Humánus gesztust tett a 444!

Tibi atya

 

Senkinek nem kell bemutatni Ürge-Vorsatz Diána levelét, amiben kifejti, hogy Fidesz-szavazóként elárulva érzi magát, mert a kormány egy élet munkáját „köpte szembe”, mikor a fejébe vette, hogy legújabb törvényével beszántja a CEU-t, felszámolva ezzel a felsőoktatás szabadságát Magyarországon.

A Kolozsvári Szalonna nevű online szamizdat azonnal bedobta a a baloldali karakterdarálóba, míg Fejes László egy olyan nyílt levelet írt neki, amiben Orbánt Rákosihoz hasonlította, ÜVD-t pedig következetesen elvtársnőnek titulálva a párt elárult csinovnyikjaként emlegeti. Leszögezem, szerintem borzalmas, hogy a baloldali véleményalkotók így állítsanak pellengérre valakit, amikor az épp belátja, hogy amiben hitt, az téves volt. Azt sem tartom valid érvelésnek, hogy valakit azért vonjanak felelősségre, mert eddig nem állt ki egy ügyért, amiért akkor igen, amikor az élete munkája a tét. Ne feledjük, ÜVD egyáltalán nem közintézmény, és mint magánszemély, nem tartozik semmilyen kiállással, de pláne, nem vonható felelősségre (vagy szorítható ki a szolidaritás köréből) annak elmulasztásáért. Klímakutatóként így is olyan mindenkit érintő ügyért dolgozott, amit megértek, hogy fontosabbnak talált, mint a kormánnyal szembeni nyílt kiállás. Az őt köpködő massza nagyobb része gyanítom, hogy sosem tett még olyan közérdekű ügyért, mint a globális felmelegedés elleni küzdelem, és annak a gyanúperével is élek, hogy épp ezért volt annyira jó érzés az interneten lincselni egy olyan embert, aki eddig viszont ennek jegyében élte az életét. Ilyen kéjesen perverz örömöt okoz, ha egy sikeres ember bukását látjuk! Külön jutalom, ha a bitang beste ráadásul más véleményen volt, mint mi!

Sosem titkoltam, hogy a 444 nem a szívem csücske, most mégis hálás vagyok két újságírójuknak, Szily Lászlónak (és Plankó Gergőnek) azért a cikkért, amiben a lap kiáll ÜVD mellett. Talán nem tűnik fontosnak, de szerintem mérföldkő ez a baloldali újságírás történetében: Szily László ugyanis keményen rátenyerelt a saját oldala agressziószelepeire, és puszta szolidaritásból írt ellenvéleményt ÜVD védelmében.

„Elképesztő, hogy a liberáltálibok pont ezt a szerencsétlen nőt találták meg köpködőcélpontnak. Ebben a szerencsétlen országban a normális (=néha hibázó, de azt egyszer csak belátó) emberek elképesztő hátrányban vannak az ilyen törzsekbe szerveződött szemellenzős, sosem gondolkodó tökfejekkel szemben, bármely oldalon.”

Ez a humánus szolidaritás pedig pont az a liberális érték, ami ezt az eszmerendszert szerethetővé teszi, és amit az újságírói mégis nagyon ritkán képviselnek ennyire tisztán. Nem felejtettem még el, hogy a 444-gyel az élen milyen otrombán jártak el a tusványosi koncert után a Quimbyvel szemben (akik tényleg semmi rosszat nem tettek), és azt is elismerem, hogy ÜVD-ért kiállni azért kézenfekvőbb, hiszen ő konzervatív oldalról nyitott feléjük, nem pedig fordítva. Mégis úgy érzem, hogy ez a gesztus egy lépés afelé az empátia felé, ami a jövőben talán segít elkerülni az ilyesmit. Reménykedem, hogy Plankó Gergő frappáns mondata, miszerint a „A liberális értelmiség megbukott a Vorsach-teszten” értő fülekre, és kellő önkritikára lel majd azok között is, akik napokkal előtte a lincselők táborába soroltak. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/37070/pics/14918501506957930_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?