Létező személy-e Fekete-Győr András?

Tibi atya

Nem célom egyelőre Puzsérnak kampányolni, mert nem ismerem még a programját, és eddig nem vagyok a Sétáló Budapest nagy rajongója, de amit néhány „ellenzéki” csinál vele 8 év értékelhetetlen vegetálás után, az szégyen és gyalázat.

Egészen eddig ellene voltam minden konteónak, azonban úgy érzem, most mégis kezdem érteni a nagyanyámat, akinek az üzenőfalát elárasztják a tudtade.net kitalált középkor teóriái. Bármilyen furán hangzik, a konteóknak is van hasznuk: olyan tényszerű hazugságok, amik a néplélek mélyebb vágyaiból vagy félelmeiből fakadó igazságokat tárják fel. A laposföldhívők abból indulnak ki, hogy az egyén számára a Föld korongként, az ég pedig kék kupolaként élhető meg, és mivel erre a tapasztalásra a Föld bármely pontján szert tehetünk, másmilyenre pedig a szabad ég alatt egyiken sem, az elméletük érvényesebb és szélesebb körben igazolható, mint bármelyik interneten keringő gömbszerű hazugság. Amit nem tudnak közvetlenül tapasztalni, azt nem ismerik, amit nem ismernek, azt gyűlölik, amit gyűlölnek, tagadják. Érthető hasítása ez a valóságnak, én mégsem voltam képes eddig megélni. Hála Fekete-Győr András „véleményének” Puzsér főpolgármester-jelöltsége kapcsán, már igen.

Kezdjük az elején!

A Momentum színrelépése olyan katartikus élmény volt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amikor egy rövid ideig elhittük, van olyan formáció, amit valóban nem érdekel a hatalom, és valódi politikai célkitűzések mentén képes olyan, a kormány direktíváival ellentétes elképzeléseket is átverekedni, mint a Nolimpia. Aztán elkövették az első hibát: népi mozgalom helyett párttá alakultak, ráadásul túl korán. Esetlenül álltak össze, néhány lózung után pedig kiderült, nemhogy fogalmuk nem volt arról, hogy mit képviselnek, de egyetlen karizmatikus arcot sem képesek kiállítani, aki jól artikuláltan összefoglalná három, valódi jelentéssel bíró mondatban, hogy miért jött létre a párt.

A második hiba az volt, hogy nem ismerték fel a politikai alkalmatlanságukat, és ha koalícióra nem is, de még csak szoros együttműködésre sem voltak hajlandók az LMP-vel: teljesen egyértelmű volt, hogy a közösségi média hatékony használatán kívül máshoz nem értenek, a Nolimpiát megismételni nem tudják, és lövésük sincs, mi történik körülöttük. Az összefogást úgy elutasítani, hogy az új, 2006 utáni pártok felé sem voltak hajlandók nyitni (vagy legalábbis nem teljesen elzárkózni), szerintem mérhetetlen gőg és csőlátású faszság volt, de arra még legalább azt tudtam mondani, hogy mereven következetes gőg és faszság.

A harmadik hiba az volt, hogy a választás teljes hajrája alatt nem voltak képesek önerőből meghaladni az első kettőt: bármennyire is szerettem volna megtudni, mi a Momentum, minden, amit kaptam, néhány bulvárinterjú volt Fekete-Győr számomra kurvára érdektelen magánéletéről, meg az anyjával ápolt viszonyáról. Eközben az is kiderült, hogy a Momentum vezetési krízise nem csak átmeneti, karizmatikus miniszterelnökjelöltről pedig ne is álmodjunk, mert náluk akkora a demokrácia, hogy az sem kell. Ez egy dolgot jelentett már akkor is: a Momentumban nincs ember, aki értené, mi a képviseleti demokrácia, és hajlandó lenne felvenni a vele járó felelősséget, hogy számon kérhető, de legalábbis komolyan vehető legyen.


