Puzsér Róbert új doktrínát vezetett be a kommentek ellen

Tibi atya

Puzsér Róbert a napokban hosszas mérlegelés után bejelentette, hogy ezután sokkal szigorúbb moderációs politikát folytat a saját üzenőfalán. Az indoklást nem részletezem, itt olvashatjátok.

 Mindamellett, hogy mélyen megértem, szeretném néhány gondolattal kiegészíteni.

Megfigyeltem én is, hogy a kommentszekciónak van egy fekete mágiával átitatott bűvereje, ami a téttelenségéből fakad. Ami ott történik, az ott is marad. Ezért, akár a hazánkat látogató angol legénybúcsús partyjunkiek, a kommentelő azt hiszi, hogy ott azt csinálhat, amit akar, ha kedve szottyan, oda is szarhat. Itt nem ismeri senki, úgyhogy hadd szóljon!

A hozzászóló olyan színben tűnhet fel, amilyenben óhajt, hogy öt perc múlva egy másik oldalon alakot válthasson. Puzsérnál pogromért kiált, statáriális ítéletet hirdet, vagy felteszi a költői kérdést, "mi a faszt tett le ez az asztalra, és mit pofázik?", hogy aztán Szabó Péter világába röppenhessen bókkal beporozni azt: "Jajj, Péter, mi is téged, ez annyira igaz".

 Rajtam általában olyan erkölcsi maximákat szoktak számon kérni, amiket sosem hirdettem, és amit ők maguk sem követtek soha. A kommentszekcióban ez azonban szemernyit sem számít: itt tényleg bárki lehetsz. Itt kérhetsz számon másokat azért, hogy piálásra buzdítják az egyetemista kölköd, és itt nem kell soha szembenézned azzal, hogy ebben esetleg neked fényévekkel nagyobb szereped van, mint egy trash-mémoldalnak. Itt lehet elítélni és mereven elhatárolódni minden olyan szutyoktól, ami a valóságban ennek a csőcseléknek (jó szó, átveszem) a gerincét képezi. Itt senki nem szolgalelkű. Itt mindenki tudja, mivel kéne jobbá tenni az országot. Mindenki fehérerkölcsű, és megveti a harminc ezüstpénzt, amit te, puhagerincű, kilóra kimért szemétláda, gátlástalanul bezsebelsz.

Ezek kioktatnak életből, szisszentenek egy sört, visszanyomorodnak a kanapéjukba pöcshelikopter-showt nézni, majd ha harcba hívják őket, mennek, és teljes mellszélességgel védik az európai kultúrát bárkitől, akin büntetlenül demonstrálhatják a vérszomjukat.

 Ezek az emberek azért nem érzik magukat ettől hitványul, mert bár amit a kommentekbe öklendeznek, az távolabb nem is állhatna a valóságtól, ők ezt akkor, és abban a pillanatban teljesen komolyan gondolják. Ahhoz, hogy megérthessük az okát, fontos megvonnunk egy párhuzamot az állatvilággal.

 Az állatok mind megpróbálnak valamilyen módon hazudni a természetnek, hogy az egyedfejlődés során előnyösebb pozícióhoz juthassanak. Felágaskodnak, kitárják a szárnyukat, színt váltanak, szagot bocsátanak ki. Az inger-válasz reakcióra hangolt idegrendszerű ösztönlények csak így tudják hazugsággal előnyükre megváltoztatni a környezetük róluk alkotott percepcióját, és jobbnak tűnni, mint amilyenek.

Az ember is csinál ilyet, csak neki sokkal nehezebb a mutatvány, mert egyedül ő rendelkezik tudattal. A mi hazugságstratégiánk ennek megfelelően alakult ki: ahhoz, hogy a környezetünket hatékonyan be tudjuk csapni, előbb önmagunkat kell, és el is kell hinnünk. Ezért mondom, hogy ezek az emberek őszinte meggyőződésből ilyen rohadt képmutatóak, amit látunk, nem tudatos ámítás.

 Puzsér azért írja, hogy a való életben soha nem találkozik ezekkel a vérszomjas reakciókkal, mert ha a kommentelő a valós környezetében próbálná lefesteni magáról azt a képet, amit a hozzászólások közt, akkor a környezete jobb esetben is képen röhögné. Itt viszont lájkok járnak ezért. Nemhogy büntetlenül gravitálhat vissza az állatvilágba, de még jutalmazzák is érte! A hülyének is megéri!

Puzsér ügyében számomra a legszomorúbb, hogy érteni vélem a kálváriáját. Ez a csávó a neurotikus őrjöngéséből nagy-nagy munkával társadalmilag hasznos szeretetnyelvet kovácsolt. Bazmeg. Mások, akikben ennyi indulat van, fellöknek a gecibe a villamoson, és a kurva anyádat is szidják mellé, ő meg megpróbálja befogni ezeket az energiákat, és a közért tenni vele. Van ennek a lelki gyakorlatnak egyáltalán neve?

 Mégis, azt kell látnia, hogy a stílusjegyeit mindenki érti, a lényegét alig valaki. Gyakran a mocskos massza nyelvén próbál tiszta dolgokat közölni, de a massza csak a mocskot látja, és ezt is adja vissza. Nem vagyok a cenzúra híve, de el kell ismernem: ezúttal igaza van. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/33080/pics/14841629423725743_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?