Lakatos Levente - a bulvár fajtalankodása a ponyvairodalommal

Tibi atya

Volt idő, mikor azt hittem, hogy Oravecz Nóra 99 léleksimogató gondolatánál sötétebb írás nem indulhat pusztító hadjáratra ebben az országban. Paolo Coelho frufrus balkáni változatát idejekorán felfedezte egy kiadó, és busás profit reményében oda gázolt vele, ahol a legkisebb ellenállásba ütközve a legtöbb pénzt lehet kihasítani: elkeseredett, csalódott nők szívébe.

A módszer kísértetiesen emlékeztet a lakásmaffia szélhámosaira: üzletembernek öltözve érkeznek házhoz, hogy visszautasíthatatlan ajánlattal álljanak demens nyugdíjasok, és szellemi értelemben védtelen, szerencsétlen idióták elé. A jól felépített trükk vége az, hogy az unokák számára fényes jövővel kecsegtető üzlet megkötésével lakásukat kell elhagyniuk, hogy életük szerény puritánsága közönséges koldussorssá nyomorodjon.

Oravecz Nóra ezt szellemi síkon csinálja: spirituális tanácsadó jelmezben a lélek nyuggereit, a kiégett és kiábrándult nőket taszítja még mélyebbre, mikor a borítóra cirádázott idézeteket benyalatja, és megnyitja pénztárcájukat. A deal az, hogy ettől ők majd boldogabbak lesznek, ami sajnos sosem következik be. Bizonyos értelemben ezek az emberek ugyanolyan kiszolgáltatottak, és ugyanúgy könnyebb megoldás reményében választják a nyomorspirált.
Nem, az sem megfelelő válasz erre, hogy aki ilyen hülye, az megérdemli. Attól, hogy valaki a saját hibájából nyomorodik meg, szerintem nem érdemli meg, hogy elvegyék a pénzét, cserébe pedig jól elverjék.

Az érdemi beszéd hiányának lyukait érdemtelenséggel foldozó írónő sötét hegemóniája azonban mára a múlté a lélek feketepiacán. Korai volna ennek örülni, mert sosem Oravecz Nóra maga volt az ellenség, sokkal inkább a jelenség, ami itthon az ő égisze alatt öltött először veszélyes méreteket. Leáldozásának előnye, hogy kiderült, nem megrendíthetetlenek a kamu-lélekbrandek, ha elég határozottan lépünk fel ellenük. Hátránya, hogy a piaci űr, amit hagyott maga után, nem csak betöltésért, de a feltornászott ingerküszöbök miatt bővítésért is kiáltott. Így nyerhet teret ma a Nórika imázs holttestén átlépő

Lakatos Levente

Nóri megelégedett a coelhoi semmitmondással, Levente már nem éri be ennyivel: ha Oravecz Coelho kárpáti helytartója lett, akkor ő egyenesen Erika Mitchell Jamesé lesz!
Aki nem ismerné, James az, akire a nyugati történetírás két évezredet várt, hogy megírja az emberiség ellenbibliáját: az abúzust és a közönséges nemi erőszakot intimitás és erotikus vágyak puha fedelébe kötő Szürke ötven árnyalatát.
Több szexuálpszichológus és BDSM kedvelő részletesen írt róla, hogy a könyv mennyire káros hatással van azokra, akik megfelelő szexuális ismeretek hiányában kezdenek olvasásához, azonban ezek sosem tudtak olyan széles közönséghez eljutni, mint maga a könyv.

Röviden, a Szürke ötven árnyalata azért lehetett olyan sikeres, mert a fantázia és a valóság között anélkül maszatolja el a határt, hogy az olvasónak egyértelművé tenné: amit olvas, az csak egy beteg ember képzeletében létezhet ilyen formában. Izgatónak leírni, mikor valaki nem áll le ha fáj, azért rohadtul veszélyes és aberrált, mert ez a valóságban egyáltalán nem izgató, és úgy hívják: erőszakos nemi közösülés. Ezt erotizálva megjelentetni, és tömegek számára elérhetővé tenni pedig a humánum normái ellen elkövetett, megbocsáthatatlan bűntett.

Lakatos Levente ugyanezeket a húrokat pengeti, amikor Sz. Igort hívja életre lapjain. Igor karaktere megszólalásig hasonlít Mr. Greyre: fiatal, gazdag (mi a tökömért kell szexuálisan kondicionálni nőket a gazdag karakterekre?), mindenkin átgázol (akár fizikai értelemben is), bármi áron megszerzi, amit akar, és kiváló szexuális manipulátor. Lakatos Levente beteges fantáziavilágában (és sajnos sok nőében) ez irtó szexi és vágygerjesztő, azonban a tudomány valósága ezt nárcisztikus, machiavellista pszichopátiának hívja, és az ilyen emberek partnerei rendszerint súlyos és nehezen kezelhető érzelmi (és sok esetben fizikai) traumákat szenvednek.

