"Vajákos" Norbi, az ország sarlatánja?

Tibi atya

"Éle­tet ment­het így a szó­da­bi­kar­bóna: Ke­verd cit­rom­mal!"

-címmel jelentetett meg Norbi egy cikket a minap, amit egy "rangos" természetgyógyász honlapról sikerült összekukázni. A cikk hatására dr. Csupor Dezső egyetemi docens és dr. Novák Hunor gyerekorvos is felszólalt, ami itt érhető el. 

Szóval a mi drága Norbink azt állítja, hogy a citromlé gyógyítja a rákot, a kemoterápiás kezelés mindössze a gyógyszergyártók lobbija, és az igazi gyógymódot megpróbálnak elhallgatni. A nevetséges, és a Nahát!? magazin tudományos mélységeit idéző bejegyzés, amit megosztott több mint 1 millió emberrel, annyi ponton hibázik, hogy alig bírtam összeszedni, de azért megpróbálom.

(hál' istennek a nyomás hatására Norbi azóta törölte a megosztást, de sajnos a cikk még mindig elérhető)-Norbi szerint a citromlé és a citrom fogyasztása lúgosító diétához vezet. Akkor nézzük. A citromban rengeteg citromsav található (kb a gyümölcs tömegének 5%-a). A citromsav egy gyenge sav, pH értéke 2-2,5 körüli. Utánaolvastam ennek a nonszensz témának, elég sok időmbe telt, mire megkaptam a választ, hogy miért is kering ez a tévhit a neten, hogy a citromlé fogyasztása a lúgosító diéta alapkelléke. Azzal az egy ténnyel magyarázzák, hogy lehet, hogy a citromlé savas, de a szervezetben metabolizálódva lúgos ásványi anyagok keletkeznek. Igen, ez így tény is. Na szedjük akkor rendbe, mert lehet, hogy a kémiaórákat Norbi a sulivécében cigizve töltötte, de van, aki nem.
Szóval: SAV + VíZ = SAVMARADÉK ION + H3O+ >>>> citromsav + víz = citrát + H3O
És igen, erre hivatkozik az összes vajákos, hogy de hát a CITRÁT!!!! Igen, a citrát, egy gyenge bázis, ami lúgosítja a vizet. De könyörgöm, vele ekvimoláris mennyiségben keletkezik az erős savként viselkedő oxóniumion (H3O+). Nem akarok belemenni az elemi kémiába, de egy gyenge bázis és erős sav kölcsönhatása után savas hatású közeg marad a hidrogénionok túlsúlya miatt.

-Lúgosító diéta!? A szervezetünkben szigorúan szabályozva van a vér pH értéke (homeosztázis), ami 7.35-7.45 között mozog, erről a szervezet pufferrendszerei gondoskodnak. (Ebbe megint nem mennék bele). A lényeg a lényeg, hogy amint savtöbbletet viszünk be a szervezetbe, az emésztőtraktusban megkezdődik a lúgos hatású bélnedvek kibocsátása ennek semlegesítésére. Tehát a vér és a szervezetünk pH-ja eltolódik savas irányba. Hogy kompenzál a szervezet? Elkezd többlet hidrogénionokat üríteni a vesén keresztül, tehát a vizelet pH-értéke csökken. Tehát a citromlé fogyasztása annyiban tényleg jó, hogy az oxalát-tartalmú veseköveket az acidikus hatású vizelet oldja. De ettől még nem lesz lúgos a szervezetünk!

-A citromlé erősen savas, csípős ízű, tehát adjunk hozzá szódabikarbónát. A képlete NaHCO3, bázis.
Sav + bázis = Só + Víz + Szén-dioxid. (C3H4OH(COOH)3 + 3NaHCO3 → Na3C3H4OH(COO)3 + 3CO2↑ + 3H2O)
Igen, tehát öntsünk a citromsavhoz szódabikarbónát, mert a cikke szerint azok egymás hatását erősítik. Nem Norbi, csak kurva szar íze lesz, ráadásul akkorát fogunk böfögni a keletkező szén-dioxidtól, hogy még a szemben lévő panel 9. emeletéről is gratulálnak nekünk.

-Az egyetlen, ami helytálló talán a cikkben, hogy C-vitamin tartalma révén segíthet a rák kezelésében. De ott is csak annyi az igaz, hogy a C-vitamin antioxidánsként viselkedve a reaktív szabadgyököket képes megkötni, ezáltal a sejteket kivédi a mutagén hatása alól. Viszont az aszkorbinsav (C-vitamin) vízben oldódik, tehát amint többletet viszünk be, az nem raktározódik, hanem a vizelettel ürül. Ehetünk kilószámra citromot, annyit fogunk elérni, hogy tönkreteszi a fogzománcunkat, gyomorpanaszaink lesznek a túlzott savbevitel miatt, valamint kurva hülyén fognak ránk nézni a zöldségesnél.

De nem ez a legégbekiáltóbb gond.

Norbinak több mint egymillió követője van, akiket gyakorlatilag hülyít. Ilyen követői bázis mellett az ember felelősséggel tartozik azokért a dolgokért, amiket megoszt. (Tibi atya alkoholizmusba taszítja az amúgy is alkoholproblémákkal küzdő magyar népet bla bla bla). Igen, hülyít, mert fals reményekkel kecsegteti, hogy az orvostudomány évtizedek során kikísérletezett kemoterápiás szerei haszontalanok. Elhiteti velük, hogy a kisközértben beszerezhető hétköznapi dolgok ugyanolyan - sőt - hatásosabbak a rák kezelésében, mint a kutatóintézetek több évtizedes munkái során kifejlesztett rákellenes szerek. Elhiteti, hogy a kemoterápiás szerek csupán a gyógyszerlobbi részei, talán még azt is elhitetné, hogy a rák ellenszerét valami trezorban őrzik a háttérhatalmak, de ugye a kezelés sokkal több pénzt hoz, mint a meggyógyítás.
Elhiteti. De csak a hülyékkel.
Ne legyél hülye.

Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/29943/pics/lead_800x600.png
Humbák Hírügynökség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?