Eltitkolt hírek: ezért káros a szélerőmű

Tibi atya

Napjainkban egyre kardinálisabb probléma a klímaváltozás. Az Északi-sarkon soha nem látott, 20 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést észleltek, ami a jégsapka olvadásának következtében katasztrofális következményekkel járhat a világtenger szintjének emelkedése miatt. Az alternatív energiaforrások évszázadok óta foglalkoztatták a tudósokat, ám az elmúlt évtizedekben mindennél nagyobb szerephez jutottak. Magyarországon ezek közül a napenergia, a geotermikus energia és a szélenergia kihasználása jöhet szóba. Stábunk a héten Humbákföldén, a Nemzetközi Klíma- és Konteótalálkozón járt, ahol dr. Csavaros Endre turbinológussal beszélgettünk.

Kevesen tudják, de a szélerőművek telepítésének a környezeti aggályokon kívül számos fontos ellenérve van. A hatalmas lapátok és magának a központi oszlopnak a szállításakor keletkező ökológiai károk felbecsülhetetlenek. A szél hatására a lapátokról leváló nano vas-ion és festékrészecskék visszafordíthatatlan károkat okoznak a növényzetbe beépülve. De ez a kisebbik baj.

Azzal nem számoltak -és az átlagember fejében meg sem fordul-, hogy a szél nem mindig egy irányba fúj. A Kárpát-medencében az uralkodó szélirány az észak-nyugati, ám az erőműveket nem egységesen így orientálva telepítik. És itt jön egy rendkívül fontos dolog a képbe, amit csak a beavatottak és tisztánlátók tudnak.

A szélerőművek telepítése nem más, mint az olajlobbi nemezise - mondja Csavaros.

Elég egyszerű a képlet: bárki, aki hatodik osztályos fizikaórán odafigyelt, láthatja. A nagyobb nyomású légtömeg az alacsonyabb nyomású helyre halad, ez a légmozgás pedig megmozgatja a turbina lapátjait. A generátor segítségével áramot termelünk ugye, amit transzformátorok alakítanak át, hogy a feszültség növelésével csökkentsék a távvezetékeken jelentkező hőveszteséget. Na de mi történik, mikor megfordul a szélirány?

A turbinákat úgy tervezték, hogy két irányba foroghassanak, így mikor a szél visszafelé fúj, így gyakorlatilag a szélerőmű kiszívja az áramot az elektromos hálózatból! És mindezt miért? Külföldi beruházások és támogatások gyarmatosítják az országot, és minél több szélerőművet telepítenek az országba, a visszafelé forgáskor annyival több áramot szívnak ki a hálózatból. Mindezt egyetlen cél érdekében: hogy még inkább függővé tegyenek minket a gáz-, kőolaj, és atomerőművektől. Amihez pedig ők szállítják a szükséges energiahordozót. 

(1. Ábra: A szélerőmű-hálózat sémás ábrája. Figyeljük meg, hogy alapból két turbinát szemben telepítettek egymással, így az egyik szívja ki folyamatosan az áramot a hálózatból!)

Száz szónak is egy a vége: minél több "alternatív" energiaforrást próbálunk telepíteni szélerőművek formájában, annál jobban kiszolgáltatottabbá tesszük szeretett kis hazánkat a nagyhatalmaknak. Mondj te is nemet a szélerőművekre! 

(Szerencsére Magyarország kivételes helyzetben van: nálunk nem építenek új szélerőműveket, mi csak simán rácuppantunk az atomenergiára és a titkos orosz hitelre, amit még a dédunokáink is fizetni fognak.)

Készült a Magyar Konteóhívők Egyesületének Támogatásával.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/58462/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?