Mind meghalunk? - egy svájci orvos pánikmentes tényanyaga a koronavírusról

Tibi atya

Svájci orvos ministránsom (kiterjedt nemzetközi hálózatot működtetek) megelégelte a hírportálok mennyiségi pánikkeltését, és összeszedett minden megismerhető tényt a témában, majd a tükrükben kifejti, van-e ok a pánikra. Állásfoglalása alábbiakban olvasható:

Terjed a vírus, itt a világvége – vagy mégse? Mi is a helyzet?

 

Egyelőre lássuk a tényeket. A vezető svájci járványszakértők állásfoglalása itt érhető el.

 

Ha esetleg nem menne a német, vagy nem tudunk bekukkantani a paywall mögé, lássuk röviden, tömören a lényeget magyarul:

 

 1. A COVID-19 (közismertebb nevén koronavírus) halálozási aránya 1,1% a tünetekkel járó esetekben (Case Fatality Rate). Ha a matematikai modellekkel megbecsült, tüneteket nem mutató eseteket is hozzászámítjuk, kb. 0,5% lehet a halálozás összesen (Infection Fatality Rate).
 2. Ha fiatal vagy, fellélegezhetsz, az esélyed 0,1%. Ha idősebb vagy, bajban vagy, 5-10% is lehet a halálozási esélyed.
 3. Ezek alapján a COVID-19 a halálozást illetően 5-10-szer veszélyesebb, mint a szezonális influenza – az influenzánál ugyanez az arány 0,02-0,1%. Influenzában évente kb. 90 millió beteg van a világon, ebből olyan 200.000-650.000 ember szokott meghalni.
 4. Az idősek viszont joggal lehetnek megijedve. 65 év fölött jelentősen növekszik a kockázat. Ha idős vagy ÉS beteg (krónikus légzőszervi vagy keringési, szív- és érrendszeri betegséged van) az még további kockázatot jelent. A kínai eredmények alapján a halottak fele szenvedett valamilyen krónikus betegségtől (cukorbetegség, magas vérnyomás, COPD, stb.). De vica versa, a halottak kb. 30-50%-a korábban egészséges volt.
 5. Korcsoportokra lebontva a Hubei tartománybeli adatok alapján a következőképpen néz ki a helyzet:
  1. 0-9 év között nulla halott
  2. 10-19 év között nulla halott
  3. 20-29 év között 0,1% halálozási arány
  4. 30-39 év között 0,2%
  5. 40-49 év között 0,4%
  6. 50-59 év között 1,3%
  7. 60-69 év között 4,6%
  8. 70-79 év között 9,8%
  9. 80 év fölött 18,0%
 6. A COVID-19 fertőzések 80%-a enyhe tünetekkel jár. Sok fertőzött akár észre se veszi, hogy fertőzödött a vírussal. Viszont vigyázzunk, mert az enyhe tünet jelenthet köhögést, tüsszögést, megfázásszerű tüneteket, vagy akár kompikációval nem járó tüdőgyulladást is akár.
 7. 20% esetében lélegeztetésre vagy minimum oxigénre van szükség, hogy a beteg átvészelje a fertőzést. Kb. 5% kritikus állapotba kerül, vagyis többszörös szervelégtelensége vagy légzési elégtelensége alakul ki (lélegeztetni kell). Egyes olaszorsági eredmények szerint akár 10% is lehet azoknak az eseteknek az aránya, akiket intenzív osztályon kell ápolni.
 8. A gyerekek vannak a legnagyobb biztonságban, a legtöbb gyerek általában nagyon enyhe tünetekkel megússza fertőzést. Sőt, úgy tűnik, hogy a gyerekek nem is nagyon adják tovább a fertőzést, ha már megfertőződtek. Hogy ennek pontosan mi az oka, arra vannak találgatások, de biztosat nem nagyon tudni.
 9. Arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan terjed a vírust, az úgynevezett R0 mérőszám segítségével lehet választ adni. Az R0 megadja, hogy egy fertőzött beteg hány embernek adja át a betegséget mielőtt vagy meghal vagy meggyógyul, mindenféle járványügyi beavatkozás NÉLKÜL. Könnyű belátni, hogy ha az R0 1 vagy az alatti, abból a betegségből nem lesz járvány, hiszen a fertőzöttek száma idővel nem nő. A COVID-19 esetében ez a szám valahol 1,3 és 3,0 között lehet. Wuhanban egy tanulmány szerint 2,35-öt mértek, amit a karantén bevezetésével sikerült 1,05 alá szorítani.
 10. Lappangási idő: Ez ugye az az idő, ami a fertőzés kezdetétől az első tünetek megjelenéséig terjed. Ez a COVID esetében 3-7 nap között lehet, de akár a 14 napot is elérheti, átlagosan 5,5 nap. Ami nagyon fontos, hogy a legtöbb légúti fertőző megbetegedés csak akkor fertőz, amikor tüneteket is okoz. A COVID-19 esetében ez NEM ÍGY VAN. Simán terjedhet a fertőzés akkor is, amikor a betegség még lappang, vagyis nem okoz tüneteket. Ez különösen veszélyessé teszi a vírust, hiszen egyébként egészségesnek látszó emberek is fertőzhetnek. A jelenlegi eredmények alapján a fertőzések 25-30%-a még a tünetmentes időszakban történik. Összehasonlításul, a SARS esetében (ahol a halálozási arány sokkal magasabb volt), csak a tünetekkel rendelkező emberek fertőztek, emiatt az elkülönítés sokkal könnyebb volt.
