Embereket vertek szarrá egy szórakozóhely előtt. De hol volt közben a biztonsági őr?

Tibi atya

Az Index a minap beszámolt róla, hogy a Vittula nevű szórakozóhely előtt két férfi harminc embert vert össze, nőket sem kímélve. Fogak törtek ki (sajnos ez is nővel történt) és „fél arcok szakadtak le" a lap szerint. A támadók a szemtanúk elmondása alapján dizájnerdrogok hatása alatt állhattak, és „terminátorként basztak szét mindenkit” a hely előtt. Az Index újságírója lábujjhegyen járja körül a témát, a hangsúlyt végig a két férfi kilétére és a rendőrök (szerinte) lassú kiérkezésére helyezi, miközben egyetlenegy szó erejéig sem feszegeti a Vittula felelősségét.

Az indexes és 444-es újságírói körökben népszerű Vittula a budapesti underground egyik ikonja. Legendák keringenek a kocsmám szomszédjában található pincehelyiségről: állítólag sokáig – elődjéhez, a korábban Király utcában üzemelő Sirályhoz hasonlóan – engedélye sem volt, vagyis valóban feelinges illegál helynek számított. Olyannyira, hogy magyarországi látogatása során Jennifer Lawrence is lenézett oda, mielőtt tovább indult veretni az Ötkertbe.

A leamortizált pincehelyiségekben üzemelő romklubok egyfajta piaci ellenkultúrát hivatottak képviselni: a maguk rejtőjenős dokkpince hangulata mintha a konformista társadalomnak támasztana kritikát. Csakhogy erről szó sincs. Az underground – bármennyire is népszerű az indexesek körében - 2019-ben nem más,

mint egy sajátságos profitmaximalizáló stratégia.

Nem titok, hogy a hetedik kerület lakói és a kocsmák közti viszony konfliktusoktól terhelt, és ennek elsőszámú oka, hogy még mindig üzemelhetnek a kerületben olyan helyek, amik basznak betartani a legalapvetőbb előírásokat is. A Vittula pedig ennek is ikonja.

Ha kocsmát akarsz nyitni, kismillió előírást kell betartanod: ügyelned kell rá, hogy ha bulit szervezel, megfelelő biztonsági személyzeted legyen, hiába jönnének többen a buliba, mint ahány főre engedélyed van, nem engedheted be őket a limit felett, és a bent bulizók biztonsága érdekében biztosítanod kell a megfelelő menekülési lehetőséget is. A Vittula éppen azzal tett szert népszerűségre, hogy ezekre nyíltan szarik ("érted, tesám, ez ilyen illegálba' megy itt, de nagyon adja").

„Eddig se volt probléma, tuti megússzuk ezután is”

Sajnos ez a mentalitás vezetett oda is, hogy 2011-ben két lányt és egy fiatal nőt halálra passzírozott a tömeg a Westbalkan-tragédiában. Értem én, hogy nagyon menő és feelinges az underground-kultúra, de szerintem semmilyen réteghez tartozás nem legitimálja, hogy ezzel a hanyag magatartással emberéleteket kockáztassunk. A Vittula előtt márpedig egy átlagos hétköznap így néz ki:


Vajon elegendő a szűk földszinti ablak szélességének megfelelő kijárat a hely biztonságos kiürítésére?

Aki volt már lent, pontosan tudja, hogy nincs és nem is szokott lenni beléptetés: senki nem ellenőrzi, hányan vannak lent, van-e náluk szúró-vágó eszköz, megfelelő állapotban vannak-e. Ez azért is kínos, mert bármilyen meglepő, a Vittula előtti tömeg bizony azért van a Vittula előtt, hogy aztán lemenjen oda bulizni. A képen látható szűk, kb. másfél méteres bejárati ajtó egy kanyargós, a katasztrófavédelem által ki tudja, hány főre hitelesített lépcsőn át vezet a pincehelyiségbe. A vendégeknek egyébként nem feladatuk tisztában lenni, hányan vannak bent (pláne, hogy esélyük sincs ilyesmire), hiszen a létszámot a Vittula biztonsági személyzetének kéne vezetnie.

Csakhogy olyan a Vittulának sosem volt.Az Index újságírója bizonyára tisztában van még egy dologgal, amit nem kevés álnaivsággal, de annál kínosabban kerül a cikkében:

a dizájnerdrogos verekedők sem a semmiből kerültek elő.

Noha megemlíti, hogy a szomszéd házból jöttek, arról nem szól a fáma, hogy vélhetően miért. A Vittula ugyanis még valamiről hírhedt: azokról a bulikról, amiket tudatosan ennek a szubkultúrának szervez. Ezekből egyébként nem is csinálnak titkot, Facebook-események formájában is követhetők.


(valamennyi kép forrása: a Vittula hivatalos oldala)

Az Index cikke könnyen félrevezetheti az olvasót: úgy jön le belőle, mintha a Vittula ajtaja előtti brutális támadást a rendőrségnek lett volna dolga megfékezni a gyors kiérkezéssel. Csakhogy a rendőrségnek sosem volt feladata, hogy az adónkból szórakozóhelyek biztonsági személyzetének lássa el a feladatát: azért a szórakozóhely felel. Számos dolog van, amiben egy szórakozóhely személyzete nem veheti át a rendőr szerepét, de a közvetlenül a szórakozóhely előtt kialakult verekedések nem ilyenek.

Ezt persze valószínűleg az Index újságírója is tudja

A cikkből kiderül, hogy írója, Sajó Dávid tagja a vittulás belsős csoportoknak is, így nagyon nehezen hiszem el, hogy ebben a bejegyzésemben bármi számára újat is írtam volna. Igaz, nem is ez az első eset, hogy egy vendéglátó egység beágyazódása a köztudatba egy indexes újságíró egyéni, szubjektív véleménye alapján történik.

Amikor az indexes Szabózét pofán verdesték a pesti éjszakában, A KFC-nek még a partnercégei felelősségéről is cikkezett az Index, Szabózé pedig fűre-fára esküdözött, hogy az ő célja nem más, minthogy minden fiatal biztonságban bulizhasson. Hát, úgy tűnik, a cél mégsem ez, hiszen a Vittula felelősségéről mélyen hallgatnak.

Miért is tennék fel a kérdést, hogy megéri-e a kedvenc szórakozóhelyüknek a biztonságon spórolni egy kis extra profitért? Hiszen ezúttal az óvintézkedések teljes hiánya csak emberéleteket veszélyeztet, bebaszott indexes újságírók zavartalan csirkeburger zabálását a legkevésbé sem. Dicsértessék!

Még egy gondolat: azért kíváncsi leszek, hogy amikor majd tényleg bekövetkezik a tragédia a nem megfelelő működés miatt, akkor vajon nem az Index fog-e a leghangosabban sikoltozni, miféle kormány az, amelyiknek az országában ilyen megtörténik. Az újságírásnak szerintem ennél több felelősséggel kéne járnia: a tragédiákat a megfelelő tájékoztatással kell megelőzni a téma szempontjából fontos kérdések elhallgatása helyett. Nem sértődöm meg, ha megosztod ezt a bejegyzést, mert szerintem fontos, hogy minél több emberhez eljusson: a szórakozóhelyek biztonságossága 2019-ben alapvető kell, hogy legyen!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/69511/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?