A közbeszéd 10 leghitványabb gyakorlata

Tibi atya

A magyar közélet minden eresztékéből ömlik a szenny, ezért sajnos egyáltalán nem esik nehezemre összegyűjteni azt a tíz leghitványabb jelenséget, ami az életünket leginkább mérgezi. Sokkal szomorúbb, hogy két évvel ezelőtt gond nélkül került volna be Marozsák Szabolcs és Szabó Péter is a lista előkelőbb helyeire, ma azonban kiszorulnak róla – és nem azért, mert ők javultak. A hitványságok a következők:

10) Kultúrharcz

Kevés feleslegesebb és kontraproduktívabb dolog történik mostanában, mint a kultúrharc. Eltakarítani Nagy Imrét vagy újraértelmezni Adyt nem is azért rossz, mert garantálható a hisztéria. Azért, mert ha mindig minden rendszer relativizál minden értéket, az identitásunk igazodási pontjai vesznek el, és végül semmi nem jelent majd semmit. Nem éppen ezt utáljuk a posztmodern baloldali identitáspolitikában is?
A magyar jobboldal egyébként vágyik a jobboldali értelmiségi diskurzusra, de néhány G. Fodor-esszén és Lánczi András Mandiner-bejegyzésen kívül ehhez nem jut hozzá az online-térben. A szerényebb képességű nertollnokok ezt az űrt próbálják betölteni olyan baloldali értelmiségiek szívatásával, mint Konok Péter vagy Heller Ágnes. Primitív, haszontalan pótcselekvés, ráadásul a legtöbbjük szimplán túl ostoba, hogy a szofista dilemmákat is atomjaira szálazó Heller Ágnest érdemben kritizálni tudja. 

9) Primitív álhírek

Az Origora, a 888-ra és egyéb kormánymédiumokra jellemző műfaj: Vona Gábor buzi, Tibi atyánál migránsok erőszakolnak, Soros György megölné az anyját. Az álhíreknek ezek a legpudvásabb formái. Nem túl nehéz feldolgozni őket, 80-as IQ fölött nem hatnak, cserébe legalább hivatkozást sem kell tenni a cikkekbe, így az nem haladja meg az írójuk képességeit sem. Egyelőre nem ismert, hogy próbálnak-e cerkófmajmokat is beidomítani a gyártásukra. Inkább a szekunder hatásuk veszélyes: hitvány referenciát teremtenek, amivel mind feljebb tornásszák a kamuhír-ingerküszöböt.

8) Dörzsölt álhírek

Ez az álhírfajta a nyugati világ komplett baloldali és liberális spektrumára, itthon pedig leginkább az Indexre, a HVG-re és a 444-re jellemző, és konkrét példákon keresztül lehet a legegyszerűbben levezetni:

  • Megállapítják, hogy Magyarország kilenc helyet rontott a Transparency International Korrupció Észlelési Indexén. Azt sosem fejtik ki, hogy ez konkrétan mit jelent: semmit. A Korrupció Észlelési Index módszertanát itt találod, és ha van türelmed olvasni, hamar rájössz, hogy olyan felméréseken alapul, amiknek az eredménye nem tükröz mást, mint a készítője politikai szándékát (magát a "független, elfogulatlan és objektív" jelentést itt olvashatod).
  • Olyan társadalmi tanulmányokra hivatkoznak tudományos tényekként, amik finoman szólva vitathatók, kevésbé finoman viszont teljesen alaptalanok. A HVG éppen ilyen tanulmányból vezeti le, hogy a meleg szülők gyermekei érzelmileg stabilabbak (a hivatkozott munka módszertani része leírja, hogy a mintavételi eljárás megbízhatatlan, de ez az újságírót nem zavarja, az emberek meg úgysem fognak unalmas kutatásokat böngészni, csak lájkolnak - itt írtam róla). Ugyanez szinte bármelyik témában leírható az abortusztól a marihuána-legalizálásig: amióta a második világháborút követően a baloldal a társadalomtudományokat megszállva kompenzálta az Európában történt borzalmakat, bevett gyakorlat maradt a kétes tanulmányok kivitelezése és átemelése a médiába. Felidézhetjük Zimbardo börtön- és Milgram áramütés-kísérletét, melyeket egészen tavalyig, vagyis fél évszázadig érvényesként fogadott el a CNN-BBC-tengely. Az implicit-attitűdteszteket, amik bebizonyítják, hogy rasszista vagy, elfogadják a mai napig is. Tudományos értelemben persze az sem valid, noha erről szintén nem a balliberális médiában fogsz olvasni
  • Kismilliószor hivatkoznak jogszabályokra rosszul, vagy alkalmaznak olyan értelmezést, amit sosem támasztott alá a joggyakorlat (és logikusan nem): nem volt jogsértő kibaszni az ellenzéki képviselőket a székházból. Az, hogy bemehetnek állami szervekhez, nem azt jelenti, hogy akkor és úgy, ahogy akarnak, illetve hogy azt csinálnak, amit akarnak. A mentelmi jog természetesen rendeltetése szerint sem arra való, hogy ne kelljen betartanod semmit és alkalmazkodnod senkihez, és hasra vághasd magad a folyosó közepén - és igen, eljárhat akár a biztonsági őr is, mivel a képviselői igazolvány lengetése sem jelenti, hogy ne lehetne megakadályozni valakinek a jogsértő magatartását (egyébként az egész arra volt jó, hogy egy civil tüntetés show-ját sikeresen nyúlja néhány levitézlett politikus).
  • Hiteles forrásként hivatkoznak olyan nyugati lapokra, amik szintén hasonló módszerekkel hazudnak

