Transzneműnek vallotta magát, női börtönbe került, és a rabtársakat erőszakolta

Tibi atya

Rablásért, súlyos testi sértésért és szexuális erőszakért került bíróság elé a brit Karen White, akire transzneműségére hivatkozva annak ellenére is nőként tekintettek, hogy nemváltoztató műtéten eddig nem esett át. A korábban pedofíliáért is büntetett férfit ezért kénytelenek voltak női börtönbe küldeni, ahol – hogy, hogy nem – többeket is megerőszakolt. Korábban egy idős állampolgárt a saját lakásában késelt meg, majd arra hivatkozott, hogy az szexuálisan zaklatni próbálta. A következő történet lehetne a South Park, vagy a Black Mirror egyik durvább sztorija, de nem az. Ez a valóság.

Ismerősei rossz természetű, agresszív emberként írják le a brit elkövetőt, akire a Guardian következetesen „she”-ként hivatkozik. Jó okkal, hiszen White-ra a biológiai neme szerint hivatkozni még jelen körülmények között is gyűlöletbeszédnek minősül, és büntethető. Ez azért érdekes, mert egy liberális demokráciában mindenkinek rendelkeznie kell a joggal, hogy úgy identifikálja magát, ahogy szeretné, azonban a legautoriterebb rezsimek merészkednek csak odáig, hogy másnak ne legyen meg a joga őt szintén a saját meggyőződése szerint azonosítani.


Letartóztatásakor készült fotó Karen White-ról (polgári nevén David Thompsonról), West Yorkshire Police

2017 januárja óta a szigetországban egy hatvanoldalas jogi dokumentum garantálja, hogy a bíróságok ne bírálhassák felül az egyén döntését a genderidentitásával kapcsolatban. Vagyis ha megerőszakolsz egy nőt, és nőnek vallod magad, nők közé fognak bezárni – ahogy ez most meg is történt. Korábban ehhez az eljáráshoz egy ún. „Gender Recognition Certificate” (Gender Elismerési Igazolás) volt szükséges, amit csak orvos állíthatott ki, miután meggyőződött róla, hogy a DSM V. szerinti gender diszfória esete áll fenn (amit korábban a tudomány genderidentitás-zavarként nevezett, de ezt sokan sértőnek találták, ezért változtattak a tudományos besorolás megnevezésén). Mivel a gendertanulmányokra hivatkozók nem szenvedhetik az orvosszakma dühöngő patriarchátusát, a 2017-es szabályzás szerint a vádlottnak elidegeníthetetlen joga, hogy a saját maga által meghatározott identitás szerint járjanak el vele.

Jenny-Anne Bishop, transzgender-jogokért küzdő aktivista szerint a rendszer jól működik, ez csupán egy kivétel, ami erősíti a szabályt, és nem szabad egy eset alapján általánosítani, mert tökéletesen működő gépezet nem létezik. A brit kormány egyébként 125 transzgender fogvatartottat tart számon Angliában és Wales-ben (akiket hasonló gyakorlat szerint ítéltek el), 60-an közülük szexuális bűncselekmények miatt töltik büntetésüket.

Karen White a női fogvatartottak megerőszakolása után férfibörtönbe került, ahol rájött, hogy nem is szeretné átoperáltatni magát, és a nevét is inkább visszaváltoztatta David Thompsonra.

Számomra az egyetlen kérdés, hogy ha a gender-studies így képes elbánni egy többszázéves demokrácia jogállamiságának alapvető intézményeivel is, akkor mit csinálna a miénkkel, ha törvénybe iktatnánk azokat a nemzetközi szabályzásokat, amiket rendre az ő "kutatásaikkal" legitimálnak. Rémálmaimban Pethő Andrea CEU-s gender nagydoktorasszony kísért majd, aki újra és újra elmondja, a gender-studiesnak ehhez, és a politikához semmi köze, az csupán egy tudomány, ami a megváltozott nemi szerepeket vizsgálja napjaink társadalmaiban. Hogy erre miért nem volt alkalmas a többi, már meglévő tudomány, azt talán csak a Jóisten és Pethő Andrea tudja, nekünk, zoknis-szandálos mucsai balkánlakóknak továbbra is rejtély. Dicsértessék!

Az esetet a Guardian dolgozta fel, ide kattintva olvashatjátok az eredeti cikket.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/61812/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?