Magyarországi cigány csatorna buzdít, hogy megverjék a "tiszteletleneket"

Tibi atya

Cigánybűnözésről nem azért kell beszélni, mert a statisztikák indokolják. Egyrészt Magyarországon már a Kádár-rendszerben is tilos volt feltüntetni a bűnelkövető bőrszínét, másrészt nagyon nem egyértelmű, hogy ki és mi alapján számít annak. Cigánybűnözésről azért kell beszélni, mert bizonyos emberek abban élik meg a kultúrájukat, hogy romantizálják a bűnözést és az erőszakot, és ezek az emberek bizony cigányként hivatkoznak saját magukra. Ez persze még mindig kevés, hiszen mondhatnánk, hogy bárki hivatkozhat magára cigányként, csakhogy a videóik iszonyatos számokat produkálnak, és a kommentelőik is szinte egytől egyig az ő jegyeiket viselik.

Nincs ez másképp Z&G stúdió csatornáján sem, ami a Facebook-on az alábbi nőverő videót osztotta meg "Ha tiszteletlenül beszélsz ne csodálkozz.." kísérőszöveggel.

A videón egy nő beszól a cigány férfinek, aki erre ütni-verni kezdi. Az utasok közül egy srác feláll, hogy megakadályozza, a vágás után pedig azt látjuk, hogy már a cigány fojtófogásában van, amit egy nő a telefonjával kameráz. És jé, ilyenkor sehol egy hivatkozás az Isztambuli Egyezményre! Úgy tűnik, fényes nappal egy férfi és egy nő megverése a négyes-hatoson nem akkora hír (noha a villamos kijelzőjén jól látható a két nappal ezelőtti dátum, tehát nem régi videóról van szó).

De helyezzük kontextusba az utcai erőszakot, és végezzünk egy kis forráselemzést. Vajon milyen kulturális termékek jelennek meg a posztot megosztó "ZGSTUDIO Official 1" gondozásában?


A csatorna Youtube-profiljára kattintva megtekinthetitek Attika "Vennék neked egy gyémántos nyakéket" című nótáját, amin az enyingi cigányelit termeli ki kulturális sztenderdjeinek megfelelő szerelmi költészetét. "Amikor te hordod, mindig gondolj rám; a szerelmedért meghalnál" - billogozza drágakővel párját a cigány szerelmes úgy, mint Villon mester monoklival a kurváját.


Lorenzo és Kristofer "De sok csillag van az égen" c. számukban nem rekednek meg az észlelés innenső határain, fényes nappal is felnéznek rájuk a Városligetből. Eközben a szalagavatós kosztümbe kényszerített luvnya úgy táncolja körbe őket, mint cicerói körmondat a késő római irodalmat.


A Horváth Family "Te leszel a menyasszonyom" c. száma csak elsőre tűnik úgy, mint a custom-caracter kiválasztása egy cigány rpg-játékban. Műfaja valójában episztola, melyben a szerző minden asszonynak címzi szerelmi hitvallását. A szabin nők tragédiája, hogy rossz korba születtek, és sosem rabolhatta el őket a romák Romulusa.

Aperitifnek talán elég ennyi, ha megjött az étvágyunk, nézzük meg a többi videót is, hogy képet kapjunk, kik is biztatnak arra, hogy a villamoson a fenti videó szerint kell eljárni a tiszteletlenekkel. Aztán kattintsunk a posztra, és nézzük meg, kik lájkolják. Végül nyomjuk el magunkban a kérdést, hogy mekkora lenne a médiavisszhang, ha ugyanez fordítva történne, és söpörjük az egészet a szőnyeg alá. Mert a késeléseknek; a fémlopásnak; az idősekhez betörésnek; a gyümölcs- és terménylopásnak; a Westend előtt lopott parfümmel seftelésnek; a kínai, recept nélkül, illegálisan kapható gyógyszerekkel és dizájnerdrogokkal seftelésnek; a Kazinczy utcás kamukokain dealerkedésnek; az unokázós csalásnak; a benzinkutaknál lerendezett, halálesettel végződő tömegverekedéseknek; a halállal végződő szexuális erőszaknak; a "talált gyűrűs" trükkel lehúzásnak; a nyugati téri prostitúciónak és a villamoson verekedésnek nincs bőrszíne.

Csak a rendszer áldozatainak van, mert azok cigányok. Dicsértessék!

Ui.: és ne jöjjön nekem senki a szegénységgel, hiszen az alkalmazottaim közt is szép számmal voltak az évek során becsületes cigányok, akik számára nagyobb terhet jelent a cigánybűnözés elsunnyogása, mint a fehér többségnek. És nem, nem azért, mert így hívják, hanem mert létezik.

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/99181/pics/15980008902521099_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?