Index: "a mémoldalak taroltak a koronavírussal" - ja, valóban mi riogattunk halállal és káosszal

Tibi atya

Az Index szerint influencerek és bulvárlapok érték el a legtöbb embert a "koronavírus" szóval. Összehasonlításukban a közösségi oldalakat rangsorolják aszerint, hogy kinek hány interakciót generált a posztja. Megállapították, hogy Kasza Tibi és Tibi atya mentek a legnagyobbat. Vélemény.

Az elmúlt hetek koronavírusos rettegtetései tanulságosak voltak. Most persze már mindenki mossa kezeit, de a mainstream média eleinte jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az olvasóikban pánikot keltsenek. Minden bizonnyal sikerült is volna, ha az internet ma is úgy nézne ki, mint 2010-ben. Szerencsére azonban egyáltalán nem ez a helyzet: az utóbbi egy-két évben a magyar közösségi média komoly változásokon ment át, megjelent egy csomó témaspecifikus szakértői csatorna. Ennek köszönhetően ma már nem lehet eljátszani azt a trükköt, hogy a láttatni kívánt, elérésnövelést célzó vélemény mögé odaírjuk, hogy a "szakértő szerint", és akkor az lesz az új tény.

A koronavírus-pánik első napjaiban még jól láthatóan a mainstream média uralta a témát, többezres fordulatszámon pörgetve minden egyes halálesetet és lerabolt bolti polcot, ha volt jelentősége a téma szempontjából, ha nem. Ezt elégelték meg a Facebook és a Youtube orvosai, és kezdtek el olyan tartalmakat gyártani, amik egy az egyben kimondták, hogy bár fontos a tudatosság, az online portálok által keltett pánik teljesen indokolatlan. Mi, nagyobb követőbázissal rendelkező szereplők csupán őket osztogattuk meg, hogy minél több embert érjenek el, illetve egy idő után azokat a lapokat figuráztuk ki, akik a tények ellenére továbbra is pörgették a pánikkereket. Például az Indexet, akiknek az oldalukra tévedve sokszor azt hittük, hogy már nem is élünk, csak a szellemünk kattintgat.

Hiába nem írtak explicit hazugságokat, az álhírgyártás akkor is álhírgyártás, ha a jelentéktelen részletet nagyítjuk ezerszeresére, míg a fontosakat, de kevésbé klikkbarátokat módszeresen elhallgatjuk.

Az alapvető különbség a hírportálok és a közösségi magánszereplők között az volt, hogy utóbbiak nem voltak érdekeltek a világvége vízióban, és egy ízes orbánozásért nem voltak hajlandóak a tényeket pánikhelyzetig torzítani, egyszerűen csak beszámoltak a valóságról a legjobb tudásuk szerint.

A mainstream média mellett megjelenő tényszerű tájékoztatás következménye volt, hogy a hét végére vállalhatatlanná vált az álhírgyártás, és a média is kénytelen volt kihátrálni a pániknarratívából mielőtt csúnyán rájuk égnek a következményei. Így történhet meg, hogy bár napokkal ezelőtt az Index saját bevallása szerint is csak három tájékoztató cikket írt a megszámlálhatatlan rémhír mellett, ma már úgy próbálnak visszaemlékezni, hogy ők alig formálták ezzel kapcsolatban a közvéleményt, sőt, tulajdonképpen a koronavírus körötti hangulatot is alig tematizálták.

Utóbbi már csak a hét második felében volt igaz, de ez inkább pozitív: nem lett volna jó megengedni nekik, hogy addig tolják a hisztériavonatot, amíg komolyabb károkat okoznak, így is okoztak eleget. A legfontosabb témákban úgy tűnik, mégsem tudnak tartósan olyan csúsztatott alternatív valóságot fenntartani, mint a mai napig  működő, állítólag elüldözött CEU esetében, mert ha az embereket valóban az életükkel zsarolják a kattintásért, akkor óhatatlanul elkezdik keresni a tényeket. Ha a hírportálok lapjain nem találkoznak velük, akkor orvosszakértők, de akár részeges mémeket megosztó fiktív papok oldalára is kattintanak értük. Dicsértessék!

Ui.: srácok, értem én, hogy függetlenobjektív újságírás, meg azt is, hogy nyilván tudtok úgy hazudni, hogy ne legyen perelhető, mint az Origo, de nem ciki ám egyszer a kurva életben leírni, hogy bocs, hibáztunk, és újabb félrevezető cikkcímek helyett simán csak vállalni a felelősséget a pánikkeltésért, aztán legközelebb nem csinálni. Persze egész más a helyzet, ha legközelebb is így szeretnétek, az ellen a tények leírásán kívül sokat mi sem tudunk tenni.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/91223/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?