Tibi atya borkóstoló

Tibi atya

A figyelmesebbek észrevehették, hogy a Humbák Művek csapata egy újabb dologgal kedveskedett Tibi atya rajongóinak: a polcokra került Tibi atya bora. Jelenleg az Interspar és a Metro polcain találkozhattok velük, onnan emelte le a Borsarok csapata is, akik egy szívmelengető cikkel kedveskedtek nekünk.

Az írást változatlan formában közöljük:

Már nagyon régóta szerettük volna megkóstolni Tibi Atya borait, de sajnos eddig nem volt rá lehetőségünk. Viszont a héten minden megváltozott. Az Atya 1 másodperc alatt felrúgta a játékszabályokat, amikor elárulta, hogy Debrecenben is kapható a nedű. Jó ministránsként már futottunk is az áruházba, aminek a neve rímel arra, hogy ,,retró”.

Tibi Atya kivételesen nem tréfált, a polcokon tényleg ott sorakoztak borai. Név szerint:

  • Tibi Atya Vörösbora
  • Tibi Atya Fehérbora
  • Tibi Atya Rosébora

Kosárba rakás, fizetés, hűtés, kis videó, fotók és végül, de nem utolsósorban kóstolás.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdejük talán a címkével. A polcról maga az Atya mosolyog a kedves vásárlókra. Figyelemfelhívó és jól azonosítható az érdeklődők számára. A grafikus mindenképpen megérdemel egy fröccsöt. A hátcímkét muszáj idézni, mert egyszerűen megkerülhetetlen:

Kedves Ivócimborám! Borom kiváló minősége miatt a jeges úthoz hasonlítható: könnyen csúszik, és ha nem vigyáznak, az árokban kötnek ki miatta. A Humbák Művek a kiesett emlékekért nem vállal felelősséget, de garantáljuk, hogy minőségünk magasan felülmúlja árainkat.

Még ki sem nyitottunk a bort, de már jó kedvünk volt. Első választásunk a Tibi Atya Rosébora lett, szóval nézzünk a palack mögé.

Ez a kékfrankosból, hazánk legelterjedtebb kékszőlőfajtájából készült rosé bor a Mátrai hegyvidéken termett, mely változatos talajú, mérsékelten kontinentális éghajlatú, nagyrészt fehérszőlőfajtákat termő borvidékeink közé tartozik. A Mátrai borvidék az ország 22 borvidéke közül a maga 22 településével területi nagysága alapján a második legnagyobb. A hegyvidéki borvidékek között pedig a legnagyobb (megközelítőleg 7.800 hektárnyi nyilvántartott szőlőültetvényével). Az itt termett borokra szinte kivétel nélkül jellemzőek a finom savak és a virágos jegyek.

Na, de lehet-e minőségi bor? Nos, a Humbák Művekben nem „humbukolnak”! Az összes palackjukat az Európai Unió borreformja által átalakította minősítési rendszer legmagasabb kategóriájú – oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkező – borral töltötték meg.

Jó, jó, tudjuk mi is, igyunk már! Nos, aki még mindig azt hiszi, hogy egy rossz minőségű, ihatatlanul pancs, vidéki rostos bort fog inni, annak eláruljuk elöljáróban, hogy tévedni fog.

Kóstolópoharakba kitöltve egy tiszta megjelenésű halvány tónusú bort láttunk. Árnyalatában halvány rózsás, hagymahéj reflexekkel, szép koronával (templomablak) lendületesen mutatta magát a poharakban. (Enyhe széndioxidosság mellett.)

Beleszagolva illata tiszta, inkább szekunder aromákkal teli. Illatában finom, összetett gyümölcsösség, de mégis a vörös bogyós gyümölcsök (azok közül is a meggy) a dominánsak.

Megkóstolva savai gyengédek, egyáltalán nem bántóak. Kifejezetten jól áll neki az enyhe szénsavasság a száraz karakter mellé. A meggyes ízvilág itt is megmutatkozik, némi terroir jelleg mellett enyhén sós ízében. Lecsengése gyorsan múlik, de a kortyzáró enyhe fanyarsága miatt igen jól esett ezen a meleg, tavaszi napon mindenkinek. Ízvilágából adódóan rávezetett minket a fröccs gondolatára is, melyben szintén kiválóan vizsgázott.

Összefoglalva: Egy igazán jó, egyszerű száraz rosét kóstolhattunk a Mátrai borvidékről. A bor árkategóriájában tisztán és fröccsként is kiváló volt. lyen áron sanszos, hogy a nyár egyik, számunkra kedves roséja lesz. Abszolút megállta helyét versenytársai között. Mindennapi fogyasztásra, bulik alkalmával biztos nyerő választás. Szóval mi is inkább az Atya borát isszuk, minthogy prédikáljunk róla.

Köszönjük még egyszer a kedves sorokat, reméljük a Te tetszésed is elnyerik a boraink! Ha megjönne a kedved hozzájuk, látogass el az üzletekbe, vagy keresd fel a Humbák Műveket, a hivatalos kocsmámat az Erzsébet körút 12-es szám alatt! Dicsértessék!

A képek és a cikk forrása: www.borsarok.hu/magazin

Kövesd őket Facebookon is: Borsarok

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/27932/pics/14658374646225657_800x600.png
Humbák Hírügynökség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?