7) A világ problémáinak egyetlen ősokra vezetése - Soros vs. O1G

Megvan a véleményem az Amnesty, a Transparency International, vagy a Helsinki Bizottság nevű szervezetekről. Mindemellett ezekből a félanarchista civilszervezetekből levezetni mindenfajta fenyegetést, és erre hivatkozva sorosozni orrba-szájba csakis önmaga paródiájába torkollhat. Rossz vicc, már mémeket gyártani is kommersz róla.

Ez a jelenség megvan a másik oldalon is: a gazdaság hasít, a munkaerőpiac jelenlegi helyzetében az dolgozik, aki csak akar, pofátlanul lehet béreket kialkudni a munkaadóval, de vannak, akik permanens panaszkodásban élnek, melynek egyetlen oka Orbán (a.k.a. FideSS, csúti patkány, Viktátor). Szülnének ők, de ilyen kormánynak nem hajlandók, és ez érthető is - mi más döntené el a gyermekvállalást, minthogy újra kinyit-e a Hajógyári-szigeten a koró, vagy hogy ki van épp kormányon.

6) Ügynöközés

Lehetetlen, hogy azért gondolkodsz másképp, mert más a világlátásod. Lehetetlen. Ügynök vagy és fizetett kommentelő: remélem, Soros Dzsordzsi bácsi jól megfizet ezért, remélem, ízlik a narancsos segglyuk, ha már megvettek kilóra. Jobb, ha megérted: a véleményed nem létezik, mert ilyen vélemény nem létezhet. Ha más a véleményed, az csak abból következhet, hogy te nem tudsz valamit, amit én igen, de most, hogy elmondom neked, és mégis ugyanazt gondolod, már tuti hogy fizetett ügynök vagy. Nekem nincsenek elveim, következésképpen neked sem lehetnek, a véleményed pedig azért ez, mert valaki fizet érte. Egyértelmű.

5) A nemhír is hír

Orbán gatyája buggyos! SZENZÁCIÓ! BOTRÁNY! A miniszterelnök megint nem csirkefarhátat eszik, pedig az országban még vannak szegények! Lélegeztetőgép nincs Lőköspatorcán, ez meg tömi a fejét! A mi pénzünkön!

Ennek az inverze, mikor a tévészékház előtt tüntetés van, az M1-en meg épp bemutatják az ácsteszéri karácsonyfavásárt. Bármelyik alatt felveted, hogy ez nem hír. lásd az előző pontot!

4) Diktatúrázás ott, ahol teljesen indokolatlan – így legalább már ez sem jelent semmit

Ha kirúgnak egy állami alkalmazottat bárhol, nincs más dolga, mint megkeresni valamelyik hírportált és elmondani neki, hogy azért történt, mert nem fideszes. Mi másért állítana ilyesmit egy sértett alkalmazott, ha nem azért, mert tényleg igaz? Nem roppan meg a rendszer azért, mert hol kétezren, hol tizenötezren masíroznak az utcán? Diktatúra! Eljár a rendőr, pedig te csak egy füstgránátot basztál hozzá? Rendőrállam! Már a legforgalmasabb tereken sem lehet szarni és tarhálni? Tiszta 40-es évek!

