Fantasztikus hír: Hungarikum lett a pizzaszelet!

Tibi atya

Végre sikerre vezetett a Pizzaszeletekért Nemzeti Alapítvány (P.I.N.A) 10 éves kőkemény lobbija és  országos szintű terjeszkedése, hiszen a mai napon bekerült a 200 forintos pizzaszelet a Nemzeti Értéktárba, és Hungarikumnak minősítették. Az alapítvány következő célkitűzése, hogy 2018-ra a 200 forintos érme hátoldalán ne az „unalmas és már lejárt lemez” Lánchíd szerepeljen, hanem egy zsírtól csöpögő kolbászos-rájás pizza.

A magyar Hungarikum Bizottság döntését kitörő örömmel fogadta az egész szakma, hiszen eljutottunk odáig, hogy manapság már nem lehet két utcát menni a városban anélkül, hogy ne találnánk egy árust, aki ne kínálná a tucatkaják Cadillac-jét, a pizzaszeletet. Az ilyen üzletek bejáratánál már távolról csalogat minket a google-ról lementett 500x500 pixeles kép egy gusztusos pizzáról, sarkánál pedig méretes betűkkel virít az ár, ami egészen 199 Ft-tól a horribilisnak számító 299 Ft-ig változhat. Egy olasz pizzaszakácstól is érdeklődtünk az ilyen pizzaszeletek ár-érték arányát illetően, azonban a séf a jó ízlés határain belül nem tudta véleményezni a gyorsételeknek ezt a formáját.

A neve elhallgatását kérő humbákföldi séftől, Löncsös Gusztávtól sok mindent megtudtunk a tökéletes pizzaszelet készítésének fortélyairól. „Nos kérem, azt tudni kell, hogy nem minden szeletes helyen készítenek pizzát, sok helyre ugyanis úgy viszik a sütödékből. Pár dologra azért nagyon kell ügyelni a készítésénél, a legfontosabb, hogy a hagyományos olasz pizza receptjét olyan messzire kerüljük el, amennyire lehet. A minőségi liszt helyett jó lesz a kamra hátuljából összesöpört ganyé is, élesztő gyanánt meg elég, ha kulázás után nem mosunk kezet, és úgy gyúrjuk meg a tésztát. Mondjuk ezt a lépést kezdőknek nem ajánlom, mert Pöszme Karcsi bá egyszer egy másnapos izzasztó trónolás után állt neki a tésztagyúrásnak, és 2 óra kelesztés alatt 50 millió évnyi evolúció zajlott le a pizzatésztában. Alig győzte agyonbaszkodni a sodrófával a konyhában rohangáló gyíkokat, de legalább lett hús azon az adagon. A feltét is nagyon fontos eleme az ízletes pizzaszeletnek, lehetőleg úgy kenjük fel a leárazott paradicsomszószt a pizzára, hogy a szélétől számítva 10 centire már ne jusson, mert így lesz egy fasza száraz héj, amit majd a Blahán megzabálhatnak a galambok, vagy a szerencsésebb hajléktalanok. Aztán ráteszünk ízléstől függően 3-4 szelet turistát vagy gépsonkát, megszórjuk a legolcsóbb sajttal, aztán mehet be a kemencébe. Addig kell sütni, amíg kicsit fekete lesz a széle, mert hát ennyi pénzért mi a szart vár a vendég. Aztán fel kell vágni egy konzervdoboz tetejével, bedobni a pultba, oszt jóétvágyat.”

Guszti bá azt is elárulta, hogy külön alkalmazottakat vettek fel az önkormányzatoknál, akik az utcán eldobált papírtálcákat összegyűjtik, és visszajuttatják a pizzázókba, hogy újra fel lehessen használni őket. A pizzaszelet így jogosan és kiérdemelten lett hungarikum, hiszen már életünk szerves részévé vált, ismerjük és szeretjük. Egy-egy részeg reggelen sokszor találhatunk a zsebünkben vagy a pénztárcánkban egy kis megcsócsált pizzahéjat, ami aztán hozzásegíthet minket, hogy új energiával induljon a nap. És pont ez a lendület az, ami Magyarországnak kell! Hajrá pizzaszelet, hajrá magyarok!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/28517/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?