Nem az elvárt opcióra szavaztak legtöbben, ezért törölte az Index a szavazást Németország világháborús felelősségéről

Tibi atya

"Minden felelősség Németországot terheli a II. világháborúért és a holokausztért. Aki ezt kétségbe vonja és más népeket is bűnösnek tart, az az áldozatok emlékét sérti meg - írta a Spiegelben a német külügyminiszter a II. világháború végének 75. évfordulója alkalmából. Heiko Maas és a müncheni legújabbkori történelem intézetének vezetője, Andreas Wirsching közös írása a történelmi szembenézés újabb szintjét jelenti." Így kezdi izgalmasnak ígérkező cikkét az Index.

A cikk nagyrészt a Németország által elkövetett háborús tevékenységeket sorolja fel többnyire kontextus nélkül, mintha csak úgy történtek volna. A legtöbb háborút pusztán egyetlen fél számlájára írni nem csak történelmietlen, de ideológiai beágyazottságot is sejtet,  és ez a világháborúkra hatványozottan vonatkozik. Az Index a szuggesztív cikkbe szavazást is ágyazott, amit utólag a "nem megfelelő" eredmény miatt inkább kiszerkesztettek a cikkből.

UPDATE 05.09-én délelőtt: A cikk korábbi verziójában ezen a helyen szerepelt egy olvasói szavazásra buzdító szavazógép Németország világháborús felelősségével kapcsolatban, amit utólag nagyon szerencsétlennek tartunk, ezért eltávolítottuk a cikkből. Elnézést kérünk, ha megsértettük olvasóink érzékenységét.

- olvasható az oldalon, amolyan tipikus helyreigazítós, utólag szerkesztett diszkrécióval hozzátoldva az eredetihez.

A szavazások lényege az, hogy álláspontok ütköznek meg egymással, így természetesen minden szavazás lehet sértő. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a nekünk nem tetsző eredmény jön ki, akkor egyből törölnünk kell. A tények utáni világ dinamikája azonban nem az, hogy a valóságot vesszük alapul, amit kritikusan közelítünk meg, sokkal inkább a valóságot próbáljuk meg úgy hajlítani, hogy a kritika ne kapjon létjogosultságot sem. Az Origoval azonos működés cseppet sem zavarja az olvasókat, hiszen az online lapok olvasóiban közös, hogy az igazságra nem, csupán vágykielégítő narratívákra vágynak: amíg a világnézetüket szolgálja, addig igaz, de amint nem, hazugság. Ugyanúgy kell pusztítani, mint az olyan véleményeket, amik erre a jelenségre rávilágítanak. Ennek a folyamatnak a patológiája az öncenzúra, amikor a lap magától távolítja el a nem tetsző igazságot.

Tényleg, ki a faszt érdekel, hogy az emberek mit gondolnak a németek világháborús felelősségéről? Nem most pofáztuk el, hogy mindenről ők tehetnek?

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/94565/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?