Illés bácsi után az új cukiság a Down-kóros srác

Tibi atya

 

- Baszki, lájkoljuk már Illés bácsi cukrászdáját, szét akarja szopatni az a geci nébikk!
- De nagy fasz vagy, Illés bácsi egy nyerészkedő nyugger, már vagy két napja ki is léptem a csoportból, mert télleg retkes volt. Csak azt sajnálom, hogy nem húsz éve kapott ellenőrzést. Egyébként is hol a faszomban élsz? Már vagy három napja a Down-kóros gyereket konditeremből elzavaró felpumpált gyúróst lincseljük. Gyere, betegellek.
- Kajak kitiltotta a beteg gyereket?
- Ki, a kurva anyját.
- Az ilyen megérdemelné, hogy rágyújtsák a termét a sok kokszával együtt!

Bármennyire szánom kínosan elcsépelt groteszknek a fenti dialógust, az interneten jelenleg ez zajlik. Két hete még harmincezres horda gyűlt össze a Facebookon, hogy az Illés bácsival fémjelzett heti szívfacsaró cukiság mellett összezárjanak, azonban ennek mára hűlt helye. Napvilágot látott az ellenvélemény, néhány új részlet, és ahogy a realitás fénye Illés bá' mellszőrére, koszos asszonyverőjére és egészségre ártalmas, festékkel sumákoló rozsdás cuccaira rávilágított, már nem is volt olyan cuki a bömbölése. Erre aztán a harmincezres képmutató alakoskodásban edzett tábor úgy szaladt szét, mint a lincselő csőcselék, mikor a rendőrség a helyszínre érkezik. Négyezren maradtak a csoportban, és gyanítom ők is csak azért, mert annyira sem érdekli őket két hét elteltével a már aktualitását vesztett "Illés bácsi dilemmája", hogy kilépjenek.
Hál' Istennek most, hogy az öregnek már a vezetéknevére sem emlékeznek, végigsöpört az új empátiába burkolt indulathullám, az edzőteremből "kitiltott" Down-kóros srác esete. Mikor leírták, hogy kitiltották a teremből, mert zavarta a többieket, mindenki lelki szemei előtt megjelentek a nárcisztikus, gyúrós izomagyak és a tökéletes testideálig formált szelfiző picsák, akik instagramra idomult kis gyémántviláguk felületén nem tűrik meg a Down-kóros karcot.
A várt reakció nem is maradt el: Csavajda Szabolcs, a konditerem edzője és tulaja tízezrek izzó gyűlöletét kapta. A médiabotrányt kiváltó bejegyzés megosztásai alatt volt, aki megfenyegette, aki halálát kívánta és aki legszívesebben felgyújtotta volna konditermét. Értitek, együttérzésből.

A bökkenő ebben annyi, hogy nem az történt, és nem úgy, ahogy a média lehozta. Leszögezem, én tuti nem tudtam volna felelősségteljesebb döntést hozni, mint Csavajda Szabolcs. Amikor a fiú hozzátartozóit megkereste, hogy mégsem a legjobb ötlet testépítésre kondicionálni egy olyan mentális betegségekkel küszködő gyereket, aki nem tudja követni az ahhoz elengedhetetlen étrendet és életmódot, szó sem volt kitiltásról. Bár a 120 kilós gyerek szülei "felügyeltek" gyerekükre az edzőteremben, Szabolcs is sokat segített neki (amit nem posztolt sehol, mert szerinte etikátlan ezzel lájkokat gyűjteni), eljött az a pont, mikor azt mondta, hogy mint edző, akinek a vállán felelősség nyugszik a terméért és a benne edzőkért, nem tudja ezt tovább vállalni. Videójában kifejti, hogy dolgozik együtt mozgássérülttel, de be kellett látnia, hogy mentálisan sérült emberrel teljesen más a munka, és neki ehhez nincsen megfelelő képesítése és szakértelme. Utólag ennek tükrében azt nyilatkozta, hogy akkor követett el hibát, mikor a legjobb szándékkal belefogott.

Kitér arra is, hogy a beteg gyereket rögeszmésen "bajnokká" gyúrni vágyó család nem követte az általa írt edzéstervet, és a fiúra optimalizált program helyett ismét csak idézőjelbe foglalt "felügyeletük" mellett, a gyerek a kifejezett tilalom ellenére súlyokkal is edzett. Ehhez pedig ő nem szeretett volna sem asszisztálni, sem pedig vállalni a felelősségét. Szerintem teljesen érthető.

A tragikum itt még nem ér véget. Szabolcs a videójában azt is elmondja, hogy hiába nyilatkozta ezt le tökéletesen érthetően, több lap munkatársai azt felelték, ők ezt megértik, de akkor sem hagyhatnak ki ilyen sztorit. Szeretnénk, ha a kommentekben nem indulna meg a pártpolitizálás, de eddig egyedül az Alfahír kért bocsánatot a nagyobb hírközlő médiumok közül, míg az Index, a HVG, a 444 és a Blikk nem bíbelődtek ilyesmivel.

Így a helyzet adott: van egy újabb sajnálható cukiság, amit hírértéke miatt lehozott mindenki, meg van Szabolcs Youtube videója szaros negyvenötezres megtekintéssel, ami teljesen racionálisan cáfolja a gyűlölethullámot, és alig van visszhangja. Mikor Illés bácsit sajnálni kellett, és teljes körű társadalomkritikaként értelmezni, akkor mindenki hangos volt, amikor ez változott és Illés bácsi mocskos műhelyét kifogásolni (jogosan), akkor is. Tök mindegy, csak lincselni lehessen. Ez a szituáció azonban más. Mikor egy Down-kóros gyerek nevében lehetett vidám pogromhangulatban felkoncolni valakit, akkor vérért kiáltott az internet, mikor viszont napvilágot látott Szabolcs videója, annak semmilyen visszhangja nem volt. Most, hogy a csőcselék csontig marcangolt valakit és ideig-óráig jóllakott a húsával, már kurvára nem generál lájkot lehozni azt is, hogy amúgy nem volt jogos.

Reméljük Szabolcs az összes emberileg teljesen érthető döntése után kiheveri a traumát, amit a kiegyenesített kommentkaszák, a "FELHÁBORÍTÓ" kezdetű, hatásvadász cikkek és az utána következő néma lapítás okoztak. Azok lapítása, akik szerint a Down-kóros cukiságnak van hírértéke, Szabolcs jogtalanul eltulajdonított emberi méltóságának viszont nincs.

  Ide kattintva megtekintheted Szabolcs teljes videóját. Érdemes rászánni egy kis időt.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/27481/pics/14641162489818277_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?