Mi a fasz? Simicska egyik lapja üti Simicska másik lapját

Tibi atya

Mielőtt egyáltalán elkezded ezt a cikket olvasni, leszögezem, úgy fogok törölni minden "eladtad magad; ne politizálj és társai" kommentet, ahogy azt korábban ebben a bejegyzésben írtam. FIGYELEM: nem a normálisan leírt ellenvéleményedet törlöm, csak egyszerűen elegem van belőle, hogy értelmes kommentek szorulnak hátra azért, mert valaki beóbégatja, hogy ő most leiratkozott, hogy eladtam magam, vagy hogy ő, nagyszerű lájkoló nem ezért lájkolta az oldalt.

 A Simicska Lajos illetőségébe tartozó Index újságírója, Dezső András arról írt véleménycikket, hogy a szintén Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Magyar Nemzet hogyan dobál be a választási kampány finisében kamuhíreket a köztudatba. Mivel sokan basznak rákattintani a hivatkozásra, átemelem az eredeti cikkből a releváns részeket (de azért inkább olvassátok el az eredetit):

 "Alig másfél héttel a választások előtt azt látjuk, hogy egyelőre Simicska nem dobta le az atombombát, és egyre inkább úgy tűnik, nem is fogja. "

" (...) a [Simicska] tulajdonában álló Magyar Nemzetben több olyan cikk jelent meg a kampány hajrájában, amelyeket valószínűleg éppen erre az időszakra tartogatott a nyíltan a Jobbikot támogató nagyvállalkozó.

  • Március 13-án, két nappal a Békemenet előtt jelent meg egy cikk a Magyar Nemzetben arról, hogy Kósa Lajos négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett. Ebből a cikkből nőtt ki később a milliárdokat "öröklő" csengeri asszony sztorija, de erre még visszatérünk.
  • A csengeri sztori éppen elült már, amikor tíz nappal a Kósa-féle ügylet után a Magyar Nemzet azt írta, hogy több mint egymilliárd-kétszázmillió forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a bankszámláján, amelyiknek az „igazgatója” Szabó Zsolt fideszes képviselő, államtitkár, valamint felesége. Szabó szerint ez szemenszedett hazugság. 
  • Három nappal a Szabó-féle offshore-sztori után jelent meg a Magyar Nemzetben egy cikk arról, hogy az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.

"A három sztoriban több közös pont is van. 

Mindhárom cikk szerzője ismeretlen."

"A másik közös pont, hogy ezeknek a cikkeknek a tartalma, a megjelenés formája közelebb áll a politikacsináláshoz, mint az újságíráshoz. Ha el is tekintünk attól, hogy ezeknek a cikkeknek nincs szerzőjük, és csak véletlenül jelentek meg éppen mostanában, nehéz nem észrevenni, hogy a köz tájékoztatásán felül céljuk volt vele azoknak, akik írták."

"A Kósa-sztoriban például először nem közölte a lap a Kósa Lajos furcsa ügyletét bizonyító bélyegző és az aláírás másolatát. A Magyar Nemzet - szintén ismeretlen szerzője - maga nyilatkoztatta ki, hogy nem öncélúan nem közölték a bizonyítékot. Amikor a lap arra reagált, hogy a kormánypárti sajtó kamunak minősítette az okiratot, így tálalta a bizonyítékot: "A Pesti Srácok és az Origo is beleszaladt a csapdába (sic!), azt hiszik, nem tudjuk bizonyítani az állításunkat."

Nemcsak a tálalásban, de a sztorik tartalmában is vannak hasonló elemek. Talán a legszembetűnőbb, hogy a Kósa-ügy és a legutóbbi FBI-os sztoriban is csalók, szélhámosok bukkannak fel és játszanak fontos szerepet. A csengeri asszony, aki egy mesébe illő történetben eurómilliárdokat örököl Svájcból, de a pénznek nyoma sincsen. Egy FBI által védett tanú, akinek az üzlettársa olyan nemzetközi csalásokban vett részt, ahol soha nem létező repülőgépeket és hajókat adtak el, dollármilliókat kaszálva ezzel. A pénznek itt sincsen nyoma. 

A csengeri nő és a "védett tanú" sztorija nem csak zavaros, de több ponton meg is cáfolható. Az FBI-nak nincsen tanúvédelmi programja, és teljességgel kizárt, hogy egy svájci örökséghez hosszú évek óta ne jusson hozzá valaki, akinek ehhez amúgy joga lenne."

 "(...) a Magyar Nemzetben megjelent, félig vagy még félig sem elmesélt történetek, amelyekben szélhámosokkal keverednek kormányzati figurák, nem kerekek. Mintha a levegőben lógnának. Arra ugyan tökéletesen alkalmasak, hogy az ellenzék ezekbe belekapaszkodva azt hirdesse, hogy számára összeállt a kép a korrupt Orbán-rezsimről, hogy egyszerre fejtette meg a Pharaon-rejtélyt és azonosította be a nemzetközi alvilág árnyékbankrendszerének magyar szereplőit. Még akkor is, ha ez hülyeség."

"Valójában semmilyen kép nem állhat össze mindössze ennyi információ alapján. (...) De mitől lehetne tisztábban látni csak azért, mert egy újság - mindenféle konkrétumok nélkül - azt írja, hogy valahol a tengerentúlon valaki mondott valamit az FBI-nak? 

"Erre jók a füstbombák. A Fideszt védekezésre kényszeríteni, eddig nem ismert tényeket felvillantani, ugyanakkor nem bemutatni a dolgok valós hátterét, a teljes képet. Mindössze ennyi információ alapján, ha akarna sem tudna a sajtó vagy az ellenzék utánamenni annak, mit is mondhatott az állítólagos "védett tanú", ahogy annak sem, hogy mi is áll Kósa 800 millió forintjának a hátterében.

Ezért is van az, hogy a tényeken túli világban, ahol a hit már rég legyőzte a rációt, ezek a füstbombák még hatékonyak is lehetnek, de egyre kevesebb az esély a valódi katarzisra.  Ez így ugyanis nem más, mint lövöldözés, vaktölténnyel."

És hogy miért írja le egy Indexes újságíró a kampányhajrá finisében, hogy a kormánnyal szemben legnagyobb port kavart cikkek lényegében féligazságok, amik ködös konteókhoz vezetnek? Nem, attól tartok nem azért, mert átállt Orbán-bérenc, amit ilyenkor szokás az emberre sütni. A kormánybarát Figyelő magyarázatát sem tartom valószínűnek, miszerint a süllyedő Simicska-hajót akarja elhagyni.

Dezső András most azért cselekedett a szekértábora pillanatnyi érdeke ellen, mert ha az Orbán-buktatás célja szentesíti az eszközt, a fake newst, a hoaxokat, a féligazságokból szőtt képeket, akkor olyasmi veszik el, amit nem lehet visszacsinálni. Elveszik az újságírás maradék hitele is.

Sok rosszat írtam az Indexről, és valószínűleg még fogok is, de örülök, hogy Dezső András ebből lehetőségeihez mérten kihátráltatta a lapot. Örülök, hogy vannak olyan emberek, akik a tények utáni világ reménytelenségébe nem beletörődnek, hanem átlépve a saját, és a meleget adó tábor pillanatnyi érdekeit, tesznek ellene. Dezső Andrásnak ezt ráadásul senki nem fogja megköszönni. A fájó igazságokat feltárók osztályrésze ugyanis az a mocskolódás, amit ez alól a cikk alól következetesen törlök majd. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/50623/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?