Fekete-Győr András politikai karrierje öt másodpercbe sűrítve

A negyedik hiba maga a további létezésük, miszerint a csúfos választási eredmény után nem oszlottak fel a büdös picsába, és tűntek el úgy, mint Friderikusz a képernyőről, amikor nézettség hiányában azt hazudta, hogy azért nem tévézik tovább, mert nem hajlandó eladni magát. Miért is jó, hogy maradtak? Egyszerre akarnak liberálisok lenni, baloldaliak, konzervatívok és ideológiákon átívelő politikát csinálni? Arra ott a Fidesz, aki ezt valóban megcsinálja, ráadásul minden jelenlegi alternatívánál jobban, és lehet szeretni vagy nem szeretni, de az így néz ki. Szeretnék a vagány rockandroll látszatát keltve a kisemberek problémáit bevinni a politikába? Arra ott vannak a kutyák, akik ezt valóban megcsinálják, és eddig nagyon úgy tűnik, szintén jobban, mint bárki más – a Momentumra tehát nagy szükség itt sincs. Esetleg pragmatikus kispártként működnének amolyan SzDSz-szerű mérlegnyelveként az ellenzékben? Nos, az eddigi – minden ésszerű pragmatizmust nélkülöző – politikájuk függvényében erről lekéstek. Fekete-Győr András megannyi lehetőséget puskázott el, mire a pártja eljutott oda, hogy lényegében semmi érdemi szerepe nincs a magyar közéletben.

Amikor mindezek ismeretében azt írom, hogy Fekete-Győr "véleménye" megjelenik a Népszavában, a "vélemény" szót azért kell idézőjelbe tennem, mert ennek a srácnak - néhány közhelyes panelt leszámítva - soha sem volt véleménye. A Népszavában adott válasza mindennél jobban alá is támasztja ezt:

- Puzsér Róbertet sem tartja győzelemre esélyesnek? Pedig egy momentumos lett a kampányfőnöke.

- Nagyon sok mindenkivel beszélgettem Puzsérról és megdöbbenésemre a többség azt mondta, hogy akkor inkább Tarlós Istvánra szavaznak. Nem vagyunk hülyék, nem támogathatunk egy olyan jelöltet, aki Tarlósnak még több szavazót hozna. Sermer Ádámtól pedig, a Liberálisok indulójától pedig még semmit sem láttam. Ezekkel a jelöltekkel biztos, hogy nem lehet nyerni.

Fekete-Győr András imidzse eddig másról sem szólt, minthogy ő az elvek embere, nem a pragmatizmusé (erre hivatkozva követte el a fenti hibákat). Fekete-Győr András eddig abban hitt, hogy a pártjának még vezető sem kell, most mégis az egész párt nevében nyilatkozik Puzsér ellen úgy, hogy többen a pártjából nyíltan támogatják Puzsért. Fekete-Győr András hallani sem akart az LMP-ről, most viszont nagyon úgy tűnik, hogy ugyanazt és ugyanúgy állítja, mint a szocik és a DK, cserébe meg sem indokolja, miért (gondolom, senki nem tekinti érdemi érvnek, hogy azért, mert „sok mindenkivel beszélt”). Fekete-Győr András szerint Puzsér nem támogatható, mégsem tud helyette jobb jelöltet megnevezni.

Nem látom Fekete-Győr Andrásban a jól kivehető politikai kontúrokat. Színre lépése óta nem tudtam megismerni sem a pontos politikai elveit, sem az ambícióit, gyűlölöm, hogy mégis ez a legtöbb, amit a generációm nyújtani tud, és ezt kell feloldanom most a nagyanyámhoz hasonlóan egy jó kis Fekete-Győr tagadó konteoval.

Mi van, ha Fekete-Győr András nem is létező személy, csak egy sok példányban legyártott, eldobható és korlátozott válaszopciókra optimalizált klón, akit minden nyilatkozata után árokba lőnek a stúdió mögött, hogy legközelebb újjal helyettesítsék, míg annyira semmintmondóra nem tökéletesítik, mint egy átlagos Kispál és a borsz számot? Mi van, ha még ennyi sem, csak egy kiborg, ami ugyanazt az öt mondatot képes ismételgetni, és egy földalatti szerverszobában Szanyi Tibor a fejében élő Horn Gyula szellemével kő-papír-ollózik részegen, hogy aktuálisan melyiket mondja ki? Lehet, hogy még ez is túlzás, és csak egy algoritmus, amit maga Soros György írt, hogy a legközhelyesebb NPC-véleményeket visszhangozza, csak folyton hiba csúszik a Mátrixba, és akkor csinálja, amikor minden megfontolás szerint a legjobb lenne hallgatnia?

Mert ha mégsem ez a helyzet, és mégis kiderül, hogy Fekete-Győr valódi személy, akkor azt kéne feltételeznem, hogy vagy hülyébb, mint valaha, és ismételten olyan szarul méri fel a pártja esélyeit az önkormányzati választásokon, mint az országgyűlési választások előtt, vagy jól méri fel, látja, hogy szart sem ér, és van elég elvtelen, hogy ezúttal már a szocikkal sefteljen néhány nyomorult helyért. A következő parlamenti választásokon talán összejön néhány zsíros országgyűlési mandátum is!

Csak mondom, még sosem láttam egyszerre egy szobában Szanyi Tiborral! Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/63934/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?