3 ok, amiért nem kéne pénzügyi tanácsadónak lenned

Tibi atya

Ebben a bejegyzésben igyekszem röviden és gyorsan összefoglalni a véleményem, hogy miért nem kéne elmenned pénzügyi tanácsadónak. Persze lehet, hogy Te vagy a kivétel, és ahhoz az 1%-hoz tartozol, akikre ezek nem vonatkoznak, de mivel ennek a valószínűsége is éppen ennyi, nem árt, ha figyelembe veszed az alábbi három pontot:

1) Nem értesz a pénzügyekhez

Ha egy olyan céggel szerződsz le, akik két hónap alatt képeznek ki egy-egy életbiztosítással egybekötött megtakarítási csomag értékesítésére, de egyébként sem neked, sem a főnökeidnek halvány fingotok sincs, hogy tulajdonképpen mit is értékesítetek, akkor lehet, hogy neked inkább egy gyorséttermi fritőz felett a helyed. Ott ha faszságot csinálsz, a legnagyobb baj, ami történhet, hogy kicsit olajos lesz krumpli a bigmekhez. Csak mert érettségi után életedben először hallottad a "kötvény" és a "részvény" szavakat, ugyanolyan hülye vagy hozzájuk és csak mert hirtelen olyan öltönyöket kezdesz hordani, mint azok a nénik és bácsik, akik a filmekben is ilyesmikről beszélnek, nem fogsz kevésbé idétlen benyomást kelteni bárkiben, akit veled ellentétben felvettek érettségi után az egyetemre.

2) Nem értesz a tanácsadáshoz

Legyünk őszinték, a pénzügyi igényfelmérés normális esetben egy teljesen valid specializáció lenne, csak hát sajnos olyan emberek végzik, mint te. Akiknek ugyan fogalma sincs róla, hogy és mit kell kérdezni az ügyféltől, hogy valóban az ő szükségletein legyen a hangsúly, de arra nagyon gyorsan kiképzik őket, hogy lehet a családjuk előtt olyan passzív-agresszív technikákkal alázni őket, amikre ha elutasító választ adnak, akkor úgy jön le, mintha nem törődnének a biztonságukkal. Az sem tanácsadás, hogy megvizsgálod, elég alacsonyan iskolázott-e, hogy beszopja a 10 éves megtakarítás képzelt hozamait, hogy aztán bármikor beránthassák az összeset, ha három hónapig valamiért nem tud fizetni.

3) Egy cinikus kis geci vagy

Mikor jól átbaszol valakit, aki beszopja, olyan szövegeket fogsz nyomatni, hogy "tájékoztattad" meg "elolvashatta volna a szerződést". Persze, nyilván 50 oldalas szerződéseket fog olvasgatni és értelmezni az ember, hiszen neked például nem kell értened az asztalosmesterséghez (az egy külön szakma!), de tőle elvárható lenne egy kis "pénzügyi tudatosság" (van vajon villanyszerelési meg hidegburkolói tudatosság is?). Ha orvoshoz fordulsz, te is úgy kezded, hogy átnyálazod a teljes anyagot, aztán összetevőnként utánajársz a gyógyszernek. Éppen ezért nem is lennél felháborodva, ha félrediagnosztizálnának, szar, de drága gyógyszert adnának, majd az orvos széttenné a kezét, hogy "hát, kérem, mindent leírtam oda a papírra, tetszett volna elolvasni és utánanézni a piaci alternatíváknak! Egyébként sem árt egy kicsit egészségtudatosnak lenni". Persze, ha beledöglenél a szar kezelésbe, téged senki nem tenne úgy felelőssé, mint a prolikat, akik felvették a devizahitelt, amit te tanácsoltál nekik. Dehát a that's business elve is csak akkor él, ha te basztál át másokat!

Tudom, tudom, előítélet meg minden, de ha az OVB-nél dolgozol, számomra alacsonyabb presztízsed van, mint a kurvának, aki a legolcsóbb fagyival jár be a nyugati téri megdánöldsz mosdójába, és csak kicsit magasabb, mint az unokázós csalóknak vagy az EzoTV-s gyógyítóknak. És ez még csak nem is személyes, mert a jutalékrendszeretekkel, a hozzátok kiszervezett nehezen eladható (értsd: szar) pénzügyi termékekkel, az össze-vissza cserélgetett híváslistátokkal és a szakmai tudás helyett oktatott eladástechnikai lózungokkal van probléma, nem egy-egy emberrel.

És mielőtt megtalálna a fent említett 1%, aki becsületesen végzi ezt a munkát, jelzem, hogy a cikk nem róluk, de értük is szól, ugyanis még mindig nem az övék az uralkodó mentalitás ebben a szektorban. Nekik jobb lenne, ha nem elfuserált, kisiklott életű lúzerek tömegei gerjesztenék a piaci zajt, akik még ahhoz is nyomorultak, hogy belássák a kudarcos életük tényét, ezért Szabó Péter idézetekkel kompenzálnak. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/98918/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?