Ponciusz Pilátusz megmondja, kit kell jelentgetni! - alávalóság a köbön

Tibi atya

A kommentjeim között buggyant fel egy mémoldal, aminek nem teljesen értem a humorvilágát. Nagy Monthy Python-rajongó vagyok, de még így sem. A "Ponciusz Pilátusz megmondja" oldal a közélet egyik leggennyesebb gyakorlatát végzi, mégpedig tömegével biztatja oldalak jelentésére a követőit. Nem leírja róluk a véleményét, nem átad valamifajta ellentétes világlátást, kifejezetten a jelentgetésre biztat. Legutóbb a 888 nevű fikaportál törlésére, most éppen a Gundel-étterem egycsillagos lehúzására. Ez egyenesen gyomorforgató.

Amikor nekiugrottam Megadja Gábor torkának, azért tettem, mert a cinikus gúnyolódás valakin, aki éppen a munkáját veszti el, alávaló. Nem azért, mert Konok Péter világnézetével egyetértek. Megadja sokféleképpen cselekedhetett volna: leírhatta volna a véleményét a közösségi tarhálásról, leírhatta volna, hogy miért nem tartja jogosnak Konokét, lett volna erre felülete, mégsem ezt tette. Punciusz Pilátusznak szintjén van felülete. Kifejthetné a véleményét, de ő sem teszi, helyette oldalakat jelentgettet, majd odajön az oldalamra számon kérni, hogy miért törlöm a kommenteket.

Virágzik az állami korrupció? Basszál szét százéves múltú éttermeket, nyilván ők tehetnek róla. Indoklásként elég, hogy o1g. Aztán sopánkodj egy kicsit, mennyire leromlott a közbeszéd. Csak a legsötétebb diktatúrákban fordulhat elő, hogy a miniszterelnök jobb kaját eszik, mint a szabolcsi éhező gyermek (akit minden más esetben leszarsz), és Észak-Koreán kívül olyan sehol nincs, hogy valaki állami dolgozóknak pofátlan kedvezményt ad, hogy cserébe éttermet üzemeltethessen a leglátogatottabb helyeken.

Kedves Ponciusz Pilátusz!

Sosem azokat a kommenteket töröltem, amik ellenvéleményt fogalmaznak meg. A kommentszekció olyan, mint a trágyadomb, ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni. Azzal viszont igen, hogy a gyomot nem engedem megtelepedni rajta és minden eszközzel irtom - így talán irtózatos munka árán magasabbra nőhet rajta a normális ellenvélemények száma. Virágozzanak inkább azok! De én ezt a saját oldalamon teszem, olyan kommentekkel, amiknek a nyilvánosságot is én biztosítom. Nem máséval.

Amikor politikai motivációval hergeled a követőid mások oldaljelentgetésére, illetve az oldaluk lecsillagozására, annál lejjebb tényleg nincs. Egyszerűen csak nincs. A Facebook moderációs politikája szerintem elszomorító, világszerte üldözik a jobbos véleményeket, törölnek és tiltanak mindenkit, aki nem ért egyet a homoszexuálisok gyermekvállalásával, a holokauszttagadás tiltásával vagy Mohamed pedofíliájával. Te éppen ezt használod ki. Rajtad, és a tömeges hordádon keresztül világlik ki, hogy

semmi bajotok nektek a szólásszabadság korlátozásával, egyszerűen csak szeretnétek ti végezni, és ha lehet, a mostaninál sokkal hatékonyabban.

Igen, értem, valóban felháborító, hogy egy étterem árképzése nem ugyanaz az utcáról bejövő embernek, mint annak, akivel évekre szerződik, ilyesmi nyilván csak a legsötétebb diktatúrákban fordul elő, ez után pedig már csak a gázkamrák jöhetnek. De miért nem próbálsz inkább vitatkozni és érvelni? Miért nem próbálsz több diskurzust teremteni a vitával, nem pedig kevesebbet a jelentgetéssel? Hogy lehet harcolni az alávalóság ellen, ha közben a mi eszközeink még alávalóbbak? Ha valaki megpróbálja felszámolni a párbeszédet, nem úgy tudok ellene küzdeni, ha én újra megteremtem? Vagy jobb, ha én is megpróbálom, csak gerinctelenebb eszközökkel - jelentgetéssel?

A 888 médiagyakorlatai a legkevésbé sem szimpatikusak. Ugyan fel nem foghatom, hogyan szeretheti valaki jobban az Indexet vagy a HVG-t (a maguk idejében azok sem a piacról működtek), a hírhamisításban pedig csak abban különböznek az Origotól, hogy az egyiknél primitív médiagecik dolgoznak, a másiknál meg dörzsölt, agyafúrt médiagecik. De a jelentgetésig még egyik sem romlott. Gratulálok, hogy neked ezt a nívót is sikerült alulmúlni, csak ha lehet, ne legyen elvárás ezt követni. Mert undorító vagy. Most pedig megyek, és leokádom a bokám. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/67306/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?