Miért nyitottam új kocsmát?

Tegnap nyitotta meg kapuit a Humbák Művek. Érdekes élmény volt látni, hogy a nyitás előtti percekre mekkorára duzzadt a tömeg a kocsma előtt. Nem filmpremiert mutattunk be, nem volt black friday és még csak világhírű francia ruhatervezők manilai óvodások által összefércelt "remekeivel" sem rukkoltunk elő. Tekintve, hogy ennyien zarándokoltatok el hozzám tegnap este, szükségét érzem, hogy szóljak pár szót a kocsmám miértjeiről, és arról, hogyan jutottunk idáig.

Miért éppen a körút?

Cirka öt éve történt, hogy a Hajógyárin megszűnt bűnbirodalom bulizó közönsége elárasztotta Budapestet. Logikus volna, hogy ez valamelyest felvirágoztassa a pesti kocsmakultúrát, azonban valamiért nem ez történt. Sétáljunk el a Blahától a Király utcán át a Deák térig, több száz kocsma előtt haladunk el. A probléma az, hogy olyanok, mintha kopipészttel másolták volna egyiket a másikról: rövid, két szótagos név, (kezdetben) nagyon olcsó árak, szar minőség és szar kiszolgálás. Nulla egyediség, nulla koncepció, alacsony színvonalú szolgáltatás és kizárólag a lokációra épített siker. A célom az, hogy a romkocsmák, beer&burger tucathelyek és legolcsóbb kocsmák mintáját ott törjem meg, ahol a legerősebbek. Létre szeretnék hozni egy helyet, ami programjaival, kiszolgálásával, italaival és arculatával annyi egyediséget mutat, amit már hívhatunk kocsmakultúrának. Egy olyan folyamatot szeretnék megindítani, ami felszámolja azt a kultúranélküliséget, ami jelenleg a szórakozó negyedet uralja.

A Fröccskocsma nem éppen ezt a célt szolgálta?

Kezdetben igen. Sajnálom, hogy a hely azzá lett, ami jelenleg. A Humbák Művek ügyvédjei keményen dolgoznak azon, hogy eltűnjön onnan az arcom. A Fröccskocsma egy befektetővel valósult meg, aki hamar rájött arra, hogy az értékek, amiket képviselünk, üzletileg nem a legkifizetődőbbek. Bár azt írtam, hogy a citromos sör, a macifröccs és a helytelen mentalitású pultosok miatt hagytam el a helyet, valójában jóval többről volt szó.
Nagyon drága bérleti díjú helyen volt, ministránsaim pedig ragaszkodtak az olcsón jót elvhez, és minőségi programokat, illetve kiszolgálást szerettünk volna. Nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy a nagy bevételek ellenére észrevegye az ember, hogy a haszon így ennek csekély töredéke. Mikor a bor minősége kezdett romlani, nagyon komoly vitáink voltak, mikor a bözsinénis hülyegyerekkel promózták a kocsmát, még komolyabbak, és valahol ott basztuk egymásra az ajtót, mikor kitalálta valami kreatívos idióta, hogy mekkora buli, ha csak csajokat engedünk be, és sminkdélutánt tartunk, mert az olyan csajos és új közönség felé nyit. Ez biztosan nagyon jó üzletpolitika, de én nem ezt képviselem. Akkor hoztam meg a döntést, hogy nem hagyom, hogy kiüresítsék a nevem mögötti tartalmat.

Miben más a jelenlegi hely?A Humbák Művek egész koncepcióját tekintve elüt az előzőtől (többet a nevét sem írom le). Elhagytuk a sznob sallangokat, miközben arra koncentráltunk ministránsaimmal, hogy az egyszerűség mellett a hely igényes legyen. A dizájn nem annyira csicsás, mégis részletgazdagabb. Egy borgőzös berúgásra optimalizált üzem, ahol a minőséget olcsón, az előző helyre jellemző kivagyiságtól megcsupasztva tálaljuk. Jóval nagyobb is, körülbelül kétszerese az előzőnek, ráadásul egy részét még meg sem nyitottuk. Alig várom már, hogy felavassuk a Drótos-termet, ami egy kisebb alkóv lesz a kocsma alatt, privát bulikra szabva, rá jellemző poénokkal. Egyelőre többet el sem árulok róla!
Borkínálatunkat is szeretnénk bővíteni, elsősorban olyan borászok nedűivel, akik nem elég nagyok, hogy eljussanak a multik polcaira, minőségben viszont verik azokat, akik igen. Ennek megfelelően nálam csak kevés ismert borászat kap helyet. Aki mégis rájuk vágyik, megtalálja a többi csilliárd helyen.

Mik a terveink a jövőre nézve?

Budapesten kívül is helyeket nyitni. Nem éri meg jobban, mint Budapesten újabbakat, de egyik-másik város nagyon a szívünkhöz nőtt országjáró körutunk és fesztiváljaink során. Szerintem Szeged, Debrecen, Pécs, Miskolc és Győr is megérett már egy jó misére.

1
https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/23974/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?