráns, tőlem az angol királynő is lehet - ha matrica nélkül megy fel az útra, az biztos hogy egy mohás kapanyéllel piszkálom ki egyesével a fogait" fakadt ki Gedvás Endre, a Humbákföldi Autópálya-rendőrség első embere. "Mondtam nekik, hogy 500 euróért elviszem őket, mert Plusos doboznyi visszerek lesznek a lábukon, de akkor meg leszólt a parancsnok, hogy az embercsempészet. Hát mondtam is nekik, úgy picsán rúgom őket rögvest, hogy jövő héten sem tudom lekaparni a szőrös seggük lenyomatát a szaros szolgálati gumicsizmámról, de ezek csak ugatnak egy íróasztal mögül! A Kalányos fivérek Lada-csomagtartóból árulják a pálinkát nekik, úgy be van baszva már a fél szír társaság, hogy azt se tudják merre vannak arccal! Előbb egy 50 fős tömörülés Videoton-indulókat skandált, de úgy, hogy magyarul annyit sem tudnak amúgy, hogy agymáegyszálszigit. Nem tudom mi lehetne a bevándorlás kérdésének a megoldása, én lezárnám a rákba az ország határait, legalább több pia marad nekünk" - vázolta fel Gedvás Endre az illegális bevándorlás megoldására szánt ad hoc mentőcsomagját, majd visszarakta kettesbe, és a nagy londoni szmogot megszégyenítő koromfelhőt hátrahagyva a "nem tudom az életemet hol rontottam én el" nótát kiabálva elviharzott a belső sávban. /Képünk illusztráció/

BETILTANÁK A KERESKEDELMI TELEVÍZIÓKAT HUMBÁKFÖLDÉN

Tibi atya
2015.09.06.A televíziózás jelenségével számolna le az a törvényjavaslat, melyet Humbákfölde országgyűlése ma délelőtt tűzött napirendi pontra. A Tátika borozóban tartott gyülekezet szerint a felnövekvő nemzedék életében egyre kisebb szerepet töltenek be a kereskedelmi televíziók médiatermékei, míg az idősebb generációra kifejezetten káros hatással vannak. A felszólalók szerint jóval humánusabb és egészségesebb módja is van az agysejtek pusztításának, mint végignézni a Gálvölgyi Show humor-népirtását vagy követni a valóságshowk cselekményszámba sem sorolható történéseit, ahol a szereplők legnagyobb meglepetésünkre rendelkeznek annyi intelligenciával, hogy akkor szarnak, amikor ők akarnak.

"Akkor már inkább baszassanak le a nyuggerek is esténként tíz fröccsöt, attól még ötven év alatt is kevésbé lesznek hülyék, mintha ezeket a szarokat nézték volna! Amúgy meg ha rendesen innának, akkor is több kapcsolatuk lenne mások magánéletével, mintha ezeket a vödörbe nyomott fosokat  néznék" - nyilatkozta Pogácsás Aladár, ad-hoc kultúrafelelős, majd Szalonnás Piri lába közé "ejtette" a férfimosdóból zsákmányolt tükördarabot. 

"Remélem így hétköznap is többet járnak majd kocsmába a vén fingok, és akkor legalább nem az orvosi rendelőbe vánszorognak majd egy kis társadalmi életet élni. A múltkor is tizenöt nyugdíjas véglény begyulladt nagylábujj körömágy ellátását kellett kivárnom, mire megkaptam a kamuigazolást, hogy oda tudjam baszni a táppénz miatt azoknak a pöcstörlőrongy főnökeimnek - ezt majd vágjátok ki a picsába!" - tette hozzá a törvényjavaslatot napirendre tűző politikus, Töttös Alfréd, aki emellett még 12 helyre van bejelentve beosztott közszolgaként.  Meg nem erősített források szerint, hozzá köthető cégek vásároltak tulajdonrészt a Tátikából, így a politikus személyesen is érdekelt lehet abban, hogy a kocsma forgalma növekedjen.

MENEKÜLTEKET AKART HAZAVINNI A HUMBÁKFÖLDI SZAMARITÁNUS

Tibi atya
2015.09.05.

Meghatódva az ex-miniszterelnök megmozdulásán, hasonló lépésre szánta el magát Töttös Alfréd, Humbákfölde kormányfője. Megelégelve a kérdés nyomán a kormány és ellenzéki média között kialakult kommunikációs állóháborút, az államférfi cselekvésre szánta el magát. IFA gépjárművébe pattanva első útja a Keleti Pályaudvarra vezetett, ahol egy szinusz görbével párhuzamot képezve be is hajtott a tér közepére. Szemtanúk szerint eleinte senki nem szállt be szívesen, mert a sofőrről lerítt, hogy többet fogyasztott odafelé, mint gépjárműve. Meglágyult azonban az emberek szíve, miután elővette a táblát, amit a Vedres István Szeszipari Szakközépiskola nyolcadik osztályos nebulói készítettek "COME HOME WITH ME" felirattal.  "El is indultam én velük Kabul felé, de már Röszkénél kiugrált az összes, mikor lerohadtunk az úton. Ha már arra jártam, mondom, csak átugrom a Tibinek néhány zárjegy nélküli vodkáért. Leszívtam a naftát egy parkoló kamionból, aztán száguldottam is az ígéret földjére, Szerbiába!" - számolt be humanitárius akciójáról az aktivista, miközben megpróbált néhány átsurranó menekülttel euróért ivóvizet csencselni. 

Ars poetica

Tibi atya
2015.06.09.
A falu legbölcsebb emberei már az anyaméhben kezdték a filozofálást!

Ezeket a cikkeket olvastad már?