Rémhírterjesztésért szállták meg a rendőrök egy 64 éves bácsi házát

Tibi atya

"Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben. A gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. április 28-án tett közzé egy bejegyzést. A posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották. A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, akit 2020. május 12-én reggel elfogtak, majd gyanúsítottként hallgattak ki." - írja a Police.hu. Vélemény.

Ostobaság ilyet írni? Igyekszem összefoglalni, szerintem miért az: elnézve a gazdasági mutatókat, a munkanélküliség becsült adatait és a koronavírusos apokalipszispornó egyre csekélyebb megosztásait, azt lehet mondani, hogy az önfeledt világvégehirdetési láz lassan szezonját veszti. Ez egyben azt is jelenti, hogy szembe kell néznünk a lezárások következményeivel, és a "mi lehet?" kérdését felváltani azzal, hogy "mi van?". Mindenki látja, hogy kurva nagy a szar. Orbán is. Tisztában van vele, hogy szűk két éve van a választásokig, és bár pletykálgatják, hogy előre szeretné hozni, szerintem iszonyatos pofára esés lehet a vége, ha a koronautóhatás frusztrált tömegét akarja leszavaztatni a ciklus közepén, amikor a kormányok népszerűsége egyébként is mindig a legalacsonyabb. Az ellenzékben már nincs olyan széthúzás, mint két éve, és ha szervezeti együttműködés nincs is a pártok között, lényegében egyik sem tűnik már ki önálló retorikával az O1G-n kívül, amire viszont szemmel láthatóan van kereslet. Emellett a mítosz alapköve mindig is a tiszta választásokon elért siker volt, és bár sokan szeretik egységes tömbként látni a Fidesz szavazóit, 2.600.000 ember már csak a minta mérete miatt  sem lehet egységes. Nagyon precízen kell felmérni, mik azok az üzenetek, amik nem osztják meg a szavazótábort, és a kistérségi Soros-kiabáló nyugdíjastól a fővárosi agglomerációban CsOK-ból építkező szavazóig megfelelnek. Felrúgni a tiszta választási siker retorikáját, amit eddig hajtottak, kockázatos, amit azért kéne bevállalni, hogy az előrehozott választás, amit elérhetnek vele, szintén újabb kockázatokat emeljen be. További nehézség, hogy a közvélemény kutatások kétszer is borzasztó csütörtököt mondtak az elmúlt években (egyszer az EP, majd az önkormányzati választásokon), így minimum érdemes őket kritikával kezelni. Láthatjuk azt is, hogy a gazdasági helyzet a választásokra nagyobb hatást fog gyakorolni, mint maga a vírus, tehát Orbánnak egyáltalán nem érdeke a végtelenségig húzni a lezárást, de még kevésbé olyan helyzetet teremteni, amiben újra szükség lehet rá. Mert eddig jóllakott szavazók voksoltak, de ha ez most változik, a székével játszik.

A bácsi véleménye szerintem úgy baromság, ahogy van. Egyetértek továbbá azzal is, hogy a médiumok, akik félreérthető csúsztatásokkal festenek világvégét, részesüljenek jogi következményekben, akár börtönben is. Jogunk van tiszta információhoz jutni. De ízlelgessük egy picit: 11 megosztás, 19 komment egy vidéki kiscsoportban, amit a rendőrség is véleményként aposztrofál a saját közleményében. Kiszállnak a lakásra, elkobozzák a laptopot, őrizetbe veszik és gyanúsítottként hallgatják ki a posztjáért, ami tényleg a véleménye, és a kutya nem tévesztheti össze egy híradással. Ez egy kafkai rémálom.

Mindeközben a legnagyobb hírportálok hónapok óta büntetlenül onthatnak olyan tartalmakat, amiket szerintem igenis szankcionálni kéne. És nem a véleménypublicisztikákra gondolok, hanem kifejezetten az olyan rémhírek gerjesztésére, amikor a 444-en a legnagyobb vásárlási pánik közepette arról olvashattunk, hogy világvégére kell készülni, majd utána a tetvedék újságírók egész nap az áruházakat járták, hogy olyan képeket készíthessenek, amin egy-egy polc üresen áll. Ez a játék életveszélyes, és értem, hogy nem hazudik explicite, mint az Origo, de részigazságokkal operál, amik a valóságot olyan torz formában tálalják, hogy a nap végére mindegy is. Az olvasó pontosan ugyanúgy képtelen tájékozódni belőle.

Csakhogy ezeket az újságírókat megfingatni a rendőrségnek nem kényelmes. Tudják, hogy ha a lábukat tennék a szerkesztőségbe, a taknyukon rángatná őket keresztül a média. Ezért kopogtatnak ártatlan vén hülyék ajtaján és ezért írnak olyat a hivatalos oldalukon, hogy "a gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon (...) tett közzé egy bejegyzést" (ezt a bácsi Facebook-oldalára értik). Mert most is azt csinálják, amit mindig:

szemet hunynak a nagyipari bűnözők felett, hogy egy bilincsben elvitt gyorshajtóval demonstrálhassák, hogy itt, kérem szépen, rend van. Nehogy véletlenül a Te lábad is megszaladjon a gázon!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/94748/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?