Amerikai fegyverrel a magyar demokráciáért, elvtársak!

Tibi atya

Nem, ez nem a South Park, Che Katalin ezúttal a NATO-t használná arra, hogy Magyarországon kikényszerítse a jogállamiságot. Ehhez normál esetben (dehogy normál esetben, ennek nincs normál esete) az egyik munkahelyétől, az Európai Parlament brüsszeli székhelyétől negyedórányira található NATO központhoz kéne fordulnia, ahol az Észak-Atlanti Tanács ülésezik. Ott a tagállamok konszenzusos alapon döntenek a szövetséget érintő kérdésekben.

Nyilván körbe is röhögik, aki ilyesmivel próbálkozik (tekintettel a státuszára, kapott volna pár szép kék NATO-szuvenírt, meg csinálhatott volna szelfit a zászlókkal), mert a konszenzus azt jelenti, hogy valamennyi tagállamnak bele kell egyeznie a döntésekbe, azt pedig nehezen képzelem el, hogy a „kikényszerítésbe” bármelyik is belemenne. És akkor még nem is számoltam azzal, hogy Magyarországnak – mint minden tagállamnak – értelemszerűen szintén vétójoga van.

Igyekszem a lehető legegyszerűbben érvelni amellett, hogy ez miért nevetségesebb elképzelés, mintha Németh Szilárd pályázna kémiai Nobel-díjra a csülkös pacal receptjével.

A NATO egy katonai szövetség, ami a tagállamok integritását védi külső támadásokkal szemben a kollektív védelem elvét alkalmazva, vagyis bármelyik tagállamot fenyegeti katonai veszély, a szövetség egységben lép fel, minden ország úgy, mintha a saját földjét fenyegetné. Bővebben érdemes utánanézni az Észak-Atlanti Szerződésben, kiemelt figyelmet fordítva az ötödik cikkelynek.

Addig is, próbáljuk megtippelni, hány amszterdami coffeshop teljes fűkészletét kell eltrombitálni mielőtt arra kérjük a világ legerősebb katonai szövetségét, hogy abban az agresszorszerepben járjon el, amitől védeni hivatott!

Én már tényleg csak a teleshop veteránját, Horst Fuchsot tudom segítségül hívni:

És ez eddig mind semmi! A hagyományos kreténség itt már biztosan felmondaná a szolgálatot, de Che Katalinnak ez meg sem kottyan!

 Che Katalin nem a NATO bármelyik döntéshozatali szervéhez fordult, hogy a NATO járjon el egy, a NATO alapelveivel teljesen összeegyeztethetetlen célért, hanem az egyik alapító tagállam törvényhozói testületéhez. A következőt kommunikálja minden szövetségesünk felé: szart sem számít a NATO, lényegében úgyis az Egyesült Államok dönt. Ez hiába bizonyult sokszor igaznak a gyakorlatban, rém kínos, ha éppen a demokratikus működés nevében kérünk valamit, miközben a szervezet felé, amitől kérjük, azt sugározzuk, hogy lófaszt se érnek a demokratikus döntéseitek, mert úgyis az a bizonyos legerősebb kutya, Washington mondja meg, mi lesz.

Az abszurdum kedvéért: mit vár Che elvtársnő attól az országtól, ami Kambodzsában, Panamában, Afganisztánban vagy Irakban már megmutatta, mit is jelent a demokráciaexport? Milyen szép, polgári demokráciák sarjadtak a katonabakancsok nyomán! Ahogy Magyarországon is ’56-ban, ahova – kőolaj híján – elfelejtettek jönni, pedig hívtuk őket. Apropó, Szabad Európa Rádió, elvtársnő: köszönjük, hogy a vasfüggönytől többezer kilométerre nyugatra volt bátorságuk belehergelni egy olyan fegyveres konfliktusba nagyapáinkat, amiről az Egyesült Államok kormánya hivatalosan sosem nyilatkozta, hogy támogatni fogja. Korrekt magatartás volt ezt sugallni az egyedüli olyan frekvencián, amit a szocialista blokkban fogni lehetett. Valóban vissza kéne állítani, elvégre a korrekt tájékoztatásnak Che Katalin szerint elég forradalminak lennie, tényalapúnak már nem kell.

Kiábrándító az öngyarmatosító messiásvárás nyugat felől, és nem csak azért, mert az SzDSz-t idéző nemzeti kicsinységtudatra nevel, hanem mert még a saját pártja létjogosultságát is megkérdőjelezi: ha katonai erővel kell kikényszeríteni a politikai akaratukat, ugyan mi szükség egyáltalán demokratikus ellenzékre?

Alig várom, hogy az egyszeri kommentelők a nyakamba okádják, hogy nem kéne politikával foglalkoznom. Az igazán fasza mégis az volna, ha ellátogatnának néhány politikus oldalára is, mert nekik viszont nem ártana elkezdeniük az ehhez hasonló cirkuszi mutatványok helyett. ’22 nincs is olyan messze, és ahogy elnézem, mélyről vágunk neki. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/86107/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?