Négy év járt emberölésért, ezért máris szabadon távozhat a 17 éves lány gyilkosa - vélemény

Tibi atya

Négy év egy 17 éves lány életéért, amit a gyilkos előzetesben letöltött. Az ítélet után a szülők orra előtt hazasétálhat, mert amikor behajította a vízaknába meztelen áldozatát, nem tudhatta, hogy a lány még él, így ez nem minősül szándékosnak még úgy sem, hogy a lányt a szakértők szerint a halála előtt súlyosan bántalmazták. Nem tudták bizonyítani ugyanis, hogy a srác bántalmazta és azt sem, hogy ő vetkőztette le. Állítása szerint ájultan talált a lányra, és akkor már meztelen volt.

A kép forrása: Blikk; fotó: Isza Ferenc

Általában ilyenkor csendül fel a kommentszekciókban a halálbüntetés-kórus, és hiába támogatom én is, ebben az esetben ha lenne sem tartanám indokoltnak, mert valóban nem kétséget kizáró minden körülmény, ahogy például a Breivik-ügyben, a halálbüntetés pedig nem osztható ki sem erős gyanú, sem pedig pusztán felháborodás okán.

De négy szaros év ebben az esetben hiába jogszerű, az elemi jóérzést tiporja meg: nem arról van szó, hogy a bakter elaludt szolgálatban, ezért valaki véletlenül a sínre hajtott, és elütötte a vonat, hanem arról, hogy a lány bele sem halt volna a bántalmazásba. Abba halt bele, hogy valaki nem a rendőrséget értesítette, ahogy a halottnak vélt testre rábukkant, hanem bevágta egy aknába, mint a rongyot. Először le is tagadta, a hazugságvizsgálatokon megbukott, és így derült ki, hogy ő dobta be.

Ennél egy cserbenhagyásos gázolásért is többnek kéne járnia, ez pedig véleményem szerint súlyosabb. Bármennyire elítélendő is, ott az ördög ügyvédje az ősi evolúciós reflexekkel még talán magyarázhatja, hogy a pillanatnyi sokk bekapcsolja az üss vagy fuss reflexet, és az elkövető úgy viselkedik riadt állatként, ahogy egyébként sosem tenné. De itt nem erről van szó: egy tehetetlen testet elvonszolni a legközelebbi aknáig fegyelmet, tervezést, munkát és időt igényel. A letagadása szintén, még akkor is, ha sikertelen.

Nem akarom eljátszani, hogy megértem a gyászoló hozzátartozók érzelmeit, mert nincs így, éppen ezért nem kufárkodom azzal sem, hogy mi lenne, ha az én hozzátartozóm lenne. Nem tudom mi lenne, nem tudhatom, és nem is akarom tudni. Nincs elég információm, hogy megítéljem, igaz-e, amit a srác mond, talán az.

De ha így is van, megrémít, hogy egy vélt vagy valós holttest elrejtését és letagadását ennyivel meg lehet úszni. Tényleg ennyit ér az emberélet? És ha valóban nem ő volt a bántalmazó vetkőztető: ennyit ér az is, ha egy bántalmazó vetkőztetőnek segít az áldozat elrejtésében?

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/91270/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?