Reagált a Jobbikhoz köthető lap, miután a Humbákfölde Fesztivált baszogatták

Tibi atya

A Jobbikhoz köthető videk.ma szerkesztősége Tiszafüred plébánosára próbált médianyomást helyezni az ide kattintva elérhető cikkel. Az esetről beszámoltam és leírtam a véleményemet, amit itt olvashattok. A lapot a véleménybejegyzésben ahhoz a Dr. Lukács Lászlóhoz kötöttem, akinek a tulajdonában az oldal domainje van. Íme, a lap válasza:

„A videk.ma domain valóban Dr. Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő domain-je, (ezt mondjuk nem nagy dolog kideríteni és mondjuk ebben semmi különös dolog nincs) de annak szerkesztését, ahogyan az NMHH-n feltüntetett adatok is mutatják, nem a képviselő végzi.   A videk.ma oldal minden elérhetősége, így az impresszum, szerkesztőségi cím mind-mind elérhető oldalunkon,és az oldal, mint sajtótermék, minden törvényességi feltételt eddig is teljesített ezután is fog.  (Nézze meg ön is a lap alján az oldal impresszumát)

Mindazonáltal nagyon sajnáljuk, hogyha Tibi Atya félreértette az oldal tájékoztatási szándékát, aminek középpontjában a gyorsaság állt mindig is, és az üggyel kapcsolatosan semmilyen politikai megnyilvánulási szándék nem vezetett minket. Más cikkeknél természetesen szokott, de most ilyen nem volt.

Ennyi!”

Az alábbi történt: a jobbik tiszafüredi képviselője, Rimóczi Béla hónapok óta ágál és uszít a fesztiválom ellen Tiszafüred városi csoportjaiban (leszartam, szíve joga), majd a párttársa tulajdonában álló domainen működő portál, a vidék.ma, az Egri Főegyházmegyéhez fordult, hogy kérdőre vonják őket: hogy képzelik, hogy olyan profán, fiktív pap rendez Tiszafüreden fesztivált, mint én, miközben azon valódi papok is részt vesznek? - ezt viszont nem szartam le.

Azért nem, mert elhiszem, hogy a Jobbik helyi képviselőjének nagyon fontos szívügye basztatni mindent, amit a jelenlegi önkormányzat csinál (ez ilyen berögzült faszméregetés lehet: hogy most épp vallási színezetet kapott, az talán semmit nem jelent), azonban amint az egyházra helyeznek nyomást, nekem is lépnem kell.

Nem, nem azért, mert megtértem, és holnaptól jobb ember leszek. Azért, mert a „Szólj be a papnak” című program, ami egy, a magyarországi egyházak és felekezetek közös munkájával létrehozott kezdeményezés, szerintem tök jó ötlet. Arról szól, hogy papok jönnek a fesztiválomra, akiknek beszólhatsz, és kapsz egy kis misebort, ha meghallgatod a válaszukat, illetve a római katolikusoknál gyónhatsz is. Elsősorban azért tetszik ez nekem, mert sok helyről vártam volna az elhatárolódós-kultúrfelsőbbrendűség bullshit-étoszának a lebontási kísérletét, de innen bevallom, nem. Ezek az emberek az életüket szentelik valaminek, ami nálam humor tárgyaként jelenik meg, és nem picsognak, ahogy a jobbikos Rimóczi teszi, hanem odajönnek, és hajlandóak leülni az asztalomhoz, hogy vitatkozzanak. Ezt az elkötelezettséget a diskurzusra mélységesen tisztelem. Mivel tudom, hogy az egyházi vezetők érzékenyek a médiára, nem szeretném, ha az egyetlen ismert álláspont a fesztiválommal szemben a Jobbikhoz köthető lapé lenne.


A fesztiválra itt tudsz jegyet venni: www.humbakfolde.hu

Amit el kéne hinnem az üggyel kapcsolatban a videk.ma szerint, hogy ezek teljesen véletlen egybeesések: a jobbikos helyi önkormányzati képviselő és a jobbikos domaintulajjal rendelkező lap baszogatóakciója között az égvilágon semmi összefüggés nincs. Hát, ha abból indulok ki, hogy valaha apámnak is elhittem, hogy a kazánt megy ellenőrizni a pincébe, mielőtt onnan részegen visszatántorgott, talán hihető a történet, ennél kicsit érettebb képpel a realitásról, nem.

Személy szerint azt sem hiszem, hogy egy helyi olvasottságú lap tájékoztatási alapelvei között a gyorsaságnak kéne központi szerepet játszania, ahogy a bejegyzés állítja. Miért kéne? Ha nem számolnak be elég gyorsan Tiszafüred vallási életéről, akkor lecsapja a kezükről a sztorit a CNN? - maradjunk annyiban, hogy az igénytelenül szerkesztett lap kétes színvonalát csak javítaná ennek a „központi szándéknak” a hanyagolása. Nem hiszem továbbá, hogy bármit is félreértettem úgy, ahogy a lap az újságírás fogalmát, és azt sem, hogy a tiszafüredi jobbikos aktivitás ismeretében a lap célja valóban kizárólag a tájékoztatást volt.

„A Katolikus Egyház véleményével kapcsolatban megkeressük az Egri Főegyházmegyét, reakciójukat, amint megékezik, közölni fogjuk. Természetesen, ha “Tibi Atya” keres meg minket véleményével, azt is szívesen közzé fogjuk tenni az objektív tájékoztatás jegyében.”

Természetesen eszem ágában sincs megkeresni őket úgy, ahogy az ő „tőlük független” domaintulajdonosuk keresett meg engem. Én azt gondolom, hogy a közéleti diskurzusoknak nem az a módja, hogy felhívogatjuk egymást telefonon, hanem az, hogy a nyilvánosságot érintő részét elintézzük a nyilvánosságban, hiszen a konfliktus is ott keletkezett, mégpedig az ő hathatós kezdeményezésükkel.
Remélem, ebben az alapelvben nem csak a Jobbik Kelet-Magyarországi politikusai értenek velem egyet, hanem a teljes Jobbik, és nem kapok több szemrehányó telefont, amiért leírom, hogy a Jobbik tiltakozik a fesztiválom ellen, miközben egy helyi képviselőjük a párttársa által domaintulajdonolt lap támogatásával éppen ezt teszi. Félreértés ne essék: tiltakozzanak, csak utána ne érkezzen telefon, hogy erről mit és hogyan írjak! Kérem továbbá, hogy ne baszogassanak többet a fesztiválig, mert az a jövőhéten kezdődik, és mert addig kibebaszott sok dolgom van: én a piacról élek, nem az adófizetők meg nem szolgált forintjaiból.

 Tényleg remélem, hogy a pártba szorult ennyi kommunikációs kultúra, mert ellenkező esetben azt kívánnám, hogy a jelenleg saját szellemeként ellenzékben kísértő megélhetési politikai formáció mihamarabb kerüljön oda, ahová való: a történelem mellőzött lábjegyzeteire. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/54276/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?