Lejárt a hiszti szavatossága: újra az Index a legolvasottabb lap!

Tibi atya

Haladó barátaim mindig néznek rám, mint a sült halra, mikor nem átallom azt mondani, hogy a progresszív média semmivel sem alkalmasabb a tájékozódásra, mint a  kormány pravdakiadványai. Nem értik - nem akarják megérteni -, hogy hazudni nem csak origoszerűen valótlan állításokkal lehet, hanem csúsztatott világképpel, aránytalanul elhelyezett hangsúllyal és félremagyarázott fogalmakkal is. Éppen ezért, amikor ezeket a hazugságokat vizsgáljuk, sosem egy-egy állítással van dolgunk, hanem a komplett keretrendszerrel: a progresszív kulturális blöff lényege ugyanis nem a részletszerű hazugság, hanem az egészleges. Hazug a hisztériájuk, hazugok a problémafelvetéseik, hazugok a megoldásaik is, és talán mindegy is, hogy ez aktuálisan hogyan jelenik meg, kifosztott konzervpolcokkal, koronavírusos hullahegyekkel vagy üldözött színészekkel. A hazugságaik még csak nem is hibaként jelentkeznek: ez ennek a médiának az üzemszerű működése.

Amikor az Index szerkesztősége felállt, mert féltették a lap függetlenségét, a komplett színjáték erre a hazug dinamikára épült: nem egy-egy állítás volt hazug a lázadásban, hanem maga a lázadás volt a hazugság. Hivatkozható ugyanis, hogy a lap 10 éve nem független, a saját alapítóik szerint sem az, illetve korábban már szóltak bele a tartalomba, amiért az akkori szerkesztőség fel is állt, és részben a 444-hez, részben a HVG-hez mentek. A Simicska-háború után igyekeztek agyonhallhatni a tulajdonosi kört, de nem jött össze: több oknyomozó portál is megírta, amit nekik nem volt szabad. Hazudtak nekünk egy háborút, hazudtak nekünk egy vereséget, hazudtak nekünk egy temetést és hazudtak nekünk egy újjászületést is, miközben magukat is hősöknek hazudták.

Persze, amikor a hazug hisztike kellős közepén jön valaki a tényekkel, borítékolható a rikácsolás a kommentek közt, a tények számon tartása ugyanis egy okból történhet: az ember fideszes, eladta magát.

Márpedig a tények merev, makacs dolgok: most nagyon úgy fest, hiába hitték el magukról, hogy az Index nekik köszönheti az olvasókat, a valóság nem ez. Ők köszönhették az Indexnek. Ahogy akkor írtam, minden úgy történt: a kiugró újságírók közül azt a négy-öt piacképes arcot, aki volt köztük, azonnal felszívta a piac, a sallang meg alapított egy nem különösebben jelentős lapot. Mindeközben az Index vezetősége sem volt teljesen hülye, tudták, hogy annyi a dolguk, hogy ne menjenek át Origoba, és pár hét múlva a kutyát nem érdekli majd, kik az újságírói. Az ő számításaik voltak helyesek: az ex-indexesek új lapja egyelőre hiába megy nagyobbat egy-egy poszttal, távolról sem közelíti az olvasottabbakat, a hisztéria keltette érdeklődés is fakulni látszik, miközben az Index köszöni a reklámot, visszatért az első helyre. A számok nem hazudnak:

nem másik Index kellett, hanem más Index.

Lehet, hogy a mostani Index még semmilyen, de úgy tűnik, ez a semmilyenség is komoly fejlődés ahhoz képest, amilyen volt. A magukat túlértékelő, gőgös függetlenobjektívok majd csak megmagyarázzák valahogy, miért nem úgy kell érteni a valóságot, ahogy van. Pedig a valóság tök egyszerű: a saját olvasóiknak sem hiányoznak.

Múlt héten indexhiszti volt, ezen a héten épp az SzFE-hiszti cseng le, a jövő héten meg lesz majd egy kis diktatúra- és koronahiszti. Megvan ennek is a maga bázisa, ha úgy tetszik, van rá kereslet, de közben jól látszanak a mindenkori hazugságok körvonalai: ezen ügyek egyike sem olyan fontos az olvasók szerint, mint amennyire a saját szerepüket rendre túlgondoló médiamunkások szeretnék annak láttatni.

Jókat tudnék mulatni a szerencsétlenkedésükön, meg azon, hogy nem képesek levonni belőle a tanulságot, csak sajnos ennek az árát mindannyian fizetjük, mert ellenzéki újságírásra nagyobb szükség volna, mint arra, amit helyette csinálnak. Tűnődöm: vajon hányszor kell szembejönnie a tapasztalható valóságnak ahhoz, hogy egy nap a progresszív médiamunkások észrevegyék, ők is jobban járnának, ha simán csak újságot írnának és tájékoztatnának, nem pedig politikateremtő Istent játszanának, akik nagy kegyesen eldöntik a halandók felett, miből lesz hír és miből nem?

Minden jel szerint még jó sokszor, mert az okos más kárán tanul, a hülye a sajátján, a progresszívok meg még azon sem. Pedig az Index kattintásai nem kamuk, nem a gonosz fideszesek, még csak nem is bulvárhírek és félmeztelen celebek hozzák be, mint az Origon, hanem az a bizonyos csendes többség, akiknek rohadtul elegük van már a hisztiből meg a magukat orákulumnak képzelő balliberális újságírókból

csupán ha lehet, elolvasnák a nap történéseit.

Na, ez a magyarázat nem fog megjelenni soha a függetlenobjektív valóságértelmezésben. Dicsértessék!

https://tibiatya.blogstar.hu/./pages/tibiatya/contents/blog/102068/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?