5+1 hazugság, amit az Index ír rólam

Tibi atya

Tegnap az Index címlapon számolt be ministránsom corvinusos előadásáról, ami persze erős ferdítés a részemről is, hiszen a KDNP-közeli lap újságírója, Szalai Bálint, az előadásról szinte semmit nem írt. A cikk lényegében arról szólt, hogy gazdasági bűnöző vagyok, aki fiatalkorúakat itat törvényellenesen. Szó volt még arról is, hogy szerinte nem vagyok elég jelentős véleményformálója a nyilvánosságnak (mondjuk akkor nem értem, miért a címlapra tettek), és hogy meg kéne simogatni Tóth Máté kis buksi fejét. Szalai saját szavaival élve sajnál engem, de hogy miért, az nem derült ki pontosan. A cikk után reagáltam annak megfelelő színvonalon, most viszont egy picit érdemes megnézni szerintem azt is, miket állít és sugalmaz a cikk, és ezzel szemben mi a valóság.

1) Nem vagyok bűnöző

Szalai Bálint az első bekezdésben egy kategóriába sorol az adócsaló Stadler Józseffel, Berki Krisztiánnal és Lagzi Lajcsival, akikben közös, hogy gazdasági bűnözők, áfacsalók és állami források élősködői. Ezzel szemben én soha egy rohadt forint állami támogatást sem kaptam, nincsenek államközeli haverjaim (ellenségeim annál inkább), a vállalkozásomat pedig egy kis bódéból építettem akkorára, amekkora ma. Ennek egyébként minden részlete nyilvános a bortól a fesztiválon át a kocsmáig és a fröccsig (éppen ezért utána is lehetett volna nézni, nem pedig helyreigazítás nélkül hazudni ismét a cégeim bevételeiről, mint a legutóbb).

Ez a 22-es csapdája, hiszen ha nem válaszolok, azzal elismerem a vádakat, ha válaszolok, máris egy mondatban szerepelek a „bűnöző” szóval. Klasszik origós álhírtechnika: hazudsz valamit valakiről, és amikor reagál, már kétszer is elhangzik a neve az állításoddal egy mondatban. Így lehet Vona Gábor bevándorláspárti homoszexuális imám, én pedig gazdasági bűnöző – csakhogy a kettőnek éppen ugyanannyi a valóságtartalma, az ilyen információkat közlő lapoknak pedig – legyen az Index vagy Origo – a megbízhatóságuk ugyanakkora.

2) Nem itatok senkit, az emberek isznak maguktól (ahogy ittak előttem is)

Valóban nagyon sokszor megírtuk már, hogy miért pszichológiai és addiktológiai nonszensz egy mémoldalt felelőssé tenni bármilyen szerfüggőségért, de erről már Dr. Zacher Gábor is eleget beszélt. Mondjuk ő csak orvos, Tóth Máté is csak orvos, ministránsaim között pszichológus is dolgozik, de igaz, ami igaz, egyikünk sem indexes függetlenobjektív újságíró, hogy jobban tudjuk. 


Ez annak a Szalai Bálintnak az indexes profilképe, aki szerint nem menő inni.

3) Nem buzdítok mértéktelen fogyasztásra

Soha senkinek nem tartottam fegyvert a fejéhez, hogy ezt vagy azt a szert fogyassza, a magam részéről azzal igyekszem az alkoholfogyasztást mérsékelni, hogy a könnyebb szeszek felé terelem a fogyasztói szokásokat. Ennek megfelelően termékpalettámban semmi nincs, ami a bornál töményebb.

4) A követőim között alig vannak fiatalkorúak, és tizenévesek sem sokan

Mellékelem az Instagram-követőim statisztikáit. Azért az Instagramét, mert a fiatalabb korosztály inkább azt használja, vagyis ha valahol jelentős lenne a fiatalkorú bázisom, akkor itt biztosan. A képen jól látszik, hogy nagy valószínűséggel a 30-as 40-es korosztályból is több követőm van, mint fiatalkorúakból, a derékhad pedig 18-24, vagyis az egyetemista korosztály. De ezek csak tények, a függetlenobjektivitáshoz képest semmit nem jelentenek, majd az indexes megmondja.

