Hová tűnt Tomcat?

Tibi atya

Aki számítógép előtt ült a kilencvenes és a kétezres években, így vagy úgy találkozott Tomcat munkásságával. Ő alkotta a hírhedt Revenge-trilógiát (Suli, Army, Police), blogger volt már a közösségi média előtti időkben is, a programozás mellett a Bombagyár Hírügynökséget vezette, később pedig a Tolvajkergetőket. Országos ismertségre számos médiahekkje miatt tehetett szert, és a média szinte azonnal be is skatulyázta a szélsőjobboldalra. Ez azonban leginkább a médiaviszonyok globális és magyarországi radikális balra tolódásának köszönhető, Tomcat a szélsőjobboldalnak nevezett véleménykonglomerátum legtöbb frakciójával kölcsönös elutasítottságban élt.

Komoly politikai párthoz sosem tartozott, magát civil aktivistaként definiálta, és nem úgy, ahogy ma a Soros-hálózat nem kevés pénzből fenntartott janicsárserege próbálja leuralni ezt a szót (vagy kisebb sikerrel a Fidesz szatellitmozgalmai). Tomcat a közössége adományaiból és pólóeladásokból tartotta fenn tevékenységeit, hiszen valami éppen ettől civil: nem felsőbb akaratra szerveződik, hanem alsóra. Nem is nyavalygott, hogy nem kap állami támogatásokat, cserébe nem is egy babzsákfotelen hátradőlve vekengett naphosszat, hogy miért nem lehet demokráciáról beszélni pinafarkú néger törpe miniszterek hiányában. Gyűjtéseket szervezett, oknyomozott, nehezen védhető álláspontokra helyezkedett, vitatkozott, érvelt. Legemlékezetesebb pillanatai egyike volt, mikor Mérő Lászlóval, a balliberális oldal Popper-helyettesítőtermékével oda-vissza felmosta a padlót a rasszizmusról folytatott vitában. Alább kattintva érdemes megnézni:Mindamellett, hogy meggyőző és felkészült volt, talán azért volt nehéz egyetérteni vele és melléállni is, mert sosem volt teljesen egyértelmű, hova fektette a hangsúlyt. Azzal például egyetértett, hogy a "szélsőségeket nem kell ingerelni, és akkor nem dobnak Molotov-koktélt", miközben liberálisnak is vallotta magát, ami minimum dilemmákat vet fel. Ha azért dobnak Molotov-koktélt a zsidó könyvesboltra, mert kivágták onnan a "nácinak" bélyegzett vásárlókat, akkor egyrészt tagadja vele a kiskereskedő jogát, hogy azzal üzleteljen, akivel akar (és a magántulajdonának vagy a bérleményének a védelmének a jogát is), másfelől nem csak az ezzel szembeni tüntetést legitimálja (ami még teljesen polgári), hanem a Molotov-koktélt is (ami már egyáltalán nem az). 

Tomcatnek voltak továbbá olyan túlkapásai, csúsztatásai és demagógiái, amikkel a legkevésbé sem értettem egyet: besétálni egy csöves lakára és túlerőben rommá alázni szerintem pitiáner dolog, egyetemistákat (vagy bárkit) triviális kérdésekkel kizökkenteni a mindennapi tevékenységükből és videót forgatni arról, hogy mennyire hülyék, amikor arra nem tudnak azonnal válaszolni, egyszerű demagógia.

Mégis, Tomcat - alkalomszerű rossz válaszokkal - jó és jogos, és sokak mindennapi életére vonatkoztatható kérdéseket tett fel: mit kezdjünk a kisértékű lopásokkal, az illegális lakásfoglalással, az agyontagadott cigánybűnözéssel vagy a rendőrség félreértelmezett szerepével. Hibái ellenére izgalmas karaktere volt a magyar közéletnek, de amellett, hogy a Youtube engedi, hogy cigányok szamurájkardokkal pózolva ötezerféleképpen romantizálják a bűnözést, az ő csatornáit rendre törlik onnan is ilyen-olyan gumiszabályokra hivatkozva.

Törvény előtti meghurcoltatásainak a jogosságát nem tudom megítélni, de azt kétséget kizáróan, hogy soha a Kazinczy utcában drosztoló kamudílereknek nem kellett szembenézniük olyan szigorral, mint neki. Érdekes, akkor szét tudja tenni a kezét a rendőrség és a bíróság, és meg tudja magyarázni, miért nem kell cselekednie, Tomcatnél viszont ennek az ellenkezője valósult meg.

Nem célom egyetlen bejegyzésben feloszlatni a Tomcat-tel kapcsolatos ellentmondásokat, de azt gondolom, érdekes karaktert vesztett vele a magyar nyilvánosság. Jelenleg Kanadában él, és a Bitchute-on üzemeltet videoblogot "Tomketisztán nagykövetsége" címen, ami itt elérhető. 

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/99081/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?