Norbi, ennél nincs lejjebb!

Tibi atya

Lassan egyáltalán nincs sportértéke leírni a nyilvánvaló tényt: Norbi egy gátlástalan gazember, aki nem válogat az eszközökben, ha azokat a túlárazott termékeket promózza, amiket rendszeresen ajánlgat tudományosan igazolt megoldások helyett. Hiába bizonyították már számtalanszor, hogy az általa ajánlott módszerek nem csak hagymázos hülyeségek, hanem egyenesen károsak, a csirkelábú fitneszoligarchát ez a legkevésbé sem tántorította el. Sőt! Ha a tudomány egyértelműen levezeti, hogy a konteoi távolabb nem is állhatnának a valóságtól, hát annyi baj legyen: máglyára a tudománnyal, majd ő "józan paraszti ésszel" megdönti azt is!

Szilárdan megvetette a lábát a közgondolkodásban az a tévhit, hogy ő legalább az ország egészségéért tesz, ez azonban hatalmas tévedés. Utoljára talán a kilencvenes évek közepén lehetett ebben némi igazság, amikor még valóban romokban hevert, vagy inkább még nem is létezett a társadalom egészségtudatossága. Nem azért volt szarabb, mert ma sokkal tudatosabb lenne a társadalom, hanem azért, mert akkor még erre komolyabb igény sem volt. Amikor az extra szűz olívaolaj, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, és a margarin nélküli étrend idegen fogalmak voltak, még Norbi értelmetlen aerobikszerű ugrabugrálásába is lehetett létjogosultságot belemagyarázni. De utoljára akkor. Azóta a beáramló nyugati edzés- és étrendtrendek már megtalálták a magyar piacot (Norbi nélkül, illetve ellenére is), és megjelent Magyarországon a dietetikus szakma. Utóbbi rendkívül nehéz helyzetben van, aminek legfőbb oka, hogy az említett fitneszcézár rendre-másra hirdeti facebook oldalán, hogy a számára konkurenciát jelentő szakma tanai hazugak. Jogos a kérdés: ha a jóléti társadalmak mintáján okulva megfigyelhetjük, hogy az új egészségtrendek maguktól is kibontakoztak (domináns brand és hozzájuk köthető arc nélkül is), Norbi valóban szükséges ehhez a folyamathoz? A dietetika-hátráltató tevékenysége valóban hasznos? Mert szerintem nem. Ő inkább meglovagolta ezt a hullámot, mint gerjesztette, és azért nem tud normálisan bővülni miatta ennek szakmának a táptalaja, mert amint konkurens szörfös evezne a hullámára, gátlástalanul bedarálja egy lejárató cikkel. Nem fogja holmi orvosokkal és dietetikusokkal megosztani a kenyerét!

Rengetegszer derült már ki, hogy Norbi hazudottNagy-Britannia és Magyarország dietetikusai között egyaránt szitokszó a neve, orvosok vezették le, hogy tanácsai halálos kimenetelűek lehetnek, ő mégis töretlenül sikeres. Miért?

Ugyanazért, amiért Oravecz Nóra, Szabó Péter vagy Marozsák Szabolcs: könnyű, fájdalom- illetve lemondásmentes és legfőképp gyors módszerekkel házal. Ki akarná az önismeret valós, fáradságos és hosszú útját választani, ha egy motivációs mondat már az adott pillanatban (sokkal kevesebb karakter elolvasása árán) is feloldozást ad? Ki akarna nehéz, verejtékes munkával lefogyni, ha egyszer egy reklámszakember azt írja oldalán: már napi 7 perc edzéssel látványos eredményt érhet el?

Az orvos- és dietetikus szakma azért sem rúghat labdába Norbi mellett, mert a tudomány nyelvét beszélik, és nem a jóval érthetőbb bulvárét. Míg ők szakmai alapon érvelnek, a vajákos életmód tanácsadó Instagramon még a felesége seggét is pultnak használja, amin a termékeit értékesíti. Mit gondoltok, melyik poszton lesz több lájk: a szakemberek érvelésén vagy a tökéletes szögből fotózott, filteres valagon?

(forrás: www.instagram.com/rekarubint/)

Norbi a gyermekbetegségektől a hollywoodi kliséket sem nélkülöző motivációs sztorikig már minden létező gátlástalansággal kuncsorgott lájkért és megosztásért, azonban legújabb lájkmanőverének alávalóságát egyhamar ő maga sem fogja alulmúlni (és ez nem kis szó).

