A Momentum egyik tagja demokratikus úton bejutott egy állami intézménybe!

Tibi atya

Donáth Anna, a Momentum alelnöke 12 órás őrizetbe került, miután követve Fekete-Győr András után meggyújtott egy pirotechnikai eszközt a rendőrök mellett, akik azonosító számot viseltek, és akik a vele szemben lefojtatott eljárás során sem alkalmaztak indokolatlan erőszakot (a pirotechnikai eszköz élesítése után a földre vitték, miközben a haja szála sem görbült).

A felvételen elhangzik, hogy ne dobd el, de a sokadik eldobott után nem tudom hibáztatni a rendőrt, aki ezt már nem várta meg.

A tüntetés - ha egyetértünk a céljával, ha nem - teljesen jogos dolog, sőt, adott esetben még a rendőrök elleni erőszak is az. Ha rendőrsorfalon kell áttörnünk egy politikai cél érdekében, vagy rendőri túlkapást kell megakadályoznunk, nem kérdés, hogy a tüntetésnek lehet-e legitim eszköze a rendőr elleni erőszak, mert nyilvánvalóan lehet. Fekete-Győr azonban egyiket sem csinálta: békésen álló, azonosítószámmal rendelkező, a tüntetést nem megakadályozó és az eljárásrendet betartó rendőrt hajigált meg magas hőfokon égő füstgránáttal. Márpedig az erőszak egy tüntetésnek lehet ugyan eszköze, de célja soha.

Ha egy szimbólum ellen történik erőszak, még ha aktuálisan ezzel sem értünk egyet, szintén legitim: a rendőrkocsi, vagy akár a Parlament ablakának a bebaszása ugyanis állásfoglás, még ha primitív is. A békés, szolgálatot teljesítő, felesküdött egyenruhás céltalan súlyos testi sértésére tett kísérlet már nem az, mert a rendőr is ember, a rendőr is dolgozó, ráadásul a demokrácia egyik szükségszerű eleme. Mindaddig, amíg nem követ el túlkapást, a tüntető érdeke is, hogy ott álljon, mert legyenek bármennyire is tiszták a szándékai, a tömeglélektan a tiszta szándékú embereket sem kíméli: ha pedig a tömeg önmagára nézve is veszélyessé válik, senki másra nem számíthat, mint arra a hivatásának élő dolgozóra, akit Fekete Győrék dobálnak.

Fekete Győr András kapott egy kis paprika spray-t az arcába, miután bevágta a békésen álló rendőrök közé a füstgránátot (ami addig partikellék, amíg partira használják, ha hozzábasszák valakihez, akkor fegyver). A posztját itt megtekintheted. Nem egészen értem, milyen felszólítást hiányol ezután: "Hallod, bRác$áM lécci ne dobálj már füstgránáttal miközben amúgy lószart sem ártunk neked"? Külön vicces, ahogy posztjában vízért kiáltó, összeeső embereket vizionál. Nem is tudtam, hogy Fekete Győrék tegnap egy kis paprika spray helyett a prohorovkai csatában rohamoztak.


Donáth Anna így 12 órás elkülönítésével az első momentumos, aki demokratikus úton került be állami intézménybe: a Kőbányai Rendőrőrsre. Ehhez ezúton is gratulálok!

Kibaszott cinikus címadás ez tőlem, mi? Nos, pont annyira, mint amikor Donáth Anna azt írja, hogy ő "partikellékkel" közelített a rendőrhöz, mintha csak anyósnyelvről vagy konfettiről lenne szó. Donáth Anna azt nem érti, hogy az a cérna, ami nála elpattant, másoknál is pattanhat, és amikor egy esetleges ellentüntetésen majd hozzá is basznak "partikelléket", akkor ő fogja a leghangosabban kiabálni, hogy "diktatúra", holott ugyanaz történik majd vele, mint amit Fekete-Győrrel ők is olyanok ellen követtek el, akik nekik nem ártottak. Az sem egyértelmű, hogy ha megtámadják a rendőrt, akkor miért kell partikellékezni? Vagy ne támadjanak rendőrre, vagy legalább vállalják és ne takarózzanak partikellékezéssel!

Nem kell egyetértenem egy tüntetéssel, hogy támogassam, mert az a polgári szolidaritás okán is támogatható: arra viszont kifejezetten szeretnék megkérni mindenkit, aki szeretné megőrizni a tüntetés tisztaságát, hogy ne engedje, hogy néhány politikai opportunista Kunhalmi Ágnessel és Fegyőrrel az élen lejárasson egy számára fontos ügyet pusztán azért, hogy újabb öt perc nyilvánossághoz jusson, miközben politikai alternatívát továbbra sem kínálnak (ami pedig a feladatuk lenne, hiszen ha valóban van elégedetlenség, az megfelelő célkitűzésekkel becsatornázható a politikába is). A francia példát akarjuk követni? Akkor takarodjanak a korrupt politikusok a tüntetésről, hogy az megmaradhasson a munkásosztály alulról szerveződő, polgári ügyének. Hergelés és erőszak helyett egyszer ne trollkodjanak szét valamit, ami nélkülük is elérheti a célját, velük viszont ismét csak önmaga groteszk paródiájába fulladhat. Mert aki céltalanul alkalmaz erőszakot, nem pedig eszközként, az nem tüntető, hanem provokátor.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/66307/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?