Gődény törlése elfogadhatatlan! Legyen joga tévedni!

Tibi atya

Nem tudok állást foglalni Gődényék szakmai véleményéről, az általuk boncolgatott kérdések orvostudományi aspektusa nem kutatási területem. Az ATV "Csatt" c. műsorában két intézkedéspárti orvos vitatkozott két maszkszkeptikussal a járványügyi eljárásokról. A műsorban egyértelműen Gődényék voltak a megnyerőbbek, de ez nem jelent semmit: először is az egyszerűbbnek hangzó igazsággal könnyebb érvelni, de attól az még nem lesz feltétlenül igaz, másodszor pedig egy szereplés minőségét a médiarutin is befolyásolja, ami Gődény esetében megkérdőjelezhetetlen, de még ettől sem biztos, hogy igaza van.

Azt viszont nonszensznek tartom, hogy minden oldalukat törlik, mint a laposföld hívőknek. Van ugyanis rengeteg másik, az egészségügytől független álláspont is, amiből a vírusrendi eljárások kritizálhatók. Én is csak kritizálni tudom azokat az intézkedéseket, amik nem írják elő a maszkhordást a tanteremben, de előírják a folyosón meg a buszon, amik szerint 23:00-ig ötszáz fős rendezvény is tartható, utána egy perccel viszont öten sem tartózkodhatnak egy kocsmában. A húszezres stadionban nem fertőz, a nyári - a vidéki turizmusnak fontos - szezonban nem fertőz, de az ősziben - a fővárosnak fontosban - megint igen. Koncerteken a legveszélyesebb.

A napokban olvastam, hogy rengeteg iskolában kiközösíti az osztály a gyereket, ha a tesztje pozitív. Csodálkozunk? A rossz nevelést okoljuk?

Mégis, mi az Úristent várunk a gyerekektől, amikor lassan egy éve mindenhonnan az ömlik rájuk csapból is, hogy a koronavírus maga az apokalipszis? Azt gondoljuk, hogy bepánikoltatjuk az embereket, leraboltatjuk velük a boltok konzervkészleteit, hónapokra bezárjuk őket és ennek nem lesznek pszichés következményei?

Dehogynem lesznek. Ahol apa ezért most elvesztette az állását, anya órabéres munkája meg azon múlik, hogy pozitív lesz-e a teszt, ott bizony a koronavírus úgy épül be a gyermek fogalomtárába, mint a kolera. Nem létezik olyan intézményes oktatás és nevelés, ami a szülők szorongását felülírja. A serdülőkor előtti gyerekek életében az érintkezés ráadásul személyiségformáló erejű: számos kutatás bizonyítja, hogy az ölelés, a simogatás vagy a birkózás olyan kérgi területeket stimulálnak, amiknek ez a normatív életkori fejlődési szakaszuk. Nem lehet utólag bepótolni a károkat, ha nem történik meg. A kiközösítés, a csoportból tartósan kivonás, a testi és egyéb kontakt hiánya maradandó károkat okoz a gyermek idegrendszerének fejlődésében - ez bizonyított tény. Ha valamiről azt terjesztjük, mindennél veszélyesebb, akkor pedig teljesen logikus, hogy a gyerekek félnek tőle és kerülik. És köszönöm, nem kérem a kommenteket, hogy bezzeg téged még leöntöttek gázolajjal és felgyújtottak gyerekként, oszt' mégis ember lettél. Ha a traumáidat előírnád másoknak is, csak mert neked részed volt bennük, akkor jó szar ember lettél.

Sokkal több érvem van amellett, hogy az általános korlátozások nagyobb károkat okoznak, mint amennyit használnak. És elhiszem, hogy a politika és az ellenzéki média egyaránt érdekelt az általános rettegtetésben, minden haláleset testközeli bemutatásában, csak miközben az asztal két végén tétet emelnek és lapot húznak, van köztük egy ország, ami ebbe tönkremegy. Hiszen nem csak a koronavírusba lehet belehalni: a stresszbe, az anyagi összeomlásba, a bereccsenő hitelbe, a növekvő élelmiszerárakba, a kilátástalanságba, az egyre növekvő, lassan kézzelfogható agresszióba is. Ha az emberek azt sem tudják, mit hoz a holnap, akkor ezek márpedig garantáltak.

Nem érvelek amellett, hogy ne hordjál maszkot. Nem érvelek amellett, hogy ne tartsd be az előírásokat. Amellett viszont határozottan, hogy egy ennyire sokfelől megközelíthető kérdésben ne egy algoritmus döntse el, milyen álláspontot lehet képviselni és milyet nem. Ne kizárólag az orvosok álláspontjára hagyatkozzunk olyan témákban, amik számos más szakterület szempontjából is releváns kérdéseket vetnek fel, és a válaszok sehol sem egyértelműek.

És ami a legfontosabb: ha valaki faszságot beszél, cáfoljuk meg, de lehessen tévedni törlés nélkül is!

Ne feledjük, mindannyian tévedtünk akkor is, amikor a veszélyeztetett csoportok elkülönítése helyett hónapokig magunkra zártuk a világot, és ahelyett, hogy fenntartottuk volna a világrendet, aminek MINDENT köszönhetünk, ami körülvesz minket, énidőztünk, jógáztunk, kenyeret sütöttünk meg lájkoltuk a Velencébe visszatérő delfineket. 

Nagyon sötét jövő áll előttünk, ha ennyire lelkes az ujjongás, mikor törölnek valakit, aki megkérdőjelez dolgokat. Értsük már meg végre, ez nem Gődényről, a vállalkozásáról vagy a piszkos ügyleteiről szól, mert nem ezek miatt törölték, hanem a véleménye miatt. És ha annyi a kizárólagos érv, hogy a véleményébe emberek halhatnak bele, akkor jelzem, számos egyéb témában is törölnünk kell véleményeket: ne lehessen állást foglalni a béketeremtő katonai beavatkozásokkal, a fosszilis energiahordozók használatával, az abortusszal, az eutanáziával, az átoperálóműtétekkel, a fegyvertartással és a pszichoaktív narkotikumok legalizálásával kapcsolatban sem, hiszen ezek mindegyike életekbe kerülhet!

Ne dönthessen algoritmus arról, hogy meddig nem értünk egyet valamiben! És pláne ne olyan kérdésekben, amikben a pro és kontra érvek nem egy-egy szakterületre korlátozódnak, hanem valamennyire, mert az életünk minden területét befolyásolják! Azért vagyunk felnőtt emberek, hogy ezekben vitatkozzunk és döntsünk belátásunk szerint. A következményeivel együtt. Dicsértessék! 

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/100601/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?