A templom nem pusztul el tűz által

Tibi atya

Vannak természeti képződmények, amik úgy épülnek fel, hogy szükségszerű elemük az, amit az ember úgy hív, katasztrófa. Az erdőtűz az erdő szemszögéből mégsem katasztrófa, csupán olyan, mint a trauma és a krízis az ember életében: fáj, de szükséges a megújuláshoz. Ha időről időre megtörténik, felgyullad az avar és leég az aljnövényzet, eltűnik a „felesleg”, a „sallang”. Ha ez megfelelő gyakorisággal bekövetkezik, az kis tűzzel jár, és a fákban éppen annyi kárt tesz, hogy pár év alatt „kiheverjék” és egészségesen tovább tudjanak létezni. Ha ez nem történik meg nagyon sok ideig, és nincs krízis, ami kiégeti a felesleget, akkor felgyülemlik, és amikor nagy sokára mégis beüt a tűz, a lángja akkora lesz, hogy az erdő alatt még a föld is felizzik, és porig ég az egész. Ezért fontosak a traumák és krízisek.

A templom elsősorban nem fa és kő, hanem metafizikai létező. A templom pusztulása éppen ezért nem történhet meg pusztán a lángok által: akárhányszor elpusztul, annyiszor újraépítik, és a kő változik, a fa változik, de a templom templomsága ugyanaz marad. Az csak akkor indulhat enyészetnek, ha a közösség, amiben áll, maga engedi át annak és elhanyagolja. A Notre Dame korhatag faszerkezetét évszázadok óta hagyta rothadni Párizs népe - a szelfikhez így is kiváló volt.

A Mi Asszonyunk temploma sajátságosan hívta önnön égő tetemére imádkozni a párizsiakat, hogy megmutassa, ha a vezetők korruptak, hitetlenek és méltatlanok is, ő mégsem csak egy turistalátványosság, ami egy neoliberális piacgazdaság GDP-jét pörgeti. A vakuk permanens villódzásában kőnek és fának kellett pusztulnia, hogy az emberek egy percre kiszakadjanak a hétköznapok Instagram-életéből, és azt tegyék, ami egy templomot metafizikai értelemben megóv a pusztulástól: imádkozzanak körötte. Mélabús a helyzet romantikája, de a Notre Dame-nak lángolnia kellett, hogy a kollektív tudat – ha csak rövid időre is – újra templomként viszonyuljon hozzá. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/71500/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?