Felháborító: törléssel fenyegette meg a Facebook a 888-at!

Tibi atya

Semmi okom nincs szeretni a 888 nevű nívótlan szennyportált, mégis úgy érzem, tarthatatlan, amit a Facebook művel velük: több bejegyzésüket törölték az elmúlt hetekben, és "utolsó figyelmeztetésként" üzenetet kaptak, hogy a következő posztnál, ami "közösségi elveket sért", törlik az egész oldalt. Elsősorban azokhoz a baloldali és liberális újságírókhoz szólok, akik közel egy évtizede vinnyognak, hogy Magyarországon nincs szólásszabadság (valójában persze csak az a bajuk, hogy jelenleg nem őket tömik ki állami hirdetésekkel):

Hol volt a féktelen sivalkodás, amikor a reklámipar kizárólag olyan, nyílt politikai ügyekbe invesztált tőkét, mint a másság tisztelete (mert nem elég az elfogadása), a (nem feltétlenül jog-, sokkal inkább esélyegyenlőségre épített) nőjogok propagálása vagy a multikulti kritika nélküli romantizálása? Akkor nem volt gáz, hogy az egyik véleménybe globálisan toltak minden erőforrást, a kritikájába pedig semennyit?
Hol van a kiállás a szólásszabadságért akkor, amikor az abortusz és a melegházasság ellenében érvelő videók előtt nem lehet hirdetési felületet értékesíteni a Youtube-on? Hol van a kiállás a szólásszabadságért, amikor a Facebook üzleti titokként kezeli azt, hogy mi, mennyiért és milyen eléréssel terjedhet, miközben látjuk, hogy jobbos vélemények még annyira sem, mint a szélsőbalosok?

A közösségi médiához hasonló ipari és kulturális forradalmat még soha nem élt az emberiség a történelme folyamán, a jelen és a jövő diskurzusai már ebben a térben zajlanak. De mit árul el a Facebook nem nyilvános közösségi alapelveiről az, hogy a 888-at törléssel fenyegetik, miközben egymilliós követettségű, Sztálint istenítő oldalak vígan posztolhatnak mémeket a burzsoázia kiirtásáról? Ha a Facebook a hazugságokat üldözi, és azért fenyegetőzik törléssel, miért nem lép egyáltalán, amikor a HVG arról cikkezik, hogy a homoszexuális szülők gyermekei érzelmileg stabilabbak (sic!), mint a heteroszexuálisokéi (itt elolvashatod, hogy ez miért aljas hazugság). Valóban Mészáros Lőrinc vidéki limonádécsatornái és helyi (nyilván hatalmas olvasottságú) lapjai a szólásszabadság igazi kihívói? Hány százmillió kattintás, lájk, megosztás és egyéb közösségi interakció történik csak Magyarországon olyan elvek szerint, amik egyértelműen fittyet hánynak a szólásszabadságra, és még csak nem is nyilvánosak?

A baloldali értelmiséget nem zavarta, amikor a társadalomtudományok politikai aktivizmussá alakultak, nem zavarta, amikor Milgram és Zimbardo kamukísérleteit tartotta egy fél évszázadon keresztül a köztudatban a baloldali túlsúlyú szociálpszichológia és a CNN. Ugyanez az értelmiség hivatkozik tudományos kutatásokra, amikor a melegek gyermekvállalása vagy a genderidentitás kora gyermekkori kialakulása (sic!) mellett érvel, noha a többszáz kutatás közül mindegyik ugyanazokkal a megtévesztő eszközökkel operál: kicsi a minta, manipulatív a mintavétel, vagy nem megfelelő a szakmai hipotézis. Ezekre rávilágítani jobb esetben karaktermészárlással és mindenfóbozással jár, rosszabb esetben törléssel és tiltással.

A balos és liberális újságírókat a legkevésbé sem érdekli a szólásszabadság, mert nem hisznek és soha nem is hittek benne. Azokat okolják a hiányáért, akik ugyan engedik őket megszólalni, csak nem tömik őket érte pénzzel, míg azokat a közösségi médiavállalatokat, akik nekik nem tetsző véleményeket iktatnak ki a közbeszédből, és még csak azt sem indokolják meg, hogy konkrétan miért, ezredannyi kritika nem ér a részükről. Akkor nem fontos a szólásszabadság. 

Lehet diktatúrázni, lehet nyavalyogni, de a jövőben ne sírjon senki a szólásszabadságért, aki most nem a 888 mellé áll. Nem számít, hogy egyetértünk-e vele, nem számít, hogy a véleményünk egyezik-e az övékkel. Az számít, hogy ők elmondhassák az övéket, ahogy mi is a miénket. 

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/61340/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?