Nem igaz, hogy a homoszexuális szülők gyermekei stabilabbak

Tibi atya

"A gyermekek mentális és érzelmi fejlődése nem a szülők szexualitásától, sokkal inkább a családon belüli funkciók működésétől függ – mondja ki egy friss kutatás" – írja a HVG névtelen szerzője. Rengeteg lájk, rengeteg megosztás, a teljes igazság igénye nélkül.

Mindig is zavart, amikor újságírók tudományos ismeretek hiányában hivatkoznak a tudományra, és tényként jelentenek ki valamit, amit a szakirodalom nemhogy nem támaszt alá, de széleskörben cáfol (jelenleg a leginkább elfogadott álláspont szerint a heteronormatív magcsaládok gyermekei küszködnek a legkevesebb mentális problémával). A melegek gyermekvállalása parázsvita, én a magam részéről jóval konzervatívabban állok a kérdéshez, mint egy éve ilyenkor, de ne szaladjunk előre!

Nézzük, mire hivatkozott a HVG!

Biocco, Carone, Ioverno és Lingiardi szociálpszichológiai kutatást végeztek, melynek fő kérdése az volt, hogy az olaszországi vizsgált mintán az azonosnemű szülők gyermekei szenvednek-e hátrányt a mért dimenziókban az eltérő neműekéhez képest. Egyszerűbben fogalmazva: rosszabb-e a gyermeknek, ha homoszexuálisok nevelik? A kísérlet szerint nem: még jobb is.

Ha a HVG újságírója utánanézett volna, hogy mire hivatkozik tényként a címben, talán ő is kritikusabban kezeli a kutatást. Kötekedhetnék azzal, hogy a minta nem volt reprezentatív, mert csak egyetlen országban végezték el a kutatást, azzal is, hogy amíg a kutatást nem ismétlik meg, addig nem tekinthető hitelesnek, de ennél jóval alapvetőbb kutatástechnikai problémák is vannak vele. A minta nemhogy nem reprezentatív, de azonos nemű szülők csoportját egy olaszországi szivárványközösségből válogatták, míg a kontrollcsoportot, a heteroszexuálisokat olyan Facebook csoportokban, amik támogatták az azonos neműek szülőkké válását – derül ki a tudományos munka „módszerek” részéből.

Ugyanebből a részből tudhatjuk meg azt is, hogy nem a gyermekek nyilatkoztak a saját jóllétükről, hanem a szülők véleményét kérdezték meg a gyermekek életminőségéről. Vagyis miután tájékoztatták a résztvevőket a kutatás céljáról, tulajdonképpen a gyermekkel nem is végeztek el semmilyen felmérést: ha egy homoszexuális szülő a legmagasabb proszociális értékeket írta be a gyermekének, akkor azt kezelték érvényesnek (ha a HVG újságírója megnézte volna, mire hivatkozik, ennek ki kellett volna vernie a szemét már az absztraktban). A végletekig leegyszerűsítve (persze a felmérésben kicsit összetettebben) megkérdezték tehát a szülőket, hogy ők tulajdonképpen jó szülők-e saját maguk szerint, és a melegek ebben értek el magasabb értékeket.

További probléma, hogy a kutatás 3-11 éves gyermekek szüleit mérte fel, vagyis olyanokét, akik legfeljebb a prepubertás korban, vagyis serdülőkoruk előtt járnak. A pszichoszexuális fejlődési modellben a serdülőkor előtti ún. latencia szakaszában nincs a gyermeknek manifeszt szexuális orientációja, az ugyanis az ödipális krízist követően csak a serdülőkorban tör felszínre újra és mutatja meg magát nyíltan. Ha valaki el is utasítja ezt az analitikus megközelítést (mert az a fallokrata és macsó Freudtól származik), akkor is el kell ismernie, hogy a serdülőkorban mennek végbe a nemi érésnek azok a biológiai folyamatai, amik nélkül nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni valakinek a pszichoszexuális fejlődéséről, illetve egyéb ahhoz kapcsolódó egészségi kondícióiról.
A minta eleve alkalmatlan arra, hogy a HVG igénytelenségével kijelenthessük, „a meleg párok gyermekei érzelmileg stabilabb emberek”: annyit tudunk kijelenteni, hogy a heteroszexuális és a meleg szülőket összehasonlítva, a meleg szülők pozitívabban vélekednek gyermekük életminőségéről.

