Undorító, amit a HVG a Gundellel csinál!

Tibi atya

A balliberális média időről időre bebizonyítja, hogy az állami támogatás hiánya az egyetlen, ami megkülönbözteti a legszennyesebb lakájmédiától - ezen kívül semmi más. Kiss Tibi, a Quimby frontembere a megmondhatója, milyen nyilvános megaláztatáson kell átmennie annak, aki csak fel mer lépni Orbán fesztiválján. Gyalázatos és kicsinyes hatalmi demonstráció volt, semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint Megadja Gábor 19 forintja Konok Péternek. A HVG tollnokai ezúttal úgy döntöttek, a Gundel étterem ideje jött el a pellengéren, hiszen most ők a gyengék, akiken le lehet vezetni a feszültséget. Ki más is lenne hibás a politikusok dzsentriattítűdjéért, mint az ételszolgáltató? - míg tegnap az volt a felháborító, hogy luxusétterem főz, ma már az a ciki, hogy olcsón. Sőt, már az sem ciki, hanem ismét felháborító.

A Gundel étterem 1910 óta ugyanazt a dzsentriattitűdöt képviseli, de néhány szakadt marxistán és mekis bölcsészen kívül ez a világon senkit nem zavart az elmúlt százkilenc évben mindaddig, amíg nem Orbán lett a megrendelőjük. A lejárató recept a következő: a HVG megírja a világraszóló botrányt (!), a miniszterelnök ebédjét a Gundel készíti! 10-20 dühös kommentelő átmegy az oldalukra ás lehúzza az értékeléseiket. Utána a HVG (meg ekkor már a többi portál is) megírja, hogy őrjöngve ostromolják az étterem oldalát (gratulálunk, sikeresen megugrották a Riposzt színvonalát), mire több százan is odamennek, és valóban őrjöngeni kezdenek. A cinikus firkász ilyenkor felteszi a kezét, ő csak tájékoztat, neki ez a dolga. Ő csak szétbassza egy étterem renoméját, ami egy évszázada hoz látogatókat Budapestre, mindezt azért, hogy rajta álljon bosszút, amiért a hatalmon képtelen.

A romkocsmák neuraszténiás nárcisztikusai ilyenkor egy kicsit átélhetik újra, milyen érzés volt régen, amikor még őket tömte az állam hirdetésekkel, amikor még Farkasházy Teddy, Verebes István és Havas tanár úr döntötték el, hogy a Heti Hetesben épp kire sújtson le a nyilvánosság ökle! Micsoda császárság volt! Igaz, akkor ezt még politikusokkal is megtehették, ma pedig már be kell érniük egy zenésszel, étteremmel vagy KFC-s kidobóval, de a verés felszabadult perceiben nem számít kin csattan a pofon - csak basszunk oda rendesen!

Érdekes, hogy amikor a hajnali házibulin kérdőre vonod a balos vagy liberális (valójában sem balos, sem liberális) újságírót, miért nem fogalmaz meg a médiában jól artikulált elvárásokat az ellenzék felé, miért nem fogalmazza meg ő, hogy szerinte minek kéne lennie a képviselt alternatívának (vagyis miért nem tölti be az értelmiségi szerepét), mindig hárít. Neki nem ez a dolga, ő csak tájékoztat. Az O1G is csak tájékoztatás. A nyelvhasználat, a félrevezető "rabszolgatörvény", a hazudozás a hajléktalankérdésben, a kamu tanulmányokra alapozott meleg gyermekvállalás melletti kiállás és a viharos véleménycikkek valamiért beleférnek, de az alternatíva megfogalmazása semmiképp, valahol neki is meg kell húznia a határt.

Az ilyenek hajlandók ötezerféleképpen megideologizálni, hogy miért nem látják el a funkciójukat, csak egy dologra képtelenek: elismerni, hogy fingjuk nincs, mitől lenne jobb és valójában ezért nem. Elismerni, hogy amikor az elmúlt akárhány alkalommal beharangozták a világvégét, a bankok kivonulását, a kibaszásunkat az EU-ból, vagy a békés bevándorlók (menekültek) wilkommenjét, akkora büdös baromságokat beszéltek, amikből semmi nem lett igaz (és már akkor sem volt az). Elismerni, hogy 2019-ben a BBC követése már nem elég ahhoz, hogy a tájékozott bennfentes szerepében tetszelegjenek, aki oroszból átképzett angoltanár módjára csepegtetheti a kultúrát a gyarmati proliknak, mindig egy leckével az osztály előtt járva. És nem veszik észre, hogy szánalmas, hogy már a házibulin is terelik a témát, amikor ők próbálják nagy leereszkedően (de ezzel egyre kevésbé tiszteletet, és egyre inkább kínos szekunderszégyent kiváltva) elmagyarázni, hogy működik a világ.

A HVG kompenzál. A lap, aminek a print változata nélkül a menő üzletember szarni sem ment el a rendszerváltás utáni két évtizedben, ma már érzi, hogy a teljesen felesleges részletekbe menő, cserébe szükségtelenül hosszú elemzéseire a kutya nem kíváncsi, nemhogy az üzleti élet fenegyerekei (és azért nem, mert így néz ki, amikor hozzá nem értő "elemzők" azt sem tudják mérlegelni, hogy egy témában mi releváns információ és mi nem az, csak leszólt a főszerkesztő, hogy arról is kéne írni). A Bloomberg és a Reuters mellett már esélyük nincs, tisztában is vannak ezzel, ezért maradt a buggyos gatya fikázása meg a Gundel lincselése, a nívótlan proletárhergelés. Aztán szétteszik a kezüket, és látványosan nem értik, hogyan romolhatott idáig a közbeszéd. Ők pedig most is csak áldozatok. Csak sajnos eközben az az évszázados étterem is az, akin a frusztrációt éppen erőfölény birtokában levezetik. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/67291/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?