5) Nem vagyok törvénysértő

Szalai Bálint szerint nem csak etikátlan, amit csinálok, hanem egyenesen törvénysértő, szerinte az alábbi pontokban vagyok bűnös (vagyis ezeket nem kérik rajtam számon a hatóságok, illetve felejtik el ellenőrizni - lol):

 Tilos alkoholtartalmú ital olyan reklámja, amely

  1. a) gyermek-, illetve fiatalkorúaknak szól,
  2. b) gyermek- vagy fiatalkorút mutat be,
  3. c) alkoholtartalmú ital mértéktelen fogyasztására ösztönöz, vagy negatívan tünteti fel az önmérsékletet, illetve az alkoholfogyasztástól való tartózkodást,
  4. d) az alkohol fogyasztását jobb fizikai teljesítménnyel vagy járművezetéssel kapcsolja össze,
  5. e) olyan benyomást kelt, hogy az alkohol fogyasztása hozzájárul a társadalmi vagy szexuális sikerhez,
  6. f) azt állítja vagy olyan benyomást kelt, hogy az alkoholnak gyógyászati tulajdonsága van, serkentő vagy nyugtató hatású,
  7. g) azt állítja vagy olyan benyomást kelt, hogy az alkohol személyes konfliktusok megoldásának eszköze lehet, vagy
  8. h) a magas alkoholtartalmat az italok pozitív minőségi jellemzőjeként hangsúlyozza.

Szép sorjában: nem szólok gyermekekhez és fiatalkorúakhoz, a jelenségek, amikre a mémjeim reflektálnak, inkább az egyetemistákat érintik, a krimómba még nem szeszes italokat fogyasztó fiatalkorúak sem léphetnek be szülői felügyelet nélkül. Nem mutatok be fiatalkorúakat piálás közben. Nem ösztönzök senkit sem mértéktelen fogyasztásra, soha ilyen direkt felszólítás nem érkezett tőlem, a mémjeim nagy része pedig kifejezetten a szorongásról, a kiégésről és az élet egyéb területein átélt kudarcokról szólnak (nem ritkán a sajátjaimról). Sajnálom, ha ez valaki szerint kevésbé etikus, mint „az élet habos oldala” vagy a jachton borkaizó George Clooney martinis képével eladott „drink responsibly”. Mint említettem, a bor a legtöményebb szesz, amit forgalmazok, a piás vezetést pedig mémekkel és írásokkal is számtalanszor elítéltem, és kibaszott gáznak tartom.

Komolytalan is azt gondolni, hogy a boraim és a fröccseim az ország legtöbb láncában kaphatók, jövedéki törvényeket egyik napról a másikra átírató, Áder-haver oligarchák érdekeit sértem, tévében és plakátokon hirdetek, és ilyen jellegű hatósági baszogatást még nem kaptam, mert a hatóságok egyszerűen megfeledkeztek róla. Jelzem, kaptam eleget. De ezt alighanem Szalai is tudja, csak hát ugye függetlenség, objektivitás meg tények (azért a rend kedvéért, íme, a szúrópróbaszerű NÉBIH-vaktesztes ellenőrzésem, a reklámjaimat alapból le sem adták volna tévében, ha egyébként törvénysértőek lennének, a közösségi médiának pedig legfeljebb évekkel ezelőtt nem kellett megfelelnie a reklámtörvényeknek, ma már ennél jóval csekélyebb szabálysértésekért is kemény büntetések repkednek).

6) Szalai legnagyobb hazugsága mégis az, hogy ő sajnál engem.