Nekem már csak néhány kérdésem van: miért szociálpszichológusok végezték el a kutatást pedológusok, gyermekpszichológusok vagy humánetológusok helyett? Elképzelhető, hogy ha olyanok végzik el, akik gyermeket addig nem csak akkor láttak, amikor azok a kérdőívet kitöltő szülő körül rohangáltak, akkor nem a politikai propagandának megfelelő eredményeket kapunk? Egyébként itt még csak ez sem történt meg, mert a kitöltés is online felületen és megváltoztatott névvel zajlott, ami a hiteles adatgyűjtéssel kapcsolatban is vet fel kérdéseket. És miért felejtették el megkérdezni a gyermekeket?

Én a jelenlegi ismereteim függvényében nem támogatom a melegek adoptációját

Tavalyi állásfoglalásomban hitet tettem a meleg párok gyermekvállalása mellett, arra hivatkozva, hogy az állami gondozásnál bármi jobb, így a meleg párok is. Ezzel a kijelentésemmel ma már nem értek egyet. Leszögezem, nekem eszembe nem jutna megszólni az utcán két kézen fogva sétáló vagy csókolózó férfit, mert egyáltalán nem zavar. Nem vagyok homofób (noha valószínűleg a mélyen tisztelt baloldali és liberális értelmiség majd megmondja, hogy az vagyok-e, végtére is a zsidónak sem volt joga ellenkezni, ha egyszer a harmadik birodalom a mellére tűzte a sárga csillagot). Egyszerűen csak az a véleményem, hogy a gyermekek örökbefogadása nem olyan kérdés, amit valamifajta társadalmi igazságtétel szempontjából kell megközelíteni. Egyetlen szempont létezik benne: a gyermek jólléte.

Az az érvelés, hogy az állami gondozás úgyis szar, ezért legyen joga a melegeknek is örökbe fogadni gyermekeket, egyszerűen cinikus volt a részemről. Először is, legitimálja, hogy az állami gondozás szar is maradjon (elfogadhatóvá teszi az elfogadhatatlant), másodszor, erre a béka segge alatti szintre teszi az örökbefogadó szülőkkel szemben támasztott elvárásokat.

A melegek gyermekvállalása során alkalmazott szemlélet precedenst teremthet

Vegyesen vélekedik a szakma arról, hogy jobb-e a gyermeknek, ha azonos nemű párok fogadják örökbe, mintha állami gondozásban maradnak, és most elsősorban nem is ebben a vitában szeretném a pro és kontra érveket boncolgatni. A gyakorlatot tartom bestiálisnak, hogy olyan emberkísérleteket végezzünk, amiben nem vagyunk egészen biztosak, hogy a gyermek fejlődési feltételei adottak. A homoszexuális párok gyermeknevelésével kapcsolatos hipotézisek egyik oldalon sem alapulhatnak többön, mint találgatáson mindaddig, amíg konkrét empirikus tapasztalatunk nincs. Ahhoz viszont előbb engednünk kell, hogy örökbe fogadjanak.

Ha viszont ezt a kísérletet engedjük elvégezni most, legközelebb miért ne végezzünk ugyanilyen kísérletet gender diszfóriás szülőkkel? Miért ne végezzük el nemváltoztatáson átesett szülőkkel (akik között az öngyilkossági és az öngyilkossági kísérletek aránya az egekben van)? Miért rendeljük alá ezeknek a csoportoknak a gyermekek érdekeit?

Veszélyes játék elkezdeni relativizálni azokat a közösségi értékeket, amik mentén az állam engedi az örökbefogadást. Azt gondolom – és leszarom, hogy ez ki szerint homofób – hogy a gyermekek biztonsága, mint szempont, akkor kerül első helyre akár a felnőttek szabadságjogaival szemben is, ha ezen az úton nem indulunk el. Személy szerint a szociálpszichológia, a gendertanulmányok és a szociológia kutatásait nem tudom mérvadónak tekinteni ebben a kérdésben, mert azokban nem csak aránytalanul magasabban reprezentáltak (és a médiában felkapottabbak) a posztmodern baloldali álláspontok (még akkor is, ha évtizedekkel később kiderül, hogy kamuk), nem csak a kísérletek külső és belső érvényessége közti örök libikókajáték teszi őket zavarossá, de olykor szándékosan hoznak létre olyan kísérleti körülményeket, amikből olyan megtévesztő – de az ideológiának megfelelő – konklúziókat vonhatnak, amik a társadalmunk alapvető struktúráit forgathatják fel valós bizonyítékok híján. Teszik mindezt azért, hogy a HVG (amit még mindig a legszínvonalasabb ellenzéki lapnak tartok) hírdarálás közben hivatkozási alapként hozza le, ezzel akár tízezrek véleményét hamis alapokra helyezve egy nagyon fontos, és jóval több körültekintést igénylő kérdésben. Ez pedig szerintem kurvára nincs rendben. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/55272/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?