Újabb magyar film kapott Oscar-díjat

Tibi atya

Ismét magyar sikernek örülhet az ország, ugyanis Nemes Jeles László filmje, a Saul fia után a tegnapi napon Humbák Ferenc megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.


Bár a kezdetekben Feri ódzkodott a szereptől, hiszen saját bevallása szerint számára karakteridegen lett volna, de végül Lencsés Dezső rendező biztatására belevágott a Józan péntek este című film forgatásába.

A díjátadó élő közvetítése után a humbákföldi Fészer Kertmozi és Répaföldön végignézhették az érdeklődők az egész alkotást. Annyi biztos, hogy a film mindenkit mélyen megérintett, és szem nem maradt szárazon a mű végén kitörő 10 perces tapsvihar alatt sem. A filmkritikusok tátott szájjal nézték végig a 190 perces drámát, majd helyeslően bólogattak, és gratuláltak Ferencnek a sikerhez és a szerep tökéletes alakításához. Egyes rosszakarók szerint azonban a helyszíni nagy ovációhoz hozzájárult Humbák Úr kijelentése a film alatt, miszerint „Beadom ezt az aranyembert a zaciba, és utána mindenki a vendégem a kocsmában!”

Az elismerés abszolút megérdemelt volt, hiszen Ferenc rendkívül meghatóan és élethűen alakította a Józan péntek este szegény géplakatosát, Köszme Sándort. A történet szerint Sanyi bácsinak és családjának szorosra kellett húzni a nadrágszíjat, mivel a családfőt elbocsátották, mikor rájöttek, hogy lopja a gépzsírt a gyárból. A nélkülözésnek azonban egy februári napon vége lett, amint Sándor a blackjack sorsjegyen lekaparta a tízmilliós főnyereményt. Ekkor döntött az egész család úgy, hogy elhagyják a lepusztult Humbákföldét, és új életet kezdenek egy, a középkori civilizációnál fejlettebb vidéken, úgy 5 kilométerre nyugatra.

Azonban egy dologra senki nem számított, méghozzá a péntekre. A hét utolsó munkanapja keményen mart a család húsába, hiszen Sándor az egész nyereménnyel a zsebében indult el az utazási irodába és az ingatlanközvetítőhöz, hogy kifizesse az új házukat és a költözés költségeit. A neje háromszor is az ura lelkére kötötte, hogy hiába van péntek, és inni kell, ne álljon meg a Tátika presszóban poharazni, mert seprűnyéllel ver végig a hátán, ha részegen mer visszatérni. A baj ekkor történt meg. Sanyi bácsi két nappal később állított haza, az ajtó küszöbén még vakondtúrással bedörzsölte az arcát, majd egy perceknek tűnő mély sóhajtás után bekopogott. A felesége az ajtónyitás után megvádolta, hogy biztos elitta a pénzt, valamint előhozta a már többször is emlegetett válást. A családfő ekkor zokogva adta elő a filmtörténelem legmeghatóbb 10 perces szónoklatát, mely az ember teremtésétől indult és a távoli utópisztikus jövőben ért véget, ahol minden nemzet egy, és a férfiakat nem vádolják asszonyaik azzal, hogy a családjuknak káros dolgot cselekednek. Elővette a zsebéből a maradék 500 forintot és némi aprópénzt, majd megmagyarázta, hogy Humbákfölde a Felsőtákonyi-hegység egyik szélcsatornájában fekszik, és egy hirtelen támadt fuvallat az egész összeget kisodorta a kezéből. Életét kockáztatva rohant a családja számára jobb létet jelentő pénz után vízmosásokon és tengerszemeken át, egészen a Styx folyó partjáig, melyet halandó ember át nem léphet. Ekkor sikerült egy karnyújtással az utolsó papírpénzt megszereznie, majd örökké búcsút intett a maradék bankjegyeknek. A magyarázat után beálló mély csöndet csak az asszony könnyeinek kopogása szakította meg a tornácon, majd Sándor újra összeszedte magát, és remegő hangon nejéhez szólt: „Azt húsleves van-e még?”.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/25512/pics/14568424028879818_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?