Ne utalj pénzt olyan újságnak, ami koronapánikot csinál!

Tibi atya

Magyarországon az újságírás legfeljebb mint történelmi fogalom létezik. Egy-két közéleti értelmiségit leszámítva a média egyik fele sem érdekelt abban, hogy az olvasót tájékoztató jellegű információval lássa el. Épp ellenkezőleg: információkontroll általi hatalomgyakorlás folyik, a sajtó pedig vagy közvetlen politikai befolyás alatt áll, vagy maga is megpróbál politikai szereplőként működni.

A túltolt pánikban először ennek megfelelően túl erősre sikeredett a paráztatás, és a gazdaság lelövésével sokkal nagyobb károkat okoztunk, mint maga a vírus. A második fordulóban viszont úgy tűnik, ennek éppen az ellenkezője történik. A médiamunkások képtelenek leállni, az interakcióhajhászat újra csúcsfordulatra pörög. Csakhogy ma már a röhögő reakciók dominálják a koronavírus horrorisztikus címeit, ami érthető is: sokaknak az ismerősei ismerősei között sem történt megfertőződés, még kevésbé haláleset. Nem beszélve arról, hogy az első hullámnak volt egyfajta euforikus élménye: a pszichológusok énidőztek, életértelmén töprengést javasoltak, mindenki jógázott, kenyeret sütött, konzerveket halmozott és örült, hogy a delfinek visszatértek Velencébe. A másodikban ilyen nem lesz, mert az embereknek nincs már pénzük rá: az élelmiszerárak kilőttek, miközben a teljes rendezvény-, vendéglátó és kiskereskedelmi szektor ledöglött, az elbocsátások már nagyvállalati szinten is megjelentek. Annyi álláskereső van, hogy mi a kocsmában már meg sem nyitjuk, de még csak meg sem számoljuk a beérkező életrajzokat. Egész nap csinálhatnánk. Talán én látom komoran a helyzetet, de szerintem a röhögő reakciókat is inkább a kínos tehetetlenség szüli.

Ebben a helyzetben mindenkinek szar, a médiának is. A piacuk szűkül, a hirdetésre fordítható keret mindenhol csökken, amiből az következik, hogy ők is az életben maradásért küzdenek. A probléma ezzel mindössze annyi, hogy hírközlés helyett ezúttal is pánikkeltéssel szeretnék kiharcolni az előkelőbb piaci pozíciót. Ezzel pedig mindenki másnak ártanak, de inkább mondjuk ki: életeket veszélyeztetnek. És nem csak a vírusnak való kitettség miatt, hanem egzisztenciákat lehetetlenítenek el. Igen, ez okozza a stresszt, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és az öngyilkosságokat is.

Ne támogass olyan újságot, ami pánikot kelt, hiszen ők tehetnek arról, hogy nehéz helyzetbe kerültek. Ne fizess elő és sajnáld az "újságírót"! Ahogy Ceglédi Zoltán mondta, magának csinálta. És bár én sem szeretem a "menjen szenet lapátolni" érvet, hiszen valóban nem csak a fizikai munka a munka, de az ilyen tényleg csinálja inkább azt. Vagy azt se, mert hála neki, állás ott sincs. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/99530/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?