5 kiegészítés az Orbán Viktor beszédéről alkotott véleményemhez

Tibi atya

Szeretnék rendbe tenni néhány dolgot az Orbán Viktor beszéde után írt bejegyzésemmel kapcsolatban. Számos hozzászólást kaptam, azonban ezek a legritkább esetben voltak tartalmi meglátások. Az alábbi pontokban foglalom össze őket, illetve a véleményem róluk:

1) Az Index fikakultúrája menthetetlenül beette magát a közgondolkodásba

Az internet pökhendi Havas Henrikje, Varga Atilla Sixx nem dolgozott hiába az utóbbi években. A legtöbbet lájkolt, kritikának nem nevezhető fikakomment éppen abban a szellemiségben íródott, ahogy az Index „sztárbloggere” tanította: nincs benne tartalmi reflexió, csak pofátlan bennfenteskedés és kioktatás. Szó szerint másolom ide:

Tibi atyából most már meg lehetne írni a Hogyan tegyünk tönkre egy kiváló brandet? c. könyvet.

A bejegyzésben igyekeztem 1848 és 49 kulturális kontextusába helyezni Orbán beszédét és politikáját, amire a Sixx-klónnak az a válasza, hogy nem reagál az égvilágon semmire a leírtakból. Helyette kéretlenül beleül az én kibaszott székembe bennfenteskedni. Kioktató, leereszkedő hangvételben közli velem a menedzseri szék melegéből, hogy ha lehet, hagyjam ezt a polgári autonómiát a picsába, mert ha így folytatom, az annyira odaveri majd az eladásokat, hogy ő, az üzleti guru, a piac messiása, kénytelen lesz könyvet írni róla. Hát pfujj.

2) „Eladtad magad.”

Baszomalássan, persze, hogy nem írok ingyen. Okkal kötöttem szerződést azzal a blogszolgáltatóval, amelyik Bayer Zsolt blogját látja vendégül: ott szerettem volna véleménykülönbséget képviselni, ahol nincs, mert szerintem itt van értelme. De a kattintásaimat, a munkámat adtam el, nem a véleményemet. Teljes szabadságot élvezek abban, hogy mit írok le, és mit nem. Amíg erre szükség van így, ebben a formában, addig maradok ezen a blogon, ha a vezetőség úgy dönt, hogy nincs, akkor írok majd máshol.

Érdekes, amikor ehhez a blogszolgáltatóhoz szerződtem, az Index fikagépezete volt az, aki azt kiabálta, hogy eladtam magam, sőt a fejem helyére még Bayer Zsoltét is beillesztették. Tulajdonképpen bármikor kritizálom valamelyik oldalt, ez az első a kommentek közül. Ha egy forinttal jelentkezne mindenki, akinek már eladtam magam, lassan befizethetném belőle a gázszámlámat, legalább nálam is lenne rezsicsökkentés.

Nem adtam el magam, és bár lesz néhány hirdetőm, az ő kedvükért sem fogok változtatni a tartalmon. Egyszerűen ez a véleményem. Érdekes, az „eladtad magad” óbégatók annyiban hasonlítanak az előző pontra, hogy sosincs érdemi érvük. Nem lehet, hogy az ilyen emberek adták el magukat, és olyan velejéig korrupt gecik, hogy már a puszta feltételezés sem fér bele, hogy valaki nem adta el magát? – kicsit elegem van belőle, hogy amikor az Indexes Szabó Zoltán pofán veréséről írtam le a véleményemet, akkor a Habony-médiának adtam el magam, amikor Orbánról (vagy korábban Rogánról meg Pintérről), akkor Sorosnak. Mosmá' döntsük el, melyik vette meg a halhatatlan lelkem, mert ezek jellemzően nem fektetnek ugyanabba!

3) „Nem ilyenkor kéne elkezdeni politizálni!”

Nem is most kezdtem el, három éve írok politikai-közéleti témákban. De ha nem írtam volna egy kurva sort sem, akkor is azt gondolom, hogy ha máskor nem, ilyenkor kell elkezdeni politizálni! Ami Orbán Viktor beszédében elhangzott, az egyszerűen nem egyeztethető össze azzal a polgári értékrenddel, aminek szellemében 1848 fogant. Ez nem pártpolitikai kérdés! Még csak azt sem lehet mondani, hogy a kontextusából ragadtam volna ki ezt az egy mondatot, mert ennek a beszédnek ez volt a kulcsmondata.

Azt sem értem, miért ekkora a csodálkozás: Orbán Viktor nem valami kritizálhatatlan übermensch, csak a megválasztott miniszerelnök. Tőlünk kapta a mandátumot, nekünk tartozik elszámolással. Amíg ezt nem látjuk be, akár kormányváltás is lehet, a következő hatalmi mámorban fürdő, korrupt miniszterelnökkel szemben sem lesz erősebb a polgári társadalom immunrendszere.

