Szabó Péter új célpontjai bölcsődés gyerekek

Tibi atya

14 évesekkel is foglalkozik Szabó Péter programja: a tréningben életvezetési és pénzügyi tanácsokkal látja el az útkereső korosztályt a motivációs tréner. A „boldogság könnyűszerrel történő bevonzásáról” tart előadásokat, és a pszichológusok egyre gyakoribb kritikáját, miszerint a terápia ennél jóval összetettebb, faék egyszerűségű bölcseletpanelekkel rázza le magáról újdonsült MLM-szponzoraival karöltve: „Ha tánctanárhoz viszed a gyermeked, akkor se kérdezed meg, hogy milyen képzettsége van az oktatónak, az a lényeg, hogyan bánik a gyerekekkel.” – számol be a HVG. Vélemény.

Nehezen hiszem el, hogy Szabó Péter nincs tisztában a rombolással, amit végez. Azért hiszem el nehezen, mert ellentétben sok más farzsebből kirángatott bölcsességekkel operáló idiótával, akiket az élet képzett, Szabó nem hülye. Tisztában van vele, hogy az élettörténete, amit hol így, hol úgy ad elő, nem igaz. Egyértelmű, hogy nem kocsilopásért ült, és az is, hogy amikor a titokzatos „multiról” beszél, amit eddig sosem konkretizált, nagy valószínűséggel olyan pénzintézetre gondol, ami szegényeknek adott hitelt uzsorakamatra. Kétség sem fér hozzá, hogy Szabó okkal titkolózik a múltjáról, hiszen a gazdasági bűncselekmények, a legkiszolgáltatottabbak anyagi kizsigerelése, a motviációs szövegeknek bedőlt, eladósodott öngyilkosok a kamera képernyőjére már nem férnek rá.

A HVG cikkjéből kiderül, hogy programjai mögé kőkemény gazdasági érdekek sorakoztak fel: A Brian Tracy Oktatási Alapítvány egyik fő támogatója, a Ring Akadémia ahhoz a Forever Living céghez köthető, amely a közismert multilevel marketing (MLM) rendszerben értékesít méhpempő- és aloe vera alapú termékeket. Mi oka van egy MLM-cégnek beállni Szabó Péter mögé? Valóban gyerekeket szeretnének jobb életre nevelni? Egy nagy lófaszt.

„A tizenéves kamaszok személyiségének fejlesztése, oktatása kényes terület, rajtuk nem szabad csak úgy tesztelgetni új módszereket – mondja Miklósi Mónika, az ELTE Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia tanszékének doktora, aki nem csekély aggodalommal figyeli a gyerekeken végzett oktatási kísérletet. A kiskamasz ebben az időszakban különösen fogékony, és a motivációs tréningekre jegyet váltó felnőttekkel ellentétben mindent készpénznek vehet, miközben teljesen kiszolgáltatott az esetleges érzelmi manipulációkkal szemben. Miklósi is egyetért azzal, hogy például a pénzügyekről érdemes már korán elbeszélgetni a gyerekekkel, de tart attól, hogy a szülő az akadémia által felszínesen tálalt program alapján azt hiheti, hogy a gyermeke a foglalkozásokon univerzális tudást kap. Pedig úgy tűnik, inkább a Szabó által képviselt értékrendet próbálnak az erre fogékony fiatal hallgatósággal megismertetni.” 

- írja a HVG.

Szabó Péter egész nyilvánosságban betöltött szerepe illeszkedik az MLM-cégek kommunikációs stratégiájához: Buddha és Jézus Krisztus szavai hangzanak el a boldogságról, miközben méregdrága öltönyei, órái, autói és utazásai frusztrálják végletekig a nincstelen prolik tömegét. Az eredmény garantált: felállva tapsolás, a náci birodalmat idéző személyi kultusz, moráltalan törtetés a siker felé, tömeghisztéria és fogyasztási láz.

Szabó Péter senkinek nem hoz boldogságot hosszú-, de talán középtávon sem. A patronálásával kiadott, Mao Ce-tung sokmillió halállal járó gazdasági programjának nevét viselő könyv, a „Nagy ugrás” c. motivációs bullshittár pedig a legjobb példa erre. Már a borítója is szimbolikus erejű: egy ember ugrik át egy akkora szakadékon, amekkorán lehetetlen átugrani. A figurát az ugrás zenitjén örökítették meg.

Nagy ugrások persze nem léteznek, és aki mégis kipróbálja, lezuhan és jobb esetben is összezúzza magát. A pszichoterápia, legyen szó kognitív, viselkedési, klinikai vagy analitikus megközelítésről, csak apró lépéseket ismer. Noha minden terápia első lépése a hitlépés, hogy bizalmat fektetünk abba, hogy a terápia hasznunkra válik, a képzett terapeuta dolga az, hogy ez a hitlépés minél kisebb, szinte észrevétlen legyen. Szaktudásával és tapasztalatával hozza nekünk egyik sziklához közelebb a másikat, és mutatja meg, hova tegyük a lábunkat, majd ugyanezt teszi újra, újra és újra, hogy aztán visszamutathasson oda, ahonnan indultunk. „Látod, mennyit haladtunk, mióta elkezdtük?” A cél a járni tanulás, az útvonaltervezés, majd az önálló végrehajtás. A terápia mankó, ami járni tanít, hogy aztán ne legyen rá szükség.

