Fekete Pákó táplálékért cserébe kéri Réka emlőit Norbi reklámjában

Tibi atya

A Norbi Update az alábbi videóval promózza legújabb vackait, amikkel állítólag lefogyhatsz. Ahhoz, hogy ezt megértsük, kénytelenek leszünk a készítők lelki világát modellezni, ami tényleg bűzlik a rasszizmustól, még ha ez a szó lassan el is kopik, annyira ráaggatjuk minden szarra. Undorító egy meló lesz, de vágjunk bele!

A történet szerint Magyarországon akkora a munkaerőhiány, hogy Pákót, a nigériai előembert kellett felvenni, aki évtizedek óta nem képes elsajátítani az európai kultúra legalapvetőbb finomságait sem. A hajón, amin behozták, biztosan mellétették a dobozba a fát, amiről elfelejtett lemászni – gondolhatták a reklám készítői – de mi majd most lerázzuk róla. A szerecsen pechjére ez éppen egy Norbi-közértben történik meg, ahova mit sem sejtve besétál Rubint Réka. Ami homo sapiensek közt kínos párbeszédnek számít, az az evolúció néhány lépcsőfokával lejjebb nászdalnak: ennek megfelelően, amikor a fekete hím átnyújtja a táplálékot a fehér nősténynek, az emlőit követeli.

Na jó, én elmentem – menekül Réka. Bár nyomasztóan hathat a hatalmas nézettség, legalább a fele én voltam, mire sikerült értelmeznem, hogy mit hallok. Az alábbi szavakat vettem ki a Fekete-Afrika fonémasalátáiból, amiket Pákó Réka instagramsegge felé biccentve ereget:

Réka: Csók-csók!
Pákó: É’ is csók! Olya’ szébassza lány!

Nahát, nahát, micsoda nyelvi botlás, az nem is "szétbassza", hanem „szép az a”! Amúgy meg a szilikoncsöcsökre kinyilvánított haszonélvezeti szándék után mi a különbség, nem igaz? Pákó itt húsvér antropológiai bizonyítékként szeretne régi tévhiteket felszámolni: a „legősibb mesterség” mégsem a kurva, hanem az élelemszerző volt, a csereérték előállítása ugyanis meg kell, hogy előzze még a prostitúciót is. Ezúttal sajnos gazdája, Norbi, nem engedte végbe menni a tranzakciót. Dörgő termékmegjelenítése, mint villám a nyár éjszaka csendjének, vet véget felesége elrablásának.

Mélyre merültem, mint Jónás próféta, a reklám itt kivetett magából. A Norbihang elmosódik, ahogy újra a felszínre küzdöm magam. Kénytelen vagyok visszatámolyogni a saját nézőpontomba.

Ami az Egyesült Államokban a Jim Crow-törvények évtizedekig kísértő rasszista kabalafigurája volt, az nálunk Fekete Pákó egyszemélyben. Fekete Pákót a káprázatos majomember szerepében vonultatta fel a média, ahol teljesen szürreális módon nem csak a képernyőn, hanem a kulisszák mögött sem engedték neki, hogy felegyenesedjen.

2008-ban történt, hogy a Tomcat vezette Bombagyár adásában megjelent Pákó, és a műsorban, ahol vele együtt zsidóztak és cigányoztak, bemutatott egy karlendítést. Az ügyből per kerekedett, és akkor Pákót a nagyobb kereskedelmi csatornák letiltották a képernyőről. Aztán pár hónapra rá újra műsorra tették.

Pákó itt kifejti, hogy a cigányok szerinte veszélyes emberek, Hitlerre pedig büszke.

De hogy nézhetett ki ez a beszélgetés az RTL-Klub vezetőségében?

Nem csinálhatunk vele műsort, náci karlendítést csinált. A szabály az szabály, minden emberre vonatkozik!
Jó jó, de a kutyám a múltkor odaszart az utcára, akkor mától ő sem jöhet be többet?
Igaz, ez embertelen volna. Mondjátok meg a niggernek, hogy visszajöhet! De te fogsz takarítani, ha odaszarik valahová, világos?!

Csakhogy végül ez sem valósult meg. A domesztikálatlan vadember milliók nappalijába szart oda csupán azzal, hogy főműsoridőben prezentálta egyetlen képernyőképes műsorát: az európai hangképzésre képtelen fekete ember meg akar baszni minden nőt, beszélni pedig annyira tanul meg, amennyire az ehhez szükséges minimális szókészlet megköveteli.

Lapite Oludayo – adja ki az internet a nigériai nevet, amit senki nem ismer. A tulajdonosok ugyanis rájöttek, hogy a vásári mulatságon ebből senki nem jön rá, hogy a porondon egy fekete fog táncolni nekik.

Fekete Pákó – a „legszebb” gyarmati hagyományokat felidézve a négert megfosztják eredeti nevéről, hogy a gazdája nevezhesse el. Egy nevet kap, ezen kívül legfeljebb ragadványneve lehet. Csirkés Jim, Böhöm Joe, Sánta Tim. A "Fekete" itt kicsit olyan lehet, mint nálunk a „Kovács”, de megteszi. Ezzel egy producer valódi emberkereskedővé léphetett elő, épp csak elfelejtette rajta hagyni az árcédulát Pákón, miközben az csattogó ostorral és tüzeskarikával szórakoztatta a fehérembert. Még odáig sem jutunk el, hogy Pákót felemeljük az amerikai rabszolgaábrázoláshoz. Itt nem Tamás bátyát látjuk, vagy a kissé babonás, de jólelkű Jimet a Huckleberry Finnből. Dehogy! Pákó ebben a reklámban sokkal inkább hasonlít az őseikre, akiket még üveggyöngyökért vásároltak.

Krémszínű kalapban, bricsesszben, térdig érő csizmában és pálcával a kezében látom Norbit, ahogy egy magát főemlősként értelmező ember életművét visszaforgatja egy reklámba. A kis Update-ketrecében játszik vele, és beküldi hozzá a saját feleségét, hogy jó kanos legyen. Az asszony verbális abúzusát is csak a termékelhelyezés miatt nem engedi kibontakozni.

A szekunderszégyen így nem is tud rendesen átbillenni a kakofón romlottság bűnös élvezetébe, megmarad kínos feszengésnek. Dicsértessék!

************

2019 van, úgyhogy kell ilyen is: a rasszista jelzők nem az írók világlátását, sokkal inkább a nézők élményét, és Pákó saját magáról prezentált képét tükrözik. A magunk részéről sajnáljuk, hogy bármilyen bőrszínű embert lehet ennyire megalázóan állatinak ábrázolni. Persze, a „nigger” szó rasszista (hacsak nem egy N.W.A. szövegben jelenik meg), egyéb kontextusban nem is használnánk, de meg sem közelíti azokat, akik feketéket ősember szerepben használnak reklámanyagnak. Az is szomorú, hogy minden szart - talán ezt az írást is - törölnek, mert rasszista, de az még szomorúbb, hogy ha már így működik a rendszer, ezzel a videóval senkinek semmi kifogása. Mit jelent így tulajdonképpen a rasszizmus?

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/83888/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?