 11. A fertőzés módjai. A COVID-19 terjedhet cseppfertőzéssel, de sajnos aerosol formájában, vagy akár szennyezett felületekről (kilincs, asztallap, stb.) is. Különösen az aeroszol formában történő fertőzés fontos, mert ez azt jelenti, hogy egy egyszerű eldobható műtéti maszk nem nyújt védettséget a terjedéssel szemben, még akkor se, ha védőszemüveget is viselünk mellé. 100%-os védettséget csak a nagyon kis szemcséket is kiszűrő maszkok (úgynevezett FFP-3-as maszkok) adnak, amik eldobható verzióban drágák (kb. 20 euró per darab), újrafelhasználható verzióban vagy 4 óránként cserélni kell bennük a szűrőt vagy elektromos árammal mennek, tehát tölteni kell őket. Ja, és az újrafelhasználható maszkok darabja úgy 200 euró.
 12. Mennyien fognak megfertőződni? A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) szerint úgy az emberiség 40-80%-a fog megfertőződni. Mennyi idő alatt? Ez attól függ, mennyire hatékonyan akadályozzuk meg a vírus terjedését. Lehet 2 év, lehet több vagy akár kevesebb is. Összehasonlításul influenzában az emberiség kb. 5-20%-a fertőződ meg évente.
 13. Na most akkor számoljunk egy kicsit. Mondjuk 2 év alatt végigmegy a világon. Mondjuk 1% hal bele. Ugye az emberiség létszáma most olyan 8 milliárd fő. Vagyis 2 év alatt potenciálisan 80 millió halottról (ez kb. Németország lakossága, vagy Magyarország 8-szor) beszélünk. Ez azért ROHADTUL nem kevés.
 14. Mik lehetnek a számok egy Magyarország méretű országra? Kifejezetten Magyarországra vonatkozó adatokat nem ismerek, de Svájcra elég jó modelleket számol ki a cikk, és Svájc most kb. 8,57 millió ember, vagyis hasonló nagyságrend, mint Magyarország. Svájc vezető infektológusai a legrosszabb esetben olyan 25-35.000 halottal számolnak. Ha a vírus nagyon gyorsan terjed, akár egyszerre 100.000-200.000 fertőzött is lehet. Magyarország esetében aligha számíthatunk ennél jobb számokra (mégiscsak Svájcról van szó). Ezeknek 10%-a szorulhat intenzív osztályos ápolásra, vagyis akár 10.000 intenzív osztályos ágyra is szükség lehet egyszerre, egy időben. Viszont a fertőzés elterjedésének gyorsaságát lehet lassítani, vagyis lehet, hogy a fertőzöttek száma nem lesz kisebb, vagy nem hal meg kevesebb ember, viszont a dolog lassabban történik meg, és az egészségügyi szerveknek több ideje lesz felkészülni.
 15. Szezonalitás. Sajnos a jelenlegi eredmények alapján aligha számíthatunk rá, hogy a melegebb idővel a vírus eltűnik, maximum lassul a fertőzés elterjedésének gyorsasága, de ez se biztos egyelőre.
 16. Gyógyszerek – hatásos gyógyszer egyelőre NINCS, de vannak ígéretes jelentkezők. De még ha találnak is valamit, esélyes, hogy évek, mire bevethető gyógyszer lesz belőle. Egyelőre van egy 1 db eset, amikor egy 35 éves férfit Seattle-ben egy Remdesivir nevű szerrel (amit ebolára fejlesztettek ki eredetileg) eredményesen meggyógyítottak. Szóba jöhet esetleg passzív immunizáció (már felgyógyult emberek véréből kivont ellenanyagok átadása súlyos eseteknél), ez a SARS, ebola és MERS esetében már működött többször is.
 17. Oltás. Talán itt van a legtöbb okunk az optimizmusra. Genfben február közepén volt egy elég jelentős konferencia, több rangos szakértő is állította, hogy még ebben az évben lesz oltóanyag. Persze egy ilyen oltóanyag klinikai tesztelése 2-3 év, kérdés, hogy megéri-e ezt rövidre zárni és megfelelő tesztelés nélkül bedobni az oltóanyagot, ha addigra nagyon nagy lesz a baj.
 18. Mutáció. Kérdés, hogy ez a vírus képes lesz-e olyan mértékben és gyorsasággal mutálódni, hogy ugyanolyan vissza-visszatérő járványokat okozzon, mint az influenza. Erre egyelőre nincs egyértelmű állásfoglalás. Ahogy arra sem, hogy már meggyógyult emberek lehetnek-e újra betegek. Elvileg voltak ilyen esetek, felröppentek olyan hírek is, hogy akár a betegségen már átesettek 13%-a újra megbetegszik, de ezeket egyelőre tudományos igénnyel nem tudták megerősíteni.