Azóta számos kormánybarát médium szólalt meg: Orbán intelme tulajdonképpen nem a népnek szólt, hanem Simicskának. Az Indexnek, a Magyar Nemzetnek, a HírTV-nek, és mindazoknak, akik állítólag hazug módon kritizálják a kormányt. Ez esetben elnézést kell kérnem: a politikai ellenségeinket akik nem olyan rég még a mi adóforintokkal kitömött haverjaink voltak,  egy március 15-i nyilvános beszédben fenyegetni, hogy a választások után lesznemulass, sokkal imponálóbb gesztus a demokrácia felé. Nem Erdogan szokott ilyesmit csinálni Gülennel. Tényleg. Bicsi-bocsi még egyszer.

4) „Ezek után ne csodálkozz, ha a te kocsmádat is bezárják”

De, csodálkozom.

5) „Tibi atya for president”

Ez legalább az egómat bizsergeti, ami király érzés, de ha belegondolok, hogy mennyire elbaszott dolog, hogy valaki már egy mémet is szívesebben látna hatalmon, mint a magyar politikából bárkit, hamar elmúlik. A helyzet az, hogy nekem a legkevésbé sincs bajom Orbán Viktor személyével. Nekem azzal van bajom, hogy úgy tűnik, többmillió ember él ebben az országban, aki azt hiszi, hogy a politikai pártállása a személyisége integráns része. Nem az.

Azt sem értem, hogy mi választók (és az elvileg független média), miért a politikusok terminológiáját használjuk, amikor azokra utalunk, akik nem elvakult, betonbiztos pártszavazók? Miért ők a bizonytalanok? Miért nem ők a gondolkodók?

Azt gondolom, hogy akinek nincs kész, autonóm önképe, annak kell az identitásában tátongó űrt egy készre faragott, értékrendnek hazudott politikai propagandával betömnie. Addig sem kell neki, magának dolgoznia rajta. Ez pedig szörnyen éretlen dolog.

Itt van helyette egy alternatíva: Te, aki szavazol, felnőtt állampolgár vagy, aki hoz egy döntést. Meghallgatod az összes párt propagandáját, és eldöntöd, hogy a kész, kidolgozott értékrended szerint melyikre adod le a szavazatodat. Elfelejted szépen az ilyen faszságokat, hogy „te választottad meg, most akkor ne sírjál, gondolkodtál volna hamarabb”. Helyette ezt mondod: „bazmeg, te puhagerincű politikus, neked én adtam a mandátumot, te elsősorban nekem tartozol elszámolással, és én kurvára nem erre hatalmaztalak fel!”

LEGYÉL TE A LEGKRITIKUSABB AZZAL SZEMBEN, AKIRE SZAVAZOL, és ha faszságot csinál, akkor ne a bűntársaként kezdd el takargatni, hogy „hát de a többi is meg a többi se”, hanem viselkedj felnőttként, mert ő tartozik neked szolgálattal, nem te neki. Ha ezt megtagadja, akkor sincs okod szégyenkezni, felnőtt ember vagy, akit átbasztak, és aki nem takargatja, mint egy ötéves a paplan alatt lehugyozott pizsamáját, hanem éretten beismeri szépen, szembenéz ezzel a ténnyel, és legközelebb lerakja a voksát egy másikra, akinek még nincs annyi hatalma, és aki kicsit kevésbé szarik a számonkérésre.

Amíg ezt a pár sort nem értjük meg a demokráciával és magunkkal kapcsolatban, addig a nemzet szempontjából faszmindegy, hogy a miniszterelnököt Orbán Viktornak, Vona Gábornak, Tibi atyának vagy Ronald McDonaldnak hívják-e, mert még mindig többmilliónyian lesznek ebben az országban, akik a miniszterelnök személyét vagy egy párt színeit használják személyiségpótléknak. Ha pedig ilyen identitásprotézisre van szüksége valakinek, akkor bűzölöghet az bármennyire a romlottságtól, akkor sem fogja kitépni, ha már a bal veséjét lopja. Még akkor is magyarázkodni fog, mert bal vese nélkül túléli, de a gyönge identitása támasz nélkül összeomlik.

Függetlenül attól, hova szavazol, gondolkodj el az alábbiakon: 1848-ban és 49-ben őseink azért haltak meg, hogy Te egyáltalán eltöprenghess azon, kire fogsz szavazni. Nem teheted meg, hogy megspórolod magadnak ezt a kis fáradságot. Nem teheted meg, hogy amiért ők meghaltak, azon te baszol még elgondolkodni is. Ne pártokon gondolkodj, hanem eszméken és programokon, dolgozz magadon, fogalmazd meg, mit szeretnél, mondd ki hangosan, aztán szedd össze magad, és hozd meg a szerinted legkevésbé szar döntést! Csak így szűnhet meg a társadalom módszeres infantilizálása! Csak így nőhetünk fel végre 48 szelleméhez! Szégyellhetjük magunkat, ha nekik még meg kellett halniuk azért, amiért nekünk csak fel kell kelnünk a kanapéból, de ezt sem tesszük meg. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/50020/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?