Bréking! Norbi válaszolt!

Tibi atya

Norbi válaszolt cikkemre, és a válasza alá tett kommentjeimre. Utóbbit mondatokra bontva elemzem! Először olvassuk végig a teljes szöveget!1) "Kedves Tibi atya!"

Hagyjuk az alakoskodó negédeskedést!


2) "Bár jó lenne, ha a valós neveden és arcodon ismernélek, de maradjunk ennél."

Min változtatna? A vitában felsorakoztatott érveken? Polémiabefolyásoló hatása van a ténynek, hogy valaki nem akar a nyilvánosságán keresztül mindjárt celebkedni is? Elfogadom, ez számodra érthetetlen (de azért meg hadd ne értsem).

3)
 "Egy szóval sem támadom, hogy milyen alkoholos poénokat népszerűsítesz."

Köszönöm, hogy az én bűnöm a Te törvényszerűséged szellemében kivételes bocsánatot nyer!  Generózus feloldozásod meséje valódi huszonegyedik századi apokrifje az Újszövetségnek!


4) "Az sem érdekel, hogy az alkoholizmus hazánkban családokat tesz tönkre és embereket öl.
"

Végre egy őszinte mondat, igazán frappánsan megfogalmazott ars poetica. Első, felületes olvasásra ez a kijelentés a két szomszédos mondat közötti kötőanyagnak tűnik, azonban jóval több lappang benne: azt az arroganciát hozza felszínre, amivel Norbi, akinek saját bevallása szerint missziója egy egészségesebb világ megteremtése, mindaddig magasról szarik az egészségre, amíg annak szérumát az ember nem az ő termékeiben keresi.

5)  "Saját döntés, nem tartalak bűnbaknak és ellenben Veled, nem hülyézem le a követőidet." 

A saját döntés végeredményben igaz, azonban az alkoholizmusra adott igenlő válasz számos olyan környezeti tényezővel korrelál, amik kurvára nem saját döntés függvényei. 

Csúsztatás: nem a követőidet hülyéztem le, hanem próbáltalak feleslegesen joviálisan lesarlatánozni téged, amiért azzal a vajákos vulgártézissel hitegeted őket, hogy a kemoterápiánál hatékonyabb a citrommal kevert szódabikarbóna.

6) "Az, hogy milyen cikket linkelek be az oldalamra, az pedig az én szólásszabadságom tiszta joga addig a pontig, amíg a FB alapelveit nem sérti."

Ez a mondat olyan dilemma elé állít, ami így vagy úgy, de mindenképp aggasztó következtetéshez vezet. Van egy jó és egy rossz szándékkal értelmezett olvasata:

A jó szándékú gondolatmeneten haladva egyszerűen idióta vagy, és nem veszed észre, hogy Te nem a Nahát! magazin tudtad-e rovatába osztasz meg cikkeket, hanem egy olyan egymilliós fórumon, ahova az emberek az egészséges életmódról ábrándozva tévednek hiteles forrás reményében. Ha szerinted itt tényleg autentikus tartalom a ripost.hu (mely oldaltól azóta újabb cikket osztottál meg), akkor az a rossz hírem van, hogy semmi keresnivalód az egészségbizniszben, mert annyira értesz hozzá, mint én a lekvárfőzéshez.

Ha viszont kevésbé jó szándékú a gondolatmenet, akkor a helyzet sokkal súlyosabb. Ez ugyanis azt jelenti, hogy tökéletesen tisztában vagy azzal, hogy amit csinálsz, az egy olyan területen nem felel meg alapvető szakmai kritériumoknak, ahol a gyógyítás legfontosabb premisszái épp ezen kritériumok, tudniillik a hiteles forrásból származó egészségügyi tájékoztatás és a tudományos megoldásokba fektetett közbizalom (amiket a konteós baromságaiddal módszeresen építesz le).
Utóbbi esetben azt feltételezném rólad, hogy morális gátak nélkül használod ki a magyar emberek egészségügybe vetett szkepticizmusát, és az egészségügy nyomorát tökéletesen félrevezető termékkapcsolással az orvostudományra (és a dietetikára) is kivetíted, amire mindjárt fel is ajánlod alternatívaként a saját termékcsomagod. Ha ez a tudatosság nálad létezik, az már a pszichopátiás skála szélsőségesen pozitív tartományában értelmezhető jelenség.

Csúsztatás: A szólásszabadság klasszikus értelmezése és a FB alapelvei a szólásszabadságról merően különböznek.

7) "Se Neked, se önjelölt sztárdokiknak nem joga korlátozni."

Le önjelölt sztárdokizgatni két végzett orvos szakembert ismét csak olyan arrogancia, amit celebeken kívül a világon senki nem enged meg magának. Képzeld, Norbi, ezeknek a "sztárdokiknak" ez valóban nem joguk, hanem hippokratészi esküből fakadó kötelességük! Ha egy fitnessz-trash szubkultúrából felavászkodott "egészségguru" egymillió ember előtt oszt meg faszságokat, akkor az esküjük következő mondata értelmében morális kötelességük felszólalni ellene:
"Arra törekszem, hogy az orvostudomány(...) jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését elõmozdítsam."
Tudom, hogy a vajákos kuruzslásod épp e szakmai presztízs romjaira épül, de természetes ellenségeidként is tisztelhetnéd jobban az orvosokat!