3) Ellenzéki politikusokat nem hívnak az M1-be

Nem csak gyáva, paranoid és felháborító, de még értelmetlen is. Nem értem, hogy miért nem hívják be őket, és gyanítom, hogy a Fidesz-szavazók sem. Komolyan attól tartanak, hogy Széll Detti, Fekete-Győr András vagy Kunhalmi Ágnes a köztévén kevésbé csinálnának hülyét magukból, mint a nyilvánosságban bárhol máshol? Persze, egy ideig vicces lenne ahogy széttrollkodják és meghackelik az adást, jó sok lájkot kapnának, aztán a harmadik-negyedik után már kénytelenek lennének válaszolni a kérdésekre is arról a bizonyos alternatíváról. És az még annál is nehezebb, mint felsorolni az öt pontot!

2) Gyerekek használata a propagandában

Imádom, mikor valamelyik suttyó fideszes polgármester bemegy szaloncukrot osztani a Mikulás helyett, és a balliberális média frászban tör ki: GYEREKEKET HASZNÁL A HATALOM!

A Fidesz – nem a gátlástalanság, csupán a képességek hiányából fakadóan – negyedannyi hatásvadász gyermekpropagandát nem csinál, mint a posztmodern baloldal, aminek a legnagyobb ujjongói ugyanazok a médiumok, akik tegnap még elítélték a Fidesz gyermekpropagandáját. Vessünk egy pillantást az alábbi, ízléses, semmilyen normát meg nem sértő videóra, amiben véletlenül sincs gyermekek propagandacélú felhasználása!

Ha ugyanilyen aljadék ellenpropagandát szeretnék csinálni, akkor legközelebb az ötéves kisfiúnak le kell vágnia pár lécet a körfűrésszel, vagy be kell mennie az égő házba kihozni egy gázpalackot - ezeket a munkákat ugyanis közel 100%-ban végzik férfiak. Aztán rázoomolok a könnyes kis arcoscskájára, és megkérdezem a kislányt, hogy igazságosnak tartja-e. Hányinger, de úgy tűnik, a feminizmus szent zászlaja alatt nem akkora bűn gyermekkatonákat toborozni, mint tenyérbemászó fideszes politikusoknak szelfizni velük

1) Közösségi jelentgetés

A nyugati világ mágnásai éppen most darálták le az ismertebb konzervatívokat és jobboldaliakat az internetről. Kinek egyszerre és összehangoltan törölték a felhasználói fiókjait, kinek csak az egzisztenciáját lehetetlenítették el. Mivel ott a mainstream Holywood és a Szilíciumvölgy (vagyis a baloldal), ez olyan, mintha ma minden ellenzékit egyszerre törölnének a Facebookról, a Youtube-ról és az Instagramról, illetve azonnal ellehetetlenítenék számukra az adományok folyósítását is, még a bankok sem vállalkoznának ilyesmire. Vagyis teljesen kitörölnék őket a nyilvánosságból. Ugye így már egy picit nehezebben venné be a gyomrunk, hogy „tájékoztatjuk, hogy megváltoztattuk a feltételeket”? Ugye nem mantráznánk Stockholm-szindrómánk teljében, hogy „ez egy magáncég, nem kötelező itt jelen lenni, tessék belenyugodni"?

Vannak viszont, akik a közéleti vitákat úgy rendezik, hogy ha valakivel nem értenek egyet, akkor a követőiket arra biztatják, hogy jelentgessék a tartalmat, ha lehet, addig, míg magát a megosztó oldalt is törlik. Máskor az üzletére adnak egyes értékelést, a munkáját teszik tönkre, csak mert nem értenek egyet vele.

Ponciusz Pilátusz legutóbb éppen ezt a visszataszító formáját választotta a huszonegyedik század kirakatbezúzásának, és azóta sem érti, hogy a virtuális kristályéjszaka miért aljasabb gyakorlat bárkivel szemben, mint az előző kilenc. Én viszont szeretném, ha ez az aljadék pogromtempó megmaradna a Fidesz, a DK, az MSzP és a Momentum titkos trollcsoportjaiban, és legalább a mémoldalak nem csinálnák. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/67365/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?