Ez a mém most a legnépszerűbb a nyugati közösségi médiában

Tibi atya

Ugrásszerűen szökik fel a népszerűsége az NPC-mémnek az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság és Európa szerte. A rövidítés eredetileg non-player charactert, vagyis nem játékos karaktert jelent, amit a videojátékok világában azokra a mellékszereplőkre használnak, akik mögött nincs valódi, élő játékos, csupán a világ – ha úgy tetszik, a Mátrix – díszletei. Egyéni személyiségük nincs, ha rájuk kattintunk, ugyanazokat a mondatokat képesek csak ismételgetni.

A nyugati világ úgy tűnik, megelégelte, hogy a közéleti diskurzusok évtizedek óta befagytak, mert a balliberális véleményelit ugyanazokat a paneleket idézi, immáron az érvelés legcsekélyebb igénye nélkül. Szimulált gondolkodásnak hívja a közvélemény azt a jelenséget, mikor értelmesnek ható, de valójában zseniálisan ostoba mondatokkal akar valaki okosnak tűnni, és vélt morális felsőbbrendűségénél fogva vitát nyerni.

Statisztikákkal alátámasztható állítást hallasz, amire nincsenek érveid?
Az NPC válasz: nincs két egyforma eset, nem lehet általánosítani

Érvelned kéne egy komplex társadalmi problémára adható megoldás mellett?
Az NPC válasz: ez egy nagyon összetett probléma, a szegénység és az elnyomás minden formája ellen küzdenünk kell

A társadalom funkcionális hierarchiájából adódó nehézségekről kell diskurzust folytatni?
Az NPC válasz: a kirekesztés minden formája elfogadhatatlan

Életpárti orvos vagy, aki amellett érvel, hogy nem szabadna évente több tízezer magzatot (!) brutálisan megkínozni és szétcincálni az anyja méhében, csak mert valakiknek kényelmesebb gumi nélkül, és emellett nem akarják elveszteni a független szingliség boldog felelőtlenségét?
Az NPC válasz: általánosítasz, érzéketlen vagy és nem veszed figyelembe mások kiteljesedett élethez való jogát

Ismerős?

A nyugati közvélemény szerint ezek a válaszok egytől egyig olyan inger-válasz reakciók, amikre a legegyszerűbb válaszológépek, a számítógépes játékok NPC karakterei is képesek. A balliberális kritikusok szerint a mém dehumanizáló és sértő, az igazságtartalmáról azonban eddig nem látott napvilágot komolyabb kritika. Arról sem mondanak semmit, hogy ők miért írtak ki az emberiesség nagykönyvéből (akár még a nácizástól és a fasisztának bélyegzéstől sem visszariadva) több évtizeden át mindenkit, aki nem értett egyet a módszereikkel, esetleg más értékeket tartott szem előtt. Az értelmiségnek csúfolt, gondolkodásra képtelen masszát az alábbi ironikus mémek adják vissza a leginkább:


Az eredeti képen: 73 év alatt egyszer sem vonultam fel semmiért, de ez az elnök (ti.: Trump) annyira rossz, hogy most itt vagyok!
A javított, NPC-képen: Felnőtt ember voltam a Jim Crow-törvények alatt (rasszista, feketéket szegregáló szabályzások voltak, amik a polgárháború végétől egészen a hatvanas évekig érvényben voltak - a szerk.), a feketék polgárjogi harcai és a vietnámi háború alatt, de mindaddig meg sem mozdultam, amíg a Cheeto-diktátor tönkre nem verte a választásokon az én imádott, neoliberális, fehér női jelöltemet (a "cheeto" szó arra utal, hogy Trump bőrszíne hasonlít a cheetos színére, ezért politikai ellenfelei "Cheeto Jesusnak" csúfolták a kampány során - a szerk.)! 


NPC - mi programozunk, te ismételsz
"Az NPC-mémek dehumanizálóak. Mi mind egyediek vagyunk és különlegesek."

Carl Gustav Jung szerint az emberi gondolkodás olyan, mintha egy folyosón sétálnánk, ahol folyamatosan ajtókat nyitogatunk az igazság és a mélyebb jelentés után kutatva. Nagyon úgy tűnik, a nyugati világban is meglesz annak a böjtje, hogy a balliberális médiaközeg és Holywood csak azokat engedi a nyilvánosságban érvényesülni, akik a fenti NPC-szellemet képviselik. Elkoptak, befülledtek és berozsdálltak. Itt az ideje, hogy kinyitogassuk az ajtókat, amiket évtizedek óta a fenti mondatokkal tartanak zárva. Itt az ideje, hogy ne szégyelljünk többé érvelni a terhességmegszakításként eufemizált tömeges magzatgyilkosság, a homoszexuálisok esketése és gyermekvállalása (sic!), a kamaszfiúk nővé operálása vagy a hajléktalanság iránt tanúsított puhapolitika ellen. Mert a diskurzus fontosabb, mint a véleménymonopólium, diskurzus pedig csak ott van, ahol különböző vélemények is. Ne higgy az NPC-k szalmabáb-érveinek, Te is ember vagy, csak mert mások az értékeid, mint övék! Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/62674/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?