8) "Ha konkrét állásfoglalást tennék önálló posztban, videóban egy általam propagált rákgyógyítás mellett, ott egyetértek a durva vita jogalapjával. "

Ismét köszönjük, hogy nem vonod kétségbe a vita jogalapját. Kegyes a mi Norbink, áldassék az ő neve!

Csúsztatás: Te elsősorban nem a vita jogalapjával értesz egyet, hanem  képtelen vagy szakmai alapon cáfolni az állítást, miszerint a citromos-szódabikarbónás bullshited és úgy en bloc az egész  karaktered egy fedezetlen csekk, melyre Te magad blöfföltél olyan magas összeget, hogy az egyszerű ember kérdés nélkül elfogadja. Ez alól a tevékenységedben egyedüli kivételt képez a fitnesz. Nem azért, mert ebben magasabb színvonalat képviselsz, mint egy átlagos edző, hanem mert az alaptézis, miszerint a mozgás jobb, mint a nem mozgás történetesen igaz, és a sok baromság mellett ezt is hirdeted egymillió embernek, ami jó.

9)  "Ilyen nem volt és nem is lesz."

(Tudniillik állásfoglalás az általa propagált rákgyógyítás mellett). Ez hazugság, kedden nagyon is volt, ez volt a vita triggere.

10) "Te a bugyuta szeszmarketing képi elemeit osztod, én meg néha kiváló, néha vitatható cikkeket, saját gondolatokat."

Ok, szíved joga értékítéletet megfogalmazni a szeszmarketingemről, bár szerintem korrektebb ilyen képekkel ábrázolni az alkoholizmust, mint fehéröltönyös martinit szürcsölgető dzsordzsklúnival vagy olyan partiarcokkal, akik egy korty sör után egyből higanymozgással szedik fel az összes csajt a bulikban. A mémesített részegségábrázolás a realitás reflexiója, míg azok (vagy bármelyik más brand által használt reklám) egyszerűen nem.

Ugye nem gondolod, hogy bárki beszopja azt, hogy vitaindító jelleggel osztasz meg bullshiteket? Mint korábban írtam, vagy halvány fingod nincs a szakmai hátteréről, vagy van, csak a könnyebben emészthető szakbarbárságtól gyakrabban cseng a kassza (lásd: 6. pont).

11) " Minden a maga helyén van." 

Nem is tudom, hogy ez a kijelentés vajon taoista életbölcsesség, és a világ ősokát, a nagy rendezőelvet hordozza magában, vagy panteista filozofikus axióma, mely szerint szükségszerűen minden isteni, és a determinált helyén van.

12) "Ez a social média és nem az MTA hivatalos oldala."

Ugye érezzük, mennyire igénytelenül veti meg egy olyan "egészségtanácsadó szakember" a saját követőit, aki egyenesen szembehelyezi magát az MTA-val? Mintha az MTA és a "social média" két, egymásban oldódni képtelen dolog volnának. Nem azok, rengeteg világméretű, tudományos igényességű oldal van. A tiéd nem az.

13) "A dietetikusok pedig semmilyen könyvem nem szedték darabokra, ellenben a kalóriaelméletük biokémiai alapját én még józan paraszti ésszel is a padlóra viszem 3 perc beszélgetéssel."

De igen, szétszedték, csak nem egymilliós nyilvánosság előtt. A baj az, hogy a vertikális tengelyen, amin a szakma és a józan paraszti ész értéktartományi skálája van, utóbbi foglal el alacsonyabb, nullához közelebbi helyet. Megdöntheted józan paraszti ésszel, de a szakma, amihez nem érsz fel, nem józan paraszti ésszel, hanem tudományos alapon érvel, ami felülírja a kocsid vezetőüléséből kitolt okoskodást. Ismert tény, hogy sajnos a józan paraszti észre fogékonyabb az a megvezethető massza, akik a lepusztult magyar egészségügytől csalódottan elfordulva az orvostudományt is máglyára vetik. Nyugaton is rengeteg szélhámos gazdagodott meg ebből, nekünk Te jutottál.
Tudom, tudom, nem kell félni, már pereled a brit és a magyar dietetikusokat is, hogy tanulják meg végre, pofa be, Te majd lefekteted ebben a témában az alfát meg az omegát, ha kell, hazugságokkal is. Meg amúgy is, hogy jönnek ők ahhoz, hogy téged szakmai alapon kritizálni mernek?! Szégyelljék magukat, hát Te már akkor is ezzel foglalkoztál, mikor ilyesmi Magyarországon még nem is létezett!

14) "Na menj dobj be egy felest és én is dobok egy rosé fröccsöt az egészségedre." 

:D Nem, még virtuálisan sem óhajtok együtt poharazni veled. Vedd észre, hogy most nem a Nagy Duettben idétlenkedsz Keresztes Ildikóval, hogy aztán a zsűri - bármilyen hitvány produkció után - baráti vállveregetéssel engedjen le a színpadról! Itt, a szósöl médiába' ez nem így működik, de mivel ennek - ellentétben minden mással - valóban elismerésre méltó szakembere vagy, ezt nyilván megérted.

Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/30006/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?