Novák Hunor: több ezer fertőzött is lehet hazánkban, de nem kell pánikba esni

Tibi atya

Hazánkban biztosan nem tizenvalahány, hanem több száz vagy akár több ezer koronavírusfertőzött is van jelenleg. Ne lepődjön meg tehát, ha a következő napokban újabb és újabb fertőzések igazolódnak. A fertőzöttek nagy része (akár 60-80%-a) teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteik lehetnek: orrfolyás, torokfájás, köhögés, esetleg láz. Továbbra is úgy néz ki, gyerekekre, egészséges felnőttekre nem igazán veszélyes a koronavírus, tehát emiatt nem kell aggódni. Veszélyes viszont a szervtranszplantáltakra, súlyos alapbetegséggel rendelkezőkre, idős emberekre.

Jelenleg továbbra is nagyságrendekkel több az esélye, hogy valaki influenzavírus miatt vagy autóbalesetben hal meg, de ettől még nem szabad fél vállról venni a járványt.

A koronavírus terjedését muszáj lassítani: ha sok idős ember zuhan be egyidőben a kórházakba, a korlátozott kapacitás, intenzíves ágy, kevés lélegeztetőgép stb miatt többen halhatnak meg, illetve a gazdasági károk is óriásiak.

Kerülje a nagy rendezvényeket, ne látogassa feleslegesen a nagypapát, nagymamát. Ne fogjon kezet, ne adjon puszit, mosson gyakran kezet, készpénz helyett bankkártyát használjon!

Autoimmun betegeknek, szervtranszplantáltaknak NEM javasolt az immungyengítő gyógyszer önhatalmú felfüggesztése, mert az sokkal jobban veszélyezteti életüket, mint a koronavírus.

A fontos, kötelező és egyéb védőoltások (például agyhártyagyulladás elleni is) halogatása szintén nem javasolt: sokkal több az esélye, hogy a védőoltás halogatása miatt a védelem nélkül hagyott gyermek agyhártyagyulladásba belehal hazánkban, minthogy a koronavírus bármi kárt tegyen a gyerekben.

NE FORDULJON ORVOSHOZ, ha enyhe tünetei vannak, érdeklődjön telefonon orvosánál vagy a zöld számon a teendőkről!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/91719/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?