Nincs előttem a kép, ahogy kuporog egy hatalmas előadóban, amiben a csilláron is lógnak, szájába rágva az ukáz, hogy bármit is lát vagy hall, le kell húznia, és eközben Szalai a nézőtérről sajnál engem a színpadon. Utál, undorodik, haragszik, megvet – ezeket mind elhiszem, ha megpróbálom átérezni a helyzetét, van is rá oka. Azt viszont még passzív-agresszív iróniába csomagolva sem, hogy sajnál.Szalaival ugyanis azért hazudoztatnak rólam, mert félnek tőlem. Pontosan tudják, hogy az Index mai napig relatíve nagy olvasottságának egyetlen oka van: a közösségi média előtti boldog balliberális időkben, amikor még őket tömték állami milliárdokkal (és amikor ez még valamiért nem volt bűn), böngészős kezdőoldal voltak mindenkinél, és sokaknál a mai napig is úgy maradt. Emellett a KDNP-közeli gazdik lélegeztetőgépén egyre izzadságszagúbb, hogy ők valójában nem a kitartott bábellenzék, hanem valamifajta autonóm újságírók. Mindennek rám épp az ellenkezője igaz: nem függök senkitől, 100%-ban a piacról élek, azt írok, amit akarok, az olvasottságomat nem 20 évvel ezelőtti mesterséges monopolhelyzetnek köszönhetem, és a vállalkozásaim folyamatosan nőnek. Csak épp ahogy a kitartott fidesznyikeket, úgy küldöm el néha a picsába az indexeseket is, amihez a nyilvánosságot egykor privilegizáló, fennhéjázó függetlenautonómok nincsenek hozzászokva, és szemmel láthatóan nehezen is viselik, hogy már nem 2008-at írunk.

Amikor Szalainak végig kell néznie, ahogy ministránsomnak egy tömött előadó tapsol a sikereiért, érthető a haragja. Ő most is szeretne 2008-ban élni, amikor indexesnek lenni annyit jelentett, hogy te voltál a tekintetes atyaúristen, aki megmondta a koszos proliknak bármiről, hogy mit kutya kötelességük gondolni, ha nem akarják, hogy kiröhögjék és balkáninak bélyegezzék őket. Amikor lehetett részegen gyorséttermekben kötekedni, aztán faszra húzatni a lappal a biztiket másnap anélkül, hogy utána mocskos nagy maflásokba futott volna a közösségi médiában az ilyen „jelentéktelen kis influenszerektől”, mint én. Amikor a pökhendiségük még akadálytalanul kiáradhatott a médiatérben, és nem ütközött olyan véleményformálókba, akiknek ettől felfordul a gyomruk.

Nos, Szalai Bálint, én nem sajnállak téged.

Ahogy olvasom a frusztrált soraidat, amikben elhallgatsz, ferdítesz és szándékosan félremagyarázol, pontosan úgy, ahogy az Origo, egyedül kéjes elégtételt érzek: ez a visszajelzés, hogy faszán csinálom. Ne aggódj, velem együtt felnő egy egész generáció a közösségi médiában, akik nem szopják be a kulturális felsőbbrendűségetek blöffjét, az indexet pedig pontosan úgy vetik meg, ahogy a többi lakájmédiumot.

Addig is, valahogy birkózz meg vele, hogy jobban mozgósítunk a közösségi médiában hét év gyakorlattal és nulla támogatással, mint ti több évtizede az állam vagy oligarchák csöcsén lógva. És közben még hazudoznom sem kell, ahogy KDNP-s oligarcháknak olvasói adományokat tarhálnom sem. Azért elismerem, ez egy kurva keserű tabletta.

És szépen kérlek, ezúttal egyik indexes se hívjon a privát számomon szipogva-hisztizve, mint a legutóbb, amikor csúnyákat írtam rólatok, mert a végén meg találom osztani, és elhiheted, nyomorúságos. Dicsértessék!

Csekkold ministránsom Youtube-csatornáját is!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/84990/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?