 

Na és akkor foglaljuk össze: mekkora szarban vagyunk?

 

Szerintem önmagától a vírustól nem kell félni. Valóban, 80 millió halott világszerte és olyan 35-40.000 Magyarországon nem hiányzik senkinek, de évente Magyarországon most kb. 130.000 ember hal meg, tehát ha mondjuk sikerül ezt a 35-40.000 halálesetet elhúzni 2-3 évre akkor kb. 15-20%-kal fog több ember meghalni mint ami egyébként szokott. Nem, ez nem jó, de nem is a világvége és nem apokalipszis, többször volt már ilyen a 20. században Magyarországon, nem csak háborús időkben. A fiatal, egészséges emberek nem nagyon vannak veszélyben, sajnos az időseket védeni, óvni kell, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon. És ez Magyarországon különösen nehéz lehet, ha egyszerre, gyorsan szakad ránk a betegség, akkor tuti, hogy a jelenlegi egészségügyi kapacitásaink nem lesznek elegendőek. Ehhez csak EGY ábra: az intenzív osztályos férőhelyek számának alakulása Magyarországon az elmúlt évekből:

Van tehát félnivalónk?

 

Forrás: Az intenzív osztályok 2012. évi átalakításának hatása Magyarországon

Hát, sajnos az a nagy büdös helyzet, hogy van. De nem ELSŐSORBAN a vírustól. Akkor mitől?

 

Nagyjából attól, hogy az emberiség PISZKOSUL elszokott attól, hogy járványok jönnének-mennének, amik ellen védekezni kéne. Ha elolvas az ember akár egy Rejtő Jenő regényt a 20. század elejéről, ott egyik vesztegzár követte a másikat a kikötőkben, ahonnal Fülig Jimmynek meg Piszkos Frednek rendszeresen így vagy úgy de sikerült megszökni. Mikor volt a fejlett országokban utoljára karantén az elmúlt 50 évben? Voltak kisebb járványok, persze, SARS, ebola (mondjuk az pont nem a fejlett országokban), de a világ fejlettebb vagy akár felkapaszkodó részén (és Magyarország ide tartozik) ezek a dolgok megoldottak voltak a 2. VH óta gyakorlatilag.

 

Elszoktunk az ilyesmitől, na. És ami még rosszabb, hogy a világgazdaság nem igazán képes rendkívüli események által okozott sokkokra az összeomláson kívül bármi mással reagálni. Az ÖSSZES fejlett ország tökig el van adósodva, és már a 2008-as viharból is csak úgy tudtunk kijönni, hogy az összes nagy jegybank (az amerikai FED, az európai ECB, a japán BoJ és gyakorlatilag a Bank of China is) éveken keresztül, masszív mennyiségű pénzt nyomtatott, hogy stimulálja a gazdaságot és úgy-ahogy újra beindítsa a növekedést, ráadásul még az se biztos, hogy reálértékben tényleg lett volna gazdasági növekedés az elmúlt időszakban.

 

Ha valakit ez behatóbban érdekel, itt egy kiváló, kb. 2 óra alatt megemészthető youtube videósorozat a témában!

 

A lényeg: A koronavírus, bár önmagában nem a világvége, jó eséllyel egyik pénzügyi rendszert dönti majd be a másik után, egyszerűen amiatt, hogy egész országokat, régiókat fog kivonni a gazdasági vérkeringésből hónapokra (Kínában 3-4 hónapra egész régiókban leállt a termelés). Ennek köszönhetően az egyik vezető amerikai tőzsdeindex, a dow jones kb. az értékének a HARMADÁT vesztette el kb. egy hónap alatt (29.555 volt a teteje február 11-én, ma 21.200-on zárt és esik mint a kő). Mivel a világgazdaság rendszereiben ma SEHOL  nincsenek felhalmozott tartalékok, csak ész nélkül felhalmozott adósság (a világ összes éves termelése olyan 75.000 milliárd dollár lehet, az összes felhalmozott adósság olyan 280.000 milliárd), ezért ha valamelyik rendszer kiesik vagy megroggyan, az húzza majd magával a többit is. Ez ellen a világ kormányai egyetlen dolgot tehetnek: MÉG TÖBB PÉNZT nyomtatnak. A kérdés csak, hogy ebből mikor lesz nagyon nagy baj. Venezuela is nyomtatott, egészen addig amíg be nem ütött egy laza 1.000.000-szoros hiperinfláció. Egyáltalán nem kizárt, hogy ennek az egész sztorinak ez lesz a vége. És ezért NEM elsősorban a COVID-19 lesz a felelős, hanem azok a kormányok, akik egyik barom intézkedést meg szabályt hozták meg a másik után, de a vége a dolgoknak mindig az lett, hogy még több adósság, még több nyomtatott pénz. Csak idő kérdése volt, hogy mikor jön valami (ez esetben egy közepes veszélyességű járvány) ami kidurrantja a lufit.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/91716/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?