Balázsék lemondták a fellépéseiket Lippai Mariannával, a gyászbiznisz nekik sem vállalható!

Tibi atya

A tegnap reggeli "Balázsék" c. rádióműsorban konszenzus született arról, hogy Lippai Marianna ÉLETKEdv-bögrés gyászbiznisze vállalhatatlan, így Balázs nem vállal vele fellépést a jövőben. A meglévő, már leszervezettekre sem hívják többé Lippait, azokat nélküle tartják meg. Balázs a műsorban bevallotta, hogy személyesen ismeri, de a sír mellől lőtt webshopos szelfi elkerülte a figyelmét, az pedig számára már vállalhatatlan.

Sebestyén Balázzsal finoman szólva sem értettünk egyet eddig a legtöbb közéleti kérdésben, azonban most az állítás legjobb értelmében bebizonyította, hogy Magyarország nem Amerika. Itt nem fér bele bármi a show keretei közé, még egy olyan ellentmondásos műfajban sem, mint a motivációs tréningek. Ezért köszönet jár Balázsnak, hiszen tagadhatatlanul a magyar reklámipar egyik legbefolyásosabb alakja, és ha ő nem hajlandó ezzel a gyászkufárkodással közösséget vállalni, akkor alighanem csak idő kérdése, és Lippai Marianna körül elfogy majd a levegő, kénytelen lesz felhagyni a kegyeletsértő vállalkozással.

Lippai Marianna ÉLETKEdv-brandjével egyébként nem csupán annyi a probléma, hogy néhányszor a halott lánya képe mellé szerkesztette a webshopja linkjét. Amellett, hogy nyilván ez az értéktiprás vezetett odáig, hogy a közvélemény egyként köpjön rá, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy

Lippai Marianna üzenetei az élők számára is iszonyatosan károsak.

A motivációs trénerek sokszor nem értik, hogy az, hogy nekik traumáik voltak, önmagában nem elég, hogy másokat lássanak el tanácsokkal, akkor sem, ha így vagy úgy újra funkcionális tagjai lettek a társadalomnak. Traumát feldolgozni egy dolog (hagyjuk is, hogy a motivációs brand létrehozása valóban annak számít-e), másoknak segíteni traumát feldolgozni viszont egy teljesen másik.

Lippai Marianna három gyermekes anyukáknak szeretné megmondani, hogyan legyenek jó nők és jó anyák, a fő üzenete pedig az, hogy mindenért, amijük csak van, hálásnak KELL lenniük, hiszen vannak, akiknek ennyi sem jut. Nem haragudhatsz a gyerekre, mert minden pillanatban szeretned KELL!

A szülők márpedig néha teljesen jogosan haragszanak a gyerekre: hiába szeretjük őket a legjobban, a kis ördögfiókáknak isteni tehetségük van hozzá, hogy a szüleik legeldugottabb idegszálain pengessenek. Ha egy anyának nem engedjük meg, hogy haragudjon a gyermekére, vagyis a haragját nem megérteni próbáljuk, hanem bűntudatot keltünk benne a megléte miatt, akkor a feldolgozást is ellehetetlenítjük, az érzelmei elfojtására neveljük. Az elfojtások pedig csak pillanatnyilag tűnnek kézenfekvőnek, hosszútávon nem tudunk biztonságos kötődést kialakítani valakivel, aki felé a bennünk dolgozó érzelmeket nem merjük közvetíteni. 

Érezhetsz haragot a gyereked iránt is

Nem is olyan régen a mesék még nem hollywoodi propagandaüzeneteket importáltak gyerekszobákba, sokkal inkább az emberi kapcsolatok mélyebb összefüggéseire próbáltak nevelni felnőttet és gyermeket egyaránt. Az Oroszlánkirály emblematikus jelenetében Disney valóságos szimbólumözönnel magyarázza el, mennyire fontos, hogy adott esetben a haragunkat is kifejezzük, csak nem mindegy, hogyan.

Simba megszegi az egyetlen szabályt, amit Mufasa megszab neki, és arra a területre merészkedik, ami kívül esik a szülői kompetencián. Jung után szabadon: az árnyékos területre. Azt hiszem, a gyermekeknek ez a természete: feszegetik a határokat, hogy megteremthessék a saját autonómiájukat, és eközben óhatatlanul meg is sértik őket, amit semmi sem jelez vissza számukra úgy, mint egy szülő haragja.


Ezek a képek mindennél érzékletesebben ábrázolják, mennyire elutasítottnak és aprónak érzi magát egy gyermek, amikor a biztonságot jelentő felnőtt megharagszik rá.

Egyáltalán nem az a megoldás, hogy nem mutatjuk a haragunkat a gyermek felé. Nagyon fontos, hogy megértse, nem a személyével van a gond, csupán azzal, amit tett, mert szenvedést okozott vele. A gyermek sokkal inkább tanulja el másolás útján a szülei konfliktuskezelési mintáit, mint bármilyen egyéb módon. Ha azt látja, hogy a szülő a fent említetteket betartva megengedi magának a negatív érzelmei kifejezését, ő is úgy érzi majd, hogy ezekkel a keretekkel szabad neki. Ha ettől megfosztjuk, óhatatlanul arra neveljük, hogy neki sem szabad majd kifejeznie, így azok benne maradnak, és elszigetelik őt azoktól, akikhez kötődni szeretne.


- De Te semmitől sem félsz!
- Hát, ma féltem.
- Komolyan?

Figyeljük meg, hogy a rövid párbeszéd alatt az apró és elutasított gyermek hogyan kerül ismét egy szintre a szülővel, miközben az apja elmagyarázza neki, hogy a haragja mögött valójában a félelem volt. A puszta tény, hogy az apa beszél az érzelmeiről, katartikus a gyermek számára: nem csak bennem van szorongás, hanem apában is, ráadásul megtanultuk a nevén nevezni! Ettől szülő és gyermek egyaránt felszabadul, hiszen a feszültség, ami belülről feszíti őket, kitörhet a felszínre anélkül is, hogy egymásban károkat okoznának.

Lehet, hogy Lippai Marianna hullarabló bizniszéről a gátlástalan kapzsiság rántotta le a leplet, de korántsem egy sír mellett elhelyezett webshop-link a legkárosabb benne. Sokkal inkább a tevékenysége ipari jellege, ahogy folyamatosan és módszeresen pózol gyásszal és halállal: a legmélyebb érzelmeket manipulálja, miközben a legmérgezőbb tanácsokat szórja.

Úgy tűnik, Lippai fellépéseit sorra mondják le: senkinek nem veszi be a gyomra többé, ahogy meg sem próbál magyarázkodni, csak szó nélkül eltünteti a linkeket, amik hozzájárultak a webshopot üzemeltető cég 180 milliós (!) éves bevételéhez. Ezúton köszönöm még egyszer Balázsnak, hogy nem vállalt többé közösséget Lippai Mariannával, egyúttal bátorítok mindenkit, hogy kövesse a jó példát! Ha a lelki tanácsadás pestisének nem adunk többé kritika nélküli promóciós közeget, akkor egy idő után terjedni is képtelen lesz. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/72418/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?