Szabó Péter egyetlen terméke a katarzis, azonban hazugság, hogy ettől bárkinek jobb lesz. A katarzis egy gyorslefolyású, izgalomfokozó, drámai felismerés, amit az a kulcselem vált ki, ami miatt minden értelmet nyer. Bár a legtöbb sikeres terápiának ez is eleme, önmagában ez sem jelent változást, és az sem mindegy, hogy pontosan mi váltja ki: felismerés a frissen kialakult, valós önismeret tükrében, vagy egy olyan erős inger, amit ugyan nem tudunk elhelyezni megfelelően a belső struktúránkban, de olyan szépen csillog, olyan meggyőzően mosolyog, és olyan erővel árasztja a sikert, hogy a belső struktúránk hajlik köré. Az egyik a lelki béke és a tudati egyensúly felé mutat irányt, aminek szükségszerű következménye az önbizalom és a sikerélmény. A másik a sikerre és az önbizalomra, mint önmagukból fakadókra mutogat, amikről azt is hazudja, hogy következményei az első kettő. De nincs így.

Puzsér Róbert cimborám pár hete a krimómban egy hasonlattal élt, ami az egyén és a motivációs tréner viszonyát írta le.

Az egyén egy ház, ahol a földszinttől felfelé a tudatos, lefelé, a pincében pedig a tudattalan helyezkedik el. A pincében rothadó, bűzlő hullák vannak elrejtve, amik ebben a metaforában a (többnyire gyermekkori) traumák. Puzsér szerint egy terapeuta segít megtalálni őket és kitakarítani a pincét, míg a motivációs tréner kiönti a picsába az egészet betonnal. Mindkettő hatásos, de csak az egyik igazi megoldás. Akkor a beszélgetés hevében nem volt időm kifejteni, de szerintem ez sem állja meg a helyét.

Egy analitikus terapeuta hosszú évek alatt segít megtalálni a hullát, és kitakarítani az egész pincét. Egy kognitív terapeuta pár hónap alatt megtalálja, és segít neked átrendezni a pincét úgy, hogy a hulla ha előkerül, könnyű legyen kihúzni a lomok alól. Utána segít rendet rakni. Egy viselkedésterapeuta valóban kiönti a pince bűzös részét betonnal, és nem érdekli, hogy hulla volt-e a szag forrása vagy csak a kutya szart-e oda, a célja, hogy kiiktassa (attól még ez is lehet hatásos, pl. tikkelés esetén). Egy klinikai pszichológus megtanítja neked, hogy a házad homeosztázisa hogy működik, és mit kell tenned ahhoz, hogy felpuhuljon a pince fala, a hulla kilökődjön belőle, majd segít neked megerősíteni a ház szerkezetét újra. Egy motivációs tréner egyiket sem csinálja.

Beáll a garázs elé Bentleyvel, igazít egyet az öltönyén, az aranyórájára nézve konstatálja, hogy öt percet késett, majd becsönget. Széles gesztusok, csillogó mosoly, és pár perc alatt azt érzed, hogy az emberiség alfapéldánya tisztel meg téged a jelenlétével, aki ha olyan magasra, mint az ő nárcisztikus tökéletessége, nem is emel téged, mégis azon kapod magad, hogy a hullaszagú nappalid eperillatú – miközben a szavaival kápráztatott, kattant az aktatáska krómcsattja, és rózsaszínű légfrissítő került elő. Színpadi gesztusokkal permetez eperillatot a hullaszagba egy lehengerlő műsor keretében: hirtelen annyira jó minden, hogy a színes-szagos show már túl is terheli az idegrendszerünket, szinte kiakad a jóságméter. Aztán otthagyja a névjegyét, és elmegy.

Az öltönyös Lucifer alkuja illuzórikus gyönyört ad: hallgasd meg az inspirációs előadást, legyen olyan életed, mint nekem! Az ördögi ingerhangolás azonban nem hoz tartós eredményt, az eperillat lassan elpárolog, a hullaszag visszatér. Az inger mégis olyan intenzív volt, hogy kellően benyomódott: emlékszem, hogy szar volt, majd arra, hogy ehhez a faszihoz fordultam, és minden sokkal jobb lett. Akkor segített, tuti most is fog. És előkerül a tudatunkba égett névjegy. A fojtogató bűzben szükségünk van arra a bölcsességpermetnyi eperillatra, akár a trénernek egy csík kokainra előadás előtt.

Legutóbb, mikor Szabó Pétert kritizáltam, azt ígértem, felfedem a múltját. Azóta rengetegen írtak, hogy tudnak róla kompromittáló dolgokat, esetleg átverte őket, azonban csak egy rendőrségi forrás jelentkezett névtelenül, a postaládámba bedobott adatokkal Szabó múltjáról. A hazugságait már ez is cáfolta, viszont akkor látszólag fontosabb dolgaim akadtak, aztán nyitottam még egy krimót, elkezdtem szervezni egy saját fesztivált, és valahogy polcra került a projekt, mert csak halogattam. Óriási hiba volt.

Amíg tétlen voltam, az ördög nem volt az: Szabó és MLM-szponzorai most már bölcsődéseknek szerveznek programot „Motibölcsi” néven. Villámgyorsan letudom a vizsgáimat, és folytatom a nyomozást, hogy ne csak tudjam, de dokumentumokkal bizonyítani is tudjam, hogy Szabó hazugsága, miszerint a mesés vagyonra pozitív gondolkodással tett szert, nem igaz, a háttérben pedig kőkemény gazdasági bűnök és megnyomorított sorsok húzódnak.

Nem engedhetjük meg, hogy a romlott moráltalanság olyan fiatal gyerekeket erőszakoljon meg mentálisan, akik koruknál és szüleik idiotizmusánál fogva annyira kiszolgáltatottak, hogy képtelenek védekezni ellene! Nem engedhetjük a vállalati pszichopátia mantráit a bölcsőde homokozóiba! Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/47468/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?