Nem hazaáruló az Index, csak tahó, infantilis és identitástalan

Tibi atya

A tahó, felállni nem hajlandó indexes elégedett lehet, sikeresen tenyerelt rá a Nemzeti Együttműködés G-pontjára: másról sem szólnak napok óta a kormányszócsövek, mint hogy itt, kérem, hazaárulás történt. A "hazaáruló" szó szépen jelöli ki a nemzeti oldal safespace-ének határait, és ahogy a kultúrbalos PC-követőknél minden és mindenki "fasiszta", aki megsérti a törékeny lelkivilágukat, úgy dolgozta be magát ez szó a nemzeti hópihék szókincsébe. Bárkire és bármire ráhúzható, ami nem tetszik.

Hazaárulónak lenni annyit jelent, hogy szánt szándékkal folytatok olyan tevékenységet, amiről tudom, hogy a hazámnak kártékony. Az nem hazaárulás, ha meg vagyok róla győződve, hogy amit teszek, az a hazám érdekét szolgálja, még akkor sem, ha az elképzelésem téves. Éppen ezért nem nevezhető hazaárulónak Károlyi Mihály vagy Szálasi Ferenc, noha mindkettőjük politikája szörnyű következményekkel járt az országra nézve. És - legalábbis ezért a tevékenységéért biztosan - nem nevezhető hazaárulónak az Index újságírója sem.

Amit az Index-droid véghezvitt, az simán belefér a szabad véleménynyilvánítás keretei közé, ahogy az is, hogy kimondjuk: rettenetesen tahó, infantilis és énvesztett módja ez a véleménynyilvánításnak.

De ezek egyike sem hazaárulás.

Tahó, mert ha elmegyek egy templomba vagy zsinagógába, és azt látom, hogy az egész hívőközösség feláll és énekel, akkor felállok én is, még akkor is, ha egyébként maga a dal számomra semmit nem jelent. Elég, ha tiszteletben tartom, hogy rajtam kívül mindenki másnak ott nagyon sokat, és mivel én mentem oda, elfogadom, hogy a ceremóniáik - felállással együtt - részei annak a közösségnek. Nem muszáj ugyanazt tisztelnünk, elég egymást. Ha ez nem megy, még mindig van megoldás: nem kell odamenni.

Infantilis, amennyiben nem volt elég neki, hogy nem állt fel, írnia kellett egy egész bejegyzést a saját dicsőítésére, amiért nem tette meg. És ebben nem is az volt bicskanyitogató, hogy a "VIP" szó ennyiszer nem szerepel a tetovált arcú, fehér Youtube-rapperek önszopkodó dalaiban sem, sokkal inkább az a Kálmán Olgás álnaiv értelmiségiskedés, amivel előadja, hogy ő nem érti, hogy ennek a dalnak a szerepe a nemzeti öntudatban jóval meghaladta a puszta esztétikai értékét. A '48-as nótákat sem azért szeretjük, mert világirodalmi remekek, hanem mert a magyar polgári és nemzeti öntudatnak semmi mással nem helyettesíthető érzelmi lenyomatait őrzik. Hosszú bekezdéseken keresztül fürdőzni abban, hogy te olyannyira highentellüktel vagy, hogy a pórnép rigmusait meg sem hallod az elefántcsonttoronyból, éretlen önmagasztalás, gyermeteg önigazolása valaminek, amid sosem volt.

Énvesztett azért, mert szó nincs arról, amit a cikkíró kényszeredetten demonstrál: ő nem individuum, nem összetett kognitív képességekkel rendelkező egyéniség, csupán inger-válasz alapon működő, sorozatgyártott Index-droid, akit ha bekapcsolnak, egyedül a polgárháborús program fut rajta. Nem azért volt tiszteletlen, mert bármifajta értékrendi ütközése volt a dallal, hanem - ahogy a címből kiderül - azért, mert Orbán Viktor is felállt rá. Akár a saját farkába harapó kígyó, ez is önmagát igazoló állításhoz vezet, ami kizárja az individuális gondolkodást: amit az ellenség képvisel az rossz, és azért rossz, mert az ellenség képviseli. Ha az alapján kezdünk megítélni dolgokat, hogy ahhoz valamelyik szekértábor hogy viszonyul, akkor az önállóság igényéről mondunk le, amit egy indexnyi gőggel sem lehet kompenzálni. 

Az Ismerős Arcoknak annyi a bűnük, hogy a Nélküleddel felülemelkedtek a szekértáborlogikán, mert anélkül csináltak nemzeti érzelmű dalt, hogy az soviniszta lenne vagy kirekesztő: a befogadásról és a testvéri kötelékről szól. Köze nincs a Kárpátia gázolajon füstölt magyarkodásához (ami szintén gyermeteg önigazolása valaminek, amijük sosem volt), a "lesz még Bukarest magyar falu" felsőbbrendűségéhez. Ha a dal elutasításának oka annyi, hogy Orbánnak tetszik, akkor gratulálok: sikerült Orbán szabályai szerint szervezni a saját ízlésedet! Ha azért nem tudod megérteni, hogy a Nélküled organikusan, saját jogán érte el, hogy hetvenezer ember felálljon rá, mert az iskolában azt tanították, hogy erre nem kell felállni, akkor ne írjál több oktatáskritikus cikket: te magad vagy az agymosott tömegterméke.

Ennek fényében semmi szükség nincs átvenni a snowflake-mintákat, és Bencsik elvtárs algoritmusával hazaárulózni. Simán elég rávilágítani arra a légüres térre, ami az Index-identitás helyén tátong. Inkább azt kéne megfejteni, miért ilyen betegesen nagy rá a pofájuk. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/86250/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?