A harmincéves Lakatos Levente írói karrierje olyan nívós gyökerekig nyúlik vissza, mint az IM nevű Bravo-magazin pótlék, ahol első cikkét publikálta. Ne aggódjunk, ezután már csak felfelé vezetett az út! A magyar bulvárnak alig volt olyan szennye, ahol Levente ne dagonyázott volna: a Bors (akkor még Színes Bulvár Lap) és a Blikk napilapjai is tollát dicsérik. Fontos mérföldköve munkásságának továbbá, hogy ponyvairodalmával a könyvek viadalán kétszer lett év írója, és kétszer zsebelte be az év legszórakoztatóbb könyve díjat (igen, ez létező kategória).

A limonádé-hírlapokban tanúsított komoly irodalmi munkásság gyümölcse természetesen nem maradhatott el: 22 éves korában megírta "Legyél sikeres fiatal!" c. életművét, ahol olyan magvas sikerrecepteket oszt meg velünk, mint ez:

"Ahogy azt már számtalanszor leírtam, egy kincsvadásztúra hemzseg a veszélyektől. Ennek tetejében még időtartamban mérve sem rövid, szóval nem éppen könnyű vállalkozás. Amikor elindulsz a kalandra, biztosnak kell lenned a célodban. Nem iramodhatsz úgy neki, hogy közben csodákban reménykedsz."

A könyvet nem is kell elolvasni, ebben már benne van egy életfilozófia kvintesszenciája. Sok sikert a sikerhez minden útkereső huszonévesnek!

Levente egyébként naponta gyárt ilyen, és ehhez hasonló baromságokat, posztjaiban előszeretettel idézi saját magát. A héten ez a kedvencem:

"Eddig leginkább az eszemmel cselekedtem és összekuszáltam mindent. Most engedek a szívemnek, az talán majd kibogoztatja velem a szálakat."


(A képen a 2015-ös "év írója" látható természetes életközegében)


A felemelő igazságokat néha azért megszakítja egy konditermi becsekkolással, vagy valami kutyás képpel, hogy azok szívéig is eljusson, akiken a latin betűk kibogozhatatlan enigmái kifognak. Megfelelően pozícionálva magát ugyanennek a célközönségnek, youtube-csatornáján sem takargatja, hogy minden releváns szaktudást nélkülöz: amikor nem épp új kocsijával vagy nyaralásával henceg, akkor olyan kultúra ellenes merényleteket hajt végre, mint 5 szextippje, amit a nárcisztikus Sz.Igor szemszögéből közelítve óhajt nőknek közvetíteni. Ebben a percenként beágyazott könyvpromók mellett annyi baromság és fingfűrészelés hangzik el, hogy ez az egy videó külön posztot érdemelne (és még nem kizárt, hogy nem írom meg), egyelőre azonban csak beszúrom ide, nézzétek, amíg bírjátok!


Igazi lepedőakrobata ez a Levente, és milyen sármosan humoros, ugye? <3

Szeretnék egy olyan Magyarországot, ahol a népbutító Lakatos Leventék és Oravecz Nórák azért nem jutnak kenyérhez, mert a tömeg a problémák valódi okát keresi, és valós megoldásokkal próbálja orvosolni azokat. Szeretném, ha többen fordulnánk szakemberhez, és kevesebben csámcsognának a gondolatiság Mengele doktorai által kotyvasztott lélek-placebo bölcsességkapszulákon.

Apró reménysugarat jelent, hogy létezik olyan sikeres kezdeményezés Magyarországon, ami ezt erősíti: a Pszichorendelés c. előadássorozat szakemberei (ízlelgesd a szót, Levi!) úgy csinálnak teltházas rendezvényeket, hogy közben nem hazudnak maguk köré rózsaszín Instagram-világot.

Azért hívtam meg őket előadni a Humbák Művekbe, mert remélem, hogy tartalommal sikerül nekik áttörni a tartalmatlan szemfényvesztők zaját! A magam részéről annyit tudok hozzátenni ehhez, hogy elmondom, van ilyen is, és eközben minden eszközzel azon munkálkodom, hogy a Lakatos Leventék neve olyan szitokszóvá silányuljon a köztudatban, mint Oravecz Nóráé, aki úttörőként mászott magasra az összetört női szívek halmán. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/31175/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?