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt az elmúlt napokban, néhány hetet vissza kell ugranunk az események idővonalán. Azok kedvéért, akik nem követték az eseményeket:

1) Egy mikroblogger indexen megosztott összeállítása nyomán Benke Laci bácsi főzővideói felgerjedtek az interneten, és önálló trash-kultúrává nőtték ki magukat. A Laci bácsit ért kritikák szerintem egytől egyig jogosak, hiszen ínyencségeihez tartoztak a vegetás ketchup és a zöldborsótorta, és néhány rosszmájú kommentelő szerint Michelin-csillagot is csak azért nem kapott, mert bő zsiradékban kirántaná. El kell ismerni azonban, hogy Laci bácsi nem annyira önálló, autonóm ízléstelenségi fekete pontja volt a gasztronómiának, mint inkább egy nyomorúságos kor autentikus lenyomata. Valóban szar volt, amit a műsorában csinált, de a bűne mindössze annyi, hogy nem haladta meg a korát. Igaz az is, hogy tényleg csinált gyógyszergyár megrendelésére c-vitamin tablettás túrós trutyit, de az én olvasatomban ez pitiánerségénél fogva még mindig inkább csak a csínytevés kategóriája, mint kulturális bűncselekmény. Egy ártalmatlan szemfényvesztő munkája.

2) A trollok szétszedték Laci bácsi konyhai alakításait.

3) Laci bácsi nem hagyta szó nélkül az internetjelenséget, és a lehető legprosztóbb módon fitymált olyan gasztrobloggereket, akik 1) nem voltak felelősek azért, hogy az internet elővette őt 2) valóban progresszív módon, és egyszerű emberek számára tették lehetővé, hogy részesüljenek a gasztronómiai forradalomból, amit a streetfood hozott Magyarországra. Sznobizmussal vádolta őket, mert szakítottak a szalonnazsírban tocsogó, tányérról lelógó rántotthús hagyományaival, és a szélesebb közönség számára új, de itthon is viszonylag könnyen beszerezhető alapanyagokból főznek. Laci bácsi mély tudatlanságáról árulkodik (és arról, hogy azt sem tudja, tulajdonképpen kiket kritizál), hogy pont ezek a gasztrobloggerek voltak azok, akik egy goproval, farmerben és edzőcipőben járták be a világot, hogy receptekre vadásszanak. Sosem fine-dining éttermeket látogattak, hanem piacokat, 10 négyzetméteres kis kifőzdéket, zugkonyhákat és utcai árusokat. Ez távolabb nem is állhatna a sznobizmus fogalmától.

4) Fördős Zé teljesen kulturáltan helyre tette Laci bácsi csúsztatásait, majd a legnagyobb jóindulattal úgy értékelte az öreget, hogy abszolúte szerethető, ha valaki a folytonos újítás helyett a hagyományos konyhaművészethez ragaszkodik, csakhogy Laci bácsi gépsonkába tekert banánja egyik kategóriában sem fér meg. Hozzátette, hogy biztosan tényleg jó szakács, ha ennyi díjat nyert, ezért is nagyon fontos, hogy azokat a recepteket mutassa be, amikkel díjat nyert.

5) Nyilatkozat nyilatkozatot követett, és végül az idős Laci bácsi kórházba került vesebántalmakkal, és egyéb egészségügyi problémákkal, amikről nem kívánt beszélni, de felsejlett, hogy a hetek óta tartó (valóban eltúlzott, és Zétől teljesen független) agresszív baszogatásnak (pl.: a kommentcsőcselék által követelt statáriális kézlevágásnak) köszönhető.

De mi a franc köze van ehhez Norbinak?

A kérdés teljesen jogos. Semmi. Ezért is küszködtem a gyomromból induló fordított perisztaltikával, mikor megláttam, hogy Norbi Laci bácsi betegágya mellől üzen a világnak, hogy lám, hogyan bántak el ezzel a szerencsétlennel. A csőcselék által vájt sebet (ha egyáltalán valóban ez vezetett idáig) most még egy Norbi nevű betegágy mellett fészkelő lájkkeselyű is megkörnyékezi. A poszt végén Fördős Zének még azt is kiadja, hogy tanuljon meg főzni.

Kedves Norbi!

áááá... nem is, inkább csak így:

Norbi!

Kevés alávalóbb ízléstelenség létezik a világon, mint leírni ezt a mondatot: "Kérem Ti is fejezzétek ki az együttérzést és a szeretetet egy lájkkal és megosztással!". Hogy vagy képes egy beteg ember ágytámláján is meglátni a reklámszpotot? Az első gondolatom az volt, hogy ebbe a morális mélységbe talán csak Vujity Trvtko volt képes beledagonyázni eddig, de nem. Ennyire mélyre ő sem süppedt, hiszen ő csak öncélú magamutogatása okán kente fel magát mások nyomorával egy kis médiafigyelemért, te viszont egy termékmegjelenítésért csináltad ("ocsmány, becsmérlő kritikákkal támadták a házias, egyszerű, vidám főzés Atyját, a szakács Világbajnokot a Teletál és az update1.hu ízeinek szakmai vezetőjét."). Persze gondolom nem ez az első kórházi ágy mellől ellőtt posztod, és mivel nem feltételezem rólad, hogy egy neuronnyi civilizáció iránt tanúsított tisztelet is szorult beléd, biztosan nem is az utolsó. De hadd kérdezzelek meg: mi lesz a következő? A gyermekonkológiát is beturnézod majd? Végig kell még néznünk, ahogy egy daganatos vastagbél záróizmai közül ápdét egyes sütikkel bújsz elő szelfizni ("Lájk, ha te is sajnálod")? Fogsz majd nekik ajánlani valami alternatív gyógymódot a gonosz orvostudomány mérgező módszereit elvetendő? Vagy hol áll meg ez a gátlástalanság?


Félreértés ne essék, kétségem sincs afelől, hogy a szintén reklámbizniszben utazó Laci bácsi ebbe beleegyezett, de szerintem ezt a fajta érzelmi zsarolást a világon senki nem érdemli meg, még azok sem, akik benned látják a megváltót. Semmilyen együttérzés nem váltható lájk-címletekre, mert a lájk nem valós érzelmeket fejez ki, hanem egy kattintásnyi és görgetésnyi időre kiosztott figyelemszelet mérőszáma. Körülbelül tíz másodpercig, de legfeljebb a következő hírfolyamban felugró ingerig tart. A személyes tragédiák nem fejezhetőek ki ebben, és azt hazudni, hogy mégis, olyan arcátlan képmutatás, amivel ismét az elemi humánumot aknázod alá. Ezért gondolom, hogy ezek a tragédiák nem facebookra való tartalmak.

Külön említést érdemel, hogy jó marketingesként pontosan tudod, hogy a proliknak nem teljes az élmény, ha az együttérzés mellé nem járhat egy kis lincselés. Ez aztán a tuti recept! Hihetetlen, hogy pont azt a Fördős Zét kellett az eddigi leggusztustalanabb lájkkampányod célkeresztjébe állítani, aki Magyarországon világra segítette a Streetfood gasztroforradalmát (örök hála a gyros-kínai-meki háromszög felszámolásában végzett kimagasló teljesítményért), és aki egyáltalán nem felel Laci bácsi állapotáért.

Zé érdeme, hogy békés eszközökkel, saját tartalmán szerveződött közönségű bloggal oszlatta fel a gasztronómiában azt a sötét kort, amiért ha Laci bácsi nem is felel, de mindenképp védjegyévé vált. Én abban reménykedem, hogy ahogy Laci bácsinak eljött a Fördős Zéje, egy nap úgy jár majd el feletted is az idő. Várom már, hogy valaki meghozza a konteoidban, a kitalált betegségeidben, és a hatástalan gyógymódjaidban kieszközölt rendszerváltást! Remélem, hogy idővel sikerül majd a te hazugságaidat is felszámolni. Ezért mindössze annyit tudok tenni, hogy kiállok azok mellett a kimagasló teljesítményű emberek mellett, akiket nem szégyellsz pr-célból hitelteleníteni és manipulatív nyomormarketinged utózöngéjeként megszégyeníteni (legyen szó orvosokról vagy gasztrobloggerekről). Hányok attól, amit a közéletben képviselsz, és minden rendelkezésemre álló szellemi eszközzel küzdeni fogok ellene. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/33516/pics